Renovare apartament: idei pentru o renovare ieftină și eficientă

renovare apartament, idei renovari, costuri 2 3 camere, legenda casei

 

Periodic, orice apartament trebuie să treacă printr-un proces de renovare. Chiar dacă renovarea completă a apartamentului, de la A la Z, poate fi foarte costisitoare, poți tăia din costuri prioritizând acele schimbări cu impact maxim și cost mic sau mediu. 

 

1.Care este scopul renovarii apartamentului

 

renovare apartament 2 3 camere, costuri etape preturi, legenda casei

 

Etapele efective ale unei renovări diferă foarte mult de la caz la caz, în funcție de starea apartamentului, numărul de camere și bugetul proprietarului. 

Pentru o determina care sunt etapele necesare unei renovari, trebuie să stabilim mai întâi scopul. În general, executarea unei renovări de apartament are la bază cel puțin unul din următoarele motive:

 

1.1.Actualizarea stilului locuinței: înlocuirea elementelor demodate cu unele în tendințe sau atemporale

1.2.Repararea unor aspecte care țin de siguranța locatarilor: rezolvarea unor probleme cu risc, cum ar fi cele de la sistemul electric

1.3.Creșterea eficienței apartamentului: înlocuirea ferestrelor și ușilor, izolarea termică și/sau fonică a pereților

1.4.Creșterea confortului locuinței: înlocuirea anumitor piese de mobilier, cum ar fi patul, canapeaua, fotolii, scaune, obiectele sanitare din baie sau mobilierul pentru depozitare

1.5.Creșterea funcționalității apartamentului: schimbarea destinației unor spații, cum ar fi transformarea balconului închis într-un birou, amenajarea unui dressing de tip walk-in sau a unei cămări

1.6.Creșterea valorii imobilului: realizarea de investiții care să rezulte în obținerea unui preț mai bun, în cazul vânzării apartamentului

1.7.Pregătirea pentru vânzare a apartamentului: modificări care cresc șansele ca locuința să fie atractivă pe piața de imobiliare. Dacă acesta este scopul renovării, trebuie să vezi articolul dedicat despre intabulare.

 

2.Cât costă renovarea unui apartament

 

cost pret renovare apartament, idei etape 2 3 camere, legenda casei

 

Așa cum te poți aștepta, costurile renovării unui apartament pot fi foarte diferite, motivul principal fiind numărul mare de variabile. 

Conform unui exemplu de calcul pentru renovarea unui apartament în 2022, un cost minim ar fi de 100€/m², iar unul mediu de 150-200€/m². La aceste costuri mai trebuie de adăugat mobilierul. 

Imobilele se pot afla în condiții care necesită intervenții de la cele mai minore, la cele mai complexe. Spre exemplu, costul de renovare al unui apartament amenajat cu cinci ani în urmă va fi foarte diferit de cel al unui apartament care nu a mai beneficiat de o renovare de două decenii. 

Prețurile cele mai mari apar în cazul locuințelor învechite, la care trebuie făcute schimbări în profunzime sau, cu alte cuvinte, o renovare completă. 

 

3.Idei de renovare ieftină a unui apartament

 

idei renovare apartament 2 3 camere, legenda casei

 

Din fericire, un apartament ar trebui să treacă mai frecvent prin renovări parțiale decât prin renovări complete. Spre exemplu, țevile și ușile au nevoie să fie schimbate mai rar, însă pereții trebuie vopsiți relativ des. 

Dacă au trecut câțiva ani de la ultima renovare, însă bugetul nu îți permite o renovare completă, poți prioritiza schimbările cu impactul cel mai mare. Astfel, vei avea de suportat un cost de renovare mult mai mic, dar și un timp de renovare mai scurt și un proces mai simplu. 

Iată o serie de idei cu impact mare în renovarea unui apartament: 

 

3.1.Vopsește pereții apartamentului

 

Vopsirea pereților și repararea eventualelor defecte ale acestora ar trebui inclusă în orice proces de renovare. Nu doar că apartamentul va arăta mai curat și mai luminos, însă aceasta este și o ocazie de a încerca o nouă paletă cromatică.

Chiar dacă e bine să ai o continuitate între diferitele spații din locuință din punct de vedere stilistic, nuanțele ar trebui adaptate în funcție de camere. Spre exemplu, în dormitor e bine să optezi pentru nuanțe mai liniștitoare sau neutre, pe când în bucătărie e un loc bun dacă preferi culori energizante și vesele

 

3.2.Înlocuiește textilele din zona ferestrelor

 

Un alt mod facil de a împrospăta stilul apartamentului fără un efort mare este să înlocuiești perdelele, draperiile, jaluzelele sau rulourile. Acestea ocupă un spațiu semnificativ din orice cameră și, din păcate, majoritatea modelelor se demodează rapid. 

 

3.3.Recondiționează dulapurile din bucătărie

 

Înlocuirea dulapurilor din bucătărie poate fi foarte costisitoare. O opțiune mai ieftină este recondiționarea lor. Dacă structura acestora este încă bună, le poți vopsi și înlocui mânerele și butonii. În cazul în care ușile prezintă probleme, le poți elimina cu totul, acoperind găurile lăsate de balamale, obținând astfel dulapuri deschise pentru bucătărie. 

 

3.4.Schimbă blatul din bucătărie

 

Majoritatea blaturilor sunt vizibil afectate de trecerea timpului în orice bucătărie în care se gătește regulat. Prin urmare, un blat nou și modern, eventual chiar de o calitate mai bună, dacă bugetul îți permite, va avea un impact major asupra bucătăriei, chiar dacă nu schimbi dulapurile, chiuveta sau alte piese de mobilier. 

 

3.5.Înlocuiește blacksplash-ul 

 

Un alt element simplu de modificat este backsplash-ul: panoul din spatele blatului. Fiind o suprafață mică, acesta nu va fi scump de înlocuit, chiar dacă optezi pentru materiale de calitate superioară. Dacă vrei să tai chiar mai multe costuri, vopsirea sa poate fi un bun proiect DIY, atât timp cât optezi pentru vopseaua potrivită și o aplici cu precizie. 

 

3.6.Retapițează canapeaua și fotoliile din living

 

Canapelele și fotoliile de calitate vor arăta uzate cu mult înainte să prezinte defecțiuni grave. De aceea, o idee bună pentru a ține sub control orice prețul de renovare este să nu înlocuiești canapeaua și fotoliile, ci doar să le schimbi tapițeria.

Există specialiști în retapițare care le vor face să arate ca noi. Cu această ocazie, poți schimba culoarea, imprimeul și chiar tipul materialului, după cele mai noi tendințe, la o fracțiune din costul înlocuirii mobilierului. 

 

3.7.Înlocuiește bateriile și accesoriile din baie

 

Dacă nu ai suficiente fonduri pentru a înlocui lavoarul și cada sau cabina de duș, o metodă mai ieftină de reîmprospătare a stilului băii este schimbarea bateriilor. În alegerea modelului acestora, e bine să iei în considerare paleta de culori a băii: mai exact, dacă nuanțele sunt calde sau reci.

La o paletă de culori rece, se potrivesc bateriile argintii, iar la una caldă pentru cele aurii. O altă opțiune elegantă constă în bateriile negre, care sunt din nou în tendințe. Oricare ar fi culoarea pentru care optezi, e bine să alegi accesorii pentru baie în aceeași nuanță

 

3.8.Rechituirea rosturilor și aplicarea siliconului

 

Într-o renovare completă a băii, are loc înlocuirea completă a gresiei și faianței. Aceasta este însă costisitoare și consumatoare de timp. Ca să te încadrezi în prețuri de renovare mai mici, poți prioritiza către elementele cu defecte.

De cele mai multe ori, rosturile au nevoie de o nouă chituire. Fiind un mediu umed, baia favorizează apariția mucegaiului pe rosturi, caz în care chitul se înnegrește. Dacă chitul inițial nu a fost unul de calitate, se întâmplă ca de-a lungul anilor să cadă efectiv bucățele din acesta.

De aceea, o metodă simplă de a face faianța și gresia din baie să arate mai bine este rechituirea. De asemenea, e bine să îndepărtezi siliconul sanitar vechi și să aplici un strat nou. 

 

3.9.Înlocuirea plăcilor ceramice crăpate

 

O situație mai complicată este cea în care plăcile ceramice s-au crăpat. Totuși, nu e nevoie să schimbi toată gresia și faianța. Dacă găsești o placă cu același model, atunci o poți înlocui singur, dacă ai toate cele necesare. În cazul în care nu mai e disponibil pe piață același tip de placă ceramică, poți înlocui mai multe plăci și să faci astfel un model tip mozaic

 

3.10.Adaugă un panou decorativ în spatele patului 

 

Una din acele idei de renovare care sunt simple, dar care au capacitatea de a schimba radical dormitorul, este adăugarea unui panou decorativ în spatele patului. Fie că optezi pentru un panou tapițat sau pentru un panou de lemn, acesta va captiva atenția din cameră, așa că alege cu grijă culoarea sa. Pentru un impact mai puternic, poți instala un panou lat, care să se întindă pe întreaga lățime a patului și noptierelor. 

 

3.11.Înlocuirea noptierelor

 

Un cadru de pat nou sau un dulap nou duc la o creștere rapidă a bugetului renovării. Dacă e posibil, acestea pot fi recondiționate și, în schimb, poți adăuga un set de noptiere noi și stilate, care să eleveze aspectul întregii camere. 


Extra: optează pentru un stil economic

3.12.Renovare apartament în stil scandinav

 

Stilul renovării are cu siguranță un impact asupra bugetului acestuia. Spre exemplu, stilul clasic presupune prezența unui mobilier masiv, la prețuri mai mari, și a unui număr ridicat de decorațiuni.

Stilurile minimalist și contemporan pot fi opțiuni bune. Totuși, ca un interior în aceste stiluri să strălucească cu adevărat, este ideală investiția în materiale de calitate superioară, având în vedere lipsa decorațiunilor care să atragă atenția de la suprafețe. 

 

O opțiune excelentă pentru o renovare ieftină de apartament este cea realizată în stilul scandinav. Spre exemplu, pentru renovarea apartamentului în stil scandinav, vei găsi cu ușurință mobilier la prețuri mai mici, iar caracteristicile sale vor face etapele renovarii apartamentului mai rapide.

Așa cum precizează The Spruce, stilul scandinav poate fi recunoscut după aranjamentele simple de mobilier, spațiile aerisite, paletele de culori deschide și atmosfera comodă. 

 

Sper ca ti-au fost de folos aceste sfaturi.

Mult spor în alegerea finisajelor și descoperirea unuia sau mai mulți meseriași care să rezoneze cu ideile tale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Articole populare
Casa ta in 9 pași