Intabulare casă: 7 întrebări și răspunsuri utile pentru proprietari

intabulare casa, ce este, cat costa, cine face, cat dureaza, intabularea, legenda casei

 

Fie că urmează să cumperi sau să îți construiești o locuință, e obligatoriu să știi ce este intabularea casei. Poate că acest proces ți se pare excesiv de birocratic, însă e important să nu pierzi din vedere astfel de aspecte. 

Ca imobilul să fie cu adevărat al tău, ai nevoie de intabulare pentru casă. Acesta este un aspect de care orice proprietar se lovește, mai devreme sau mai târziu, așa că e bine să ai o idee cât mai clară despre cum se face intabularea. 

În continuare, îți oferim 7 răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre intabulare casă:

Fie că îți renovezi casa, fie că îți amenajezi de la zero apartamentul, aici vei găsi sfaturi utile și inspirație …

1.Ce este intabularea?

 

Conform DEX ‘09, a intabula înseamnă „a înscrie definitiv un drept de proprietate sau un drept real imobiliar în cartea funciară”. Dacă te-ai întrebat despre termenul de „intabulare” ce înseamnă, mai exact – acesta se referă la procesul prin care se înscrie un drept de proprietate în cartea funciară. 

carte funciară = „registru public care cuprinde evidența juridică integrală și exactă a imobilelor, proprietatea persoanelor fizice și juridice din aceeași localitate”

 

Atunci când cineva întreabă „ce este intabularea dreptului de proprietate”, se referă la una din multiplele tipuri de intabulare, în funcție de dreptul real care face obiectul înscrierii în cartea funciară. Intabularea în cartea funciară se poate face în legătură cu unul din următoarele drepturi: 

 • drept de proprietate
 • uz
 • uzufruct
 • abitație
 • servitute
 • ipotecă
 • privilegiu
 • concesiune
 • administrare
 • folosință gratuită
Interioare de case simple: 7 idei + moduri de implementare …

Chiar dacă prin intabulare se realizează o înscriere în cartea funciară, nu trebuie pus semnul egal între acestea două. Nu orice înscriere în cartea funciară reprezintă o intabulare. O cerere de înscriere în cartea funciară poate avea ca obiect: intabularea, înscrierea provizorie, notarea sau radierea. 

 

Intabularea casei poate fi de două tipuri: 

1.1.Prima intabulare a casei. Imobilul este înscris pentru prima dată în cartea funciară. Pentru aceasta, este nevoie de actele rezultate în urma procedurii de cadastru, pe care o vom prezenta în continuare.

1.2.Intabularea ulterioară a casei. Imobilul este deja înscris în cartea funciară, însă are loc o schimbare a dreptului de proprietate; spre exemplu, imobilul este vândut, donat sau moștenit.  

Renovare apartament: idei pentru o renovare ieftină și eficientă …

 

2.Ce este cadastrul?

 

Ca să înțelegi cum se face efectiv intabularea unui imobil, ar trebui să știi și ce inseamna cadastru la o casă. Conform Legii nr. 7/1996, cadastrul reprezintă „identificarea, măsurarea, descrierea și înregistrarea imobilelor în documentele cadastrale și reprezentarea acestora pe hărți și planuri cadastrale”. 

Cu alte cuvinte, prin cadastru se înțelege acel proces compus din cele 4 etape necesare pentru ca orice imobil să apară într-un document cadastral:

 • identificarea imobilului
 • măsurarea imobilului
 • descrierea imobilului
 • înregistrarea imobilului

Dacă te-ai întrebat ce este cadastrul și intabularea, atunci e important să știi că pentru orice casă nouă, acestea sunt două proceduri strâns legate între ele. Intabularea nu poate fi făcută fără cadastru, deoarece, pentru ca un imobil să fie intabulat, sunt necesare identificarea, măsurarea și descrierea proprietății.

Amenajări living: 10 idei pentru o sufragerie desăvârșită …

 

3.Cine face intabularea?

 

Persoanele care pot face intabularea sunt prevăzute de art. 28 din Legea nr. 7/1998, conform căruia intabularea poate fi cerută „de orice persoană care, potrivit înscrisului original, hotărârii judecătorești sau hotărârii autorității administrative, urmează să strămute, să constituie, să modifice, să dobândească sau să stingă un drept tabular”. 

Pe scurt, pentru intabularea dreptului de proprietate, proprietarul este cel care completează și depune cererea, fie direct, fie printr-o persoană mandatată de acesta, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. 

Cererea de intabulare este depusă la biroul teritorial al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) în raza căruia se află imobilul. Pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), poți consulta lista completă de oficii teritoriale, împreună cu adresele lor fizice, web și date de contact.

Cum să-ți amenajezi dormitorul cu stil: sfaturi și inspirație …

 

4.Când se face intabularea?

 

Pentru a răspunde la această întrebare, de fapt trebuie să diferențiem între două aspecte: când se poate intabula o casă pentru prima dată și în ce condiții trebuie intabulată o casă din nou. 

4.1.Prima intabulare se poate face atunci când ai la dispoziție toate actele necesare intabulării. Înainte de intabulare, trebuie să colaborezi cu un expert autorizat în cadastru, care să realizeze documentația necesară, care include măsurătorile imobilului și alte acte. 

Atunci când depui cererea pentru prima intabulare la OCPI, trebuie să atașezi actul de proprietate, iar acesta să conțină numărul cadastral sau topografic și numărul de carte funciară. 

4.2.Intabularea trebuie să se facă din nou dacă apar schimbări la nivelul dreptului de proprietate: spre exemplu, dacă imobilul are un nou proprietar sau dacă o persoană capătă un drept imobiliar real în raport cu casa respectivă, cum ar fi dreptul de administrare, concesiune sau folosință gratuită.

15 idei de amenajare: pentru bucătării mici și înguste …

 

5.Cum arată intabularea?

 

În legătură cu acest subiect, unii oameni se întreabă nu doar cum arată cadastru, ci și cum arată intabularea. Deoarece intabularea este un proces de înscriere a unui drept, întrebarea este una vagă, deoarece se poate referi la: actele necesare înscrierii, la cererea de înscriere în sine sau la rezultatul înscrierii, reprezentat de înregistrarea în cartea funciară. 

Poți vedea aici cum arată un exemplu completat de cerere de înscriere în cartea funciară (OCPI Brașov). Ca să vezi cum arată rezultatul înregistrării, poți obține un extras de carte funciară. Acesta se poate obține online, contracost, direct de la ANCPI, accesând acest link

Mobilier hol îngust: 10 soluții practice pentru holuri neîncăpătoare …

 

6.Cât durează intabularea?

 

Dacă te întrebi cât durează intabularea, fiind la prima intabulare a casei, atunci trebuie să ai în vedere două aspecte: cât durează obținerea actelor și documentației necesare și cât durează o intabulare propriu-zisă. 

6.1.Prima etapă, cea cadastrală, presupune nu doar măsurători pe teren, ci și obținerea unor avize, așa că timpul poate varia. O estimare obișnuită plasează această etapă la o durată de 30 de zile

6.2.A doua etapă, a intabulării propriu-zise, are o durată maximă stabilită prin Ordin al directorului general al ANCPI. Mai exact, odată ce ai depus cererea de intabulare la OCPI, instituția are timp 7 zile lucrătoare să realizeze înscrierea efectivă în cartea funciară. Este posibilă și intabularea în regim de urgență, care durează 2 zile, însă aceasta are o taxă suplimentară consistentă. 

În schimb, dacă te întrebi cât durează intabularea după cumpărare, imobilul fiind deja înscris în cartea funciară, atunci trebuie să iei în considerare doar termenul indicat de OCPI, de 7 zile lucrătoare

Cabina de duș de la zero: cum să construiești un duș minimalist …

 

7.Cât costă intabularea unei case?

 

În prezent, OCPI percepe un tarif procentual pentru intabularea dreptului de proprietate al unei case. Raportat la valoarea imobilului, acesta reprezintă 0,15% pentru persoane fizice și 0,5% pentru persoane juridice, având un prag minim de 60 lei

Acest tarif crește dacă se dorește realizarea intabulării în regim de urgență, adugându-se un cost suplimentar în valoare de 4 ori față de tariful normal, costul fiind plafonat la 5.000 lei

Dacă este vorba de prima intabulare a casei, atunci la aceste costuri se adaugă cele de realizare a documentației cadastrale. Acestea nu au o valoare sau un procent fix. Pentru a afla cât costă acest serviciu, va trebui să obții oferte de preț de la firmele care activează în domeniul cadastral. 

Amenajare cameră băieți: 20 idei și modele de design …

 

Sper să-ți fie de folos aceste sfaturi;

Mult spor la implementat!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Casa ta in 9 pași