Mobilier hol îngust: soluții de amenajare – holuri neîncăpătoare

amenajare mobilier hol intrare ingust modern legenda casei

 

Un hol îngust este incomod și dificil de amenajat, iar piesele de mobilier trebuie alese cu mare grijă, altfel spațiul poate deveni chiar mai aglomerat. Atunci când selectezi piese de mobilier pentru un hol îngust, trebuie să ai în vedere atât criterii vizuale, cât și de tip practic. 

Holul contribuie masiv la prima impresie pe care o au invitații despre casa ta. De obicei, acesta este și locul în care se fac musafirii se fac confortabili pentru vizită. Este normal să ne dorim un hol estetic, ordonat și practic, în care e ușor să-ți lași haina, încălțămintea și bagajul. 

Totodată, holul este acel spațiu de tranziție între interior și exterior, ceea ce are numeroase implicații: de la păstrarea casei curate și igienice, ferită de murdărie, virusuri și microbi, la completarea și verificarea ținutei înainte de a ieși din locuință. 

Iată cum să rezolvi problema unui hol îngust, cu ajutorul pieselor potrivite de mobilier, dar și a decorațiunilor și trucurilor de design interior: 

 

1.Mobilier hol îngust – cum îl alegi

 

Un hol confortabil va avea piese de mobilier pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii, o oglindă, o suprafață pentru obiecte și un loc de șezut. Pentru fiecare dintre aceasta, există multe opțiuni. Spre exemplu, pentru haine există variantele cuierului, dulapului sau chiar dressingului, însă orice amenajare a unui hol de apartament cu spațiu limitat presupune compromisuri.

Într-un hol lung, puțin îngust, poți plasa un dressing cu adâncime mică, dar într-un hol extrem de îngust, spațiul este suficient doar pentru un cuier montat pe perete.

De asemenea, îngustimea holului îți limitează opțiunile în ceea ce privește stilul amenajării interioare. Mobilierul clasic, bogat în decorațiuni și de dimensiuni mari, este nepotrivit pentru un astfel de spațiu. În schimb, există numeroase piese de tip mobilier hol modern din care poți opta, cum ar fi cele minimaliste, scandinave sau japandi

 

mobilier hol ingust cuier mic amenajare hol intrare modern legenda casei

 

1.1.Cuier hol îngust – plusuri și minusuri

 

Fie că alegi un cuier de podea sau un cuier de perete, acesta va aduce cu sine atât avantaje, cât și dezavantaje. Partea bună este că un astfel de cuier nu va ocupa mult spațiu, în mod obiectiv. Partea mai puțin bună este că un cuier lasă hainele la vedere, ceea ce va aglomera vizual spațiul și va da senzația că holul este chiar mai mic decât în realitate. 

Ca modele, un cuier îngust pentru hol este cel de perete. O variantă practică în acest caz este cea a unui cuier hol cu oglinda, eventual un tip care are inclus și un dulap înalt și închis, unde poți pune lucrurile mai puțin estetice. 

 

1.2.Dulap pentru hol îngust

 

Cu toate că plasarea unui cuier în hol e foarte comună, poți opta pentru o amenajare de hol modern cu un dulap, unde să pui hainele de exterior ordonat, pe umerașe. Ca modele, e bine ca un dulap pentru hol să aibă o adâncime mică, dar să fie mai lung, ca să ai spațiu pentru hainele tale, dar și ale musafirilor atunci când primești vizite. 

Mai mult, partea de jos a dulapului poate fi foarte practică. O poți folosi pentru amplasarea unui suport de pantofi metalic sau pentru păstrarea unor cutii de depozitare. E bine ca dulapul pentru hol să fie înalt, la fel și bara pentru umerașe, ca să rămână jos suficient spațiu pentru depozitare. 

 

1.3.Dressing pentru hol îngust

 

Poți opta, de asemenea, pentru un dressing pentru hol îngust. Nu ne referim la cameră, ci la un tip de dulap: înalt, lung, închis, cu uși glisante. În acest caz, este necesar un dressing cu o adâncime cât mai mică, pentru a nu ocupa prea mult din spațiul prețios. 

Ca model, poți alege un dressing hol cu oglinda, fiind recomandată prezența oglinzilor într-o astfel de situație. Beneficiul acestei piese de mobilier este ca va ajuta masiv la păstrarea holului ordonat, toate obiectele fiind plasate în interiorul său.

 

mobilier dressing hol ingust amenajare hol intrare legenda casei

 

1.4.Comodă pentru hol îngust

 

O comodă de hol la intrare poate fi foarte practică și versatilă. Pe de-o parte, vei putea depozita diferite lucruri în rafturile și sertarele sale, iar holul va arăta ordonat. Pe de altă parte, pe comodă poți plasa decorațiuni, de la plante și flori, la lămpi și mici obiecte decorative. 

O comodă este o opțiune bună dacă există suficienți centimetri între ușă și perete pentru lățimea comodei. Aceasta nu ar trebui să întrerupă fluxul încăperii, ieșind chiar și puțin în fața ușii. 

 

1.5.Consolă pentru hol îngust 

 

În multe amenajări pentru holuri mici și înguste, în care nu există suficient spațiu pentru dulapuri și comode, se optează pentru o consolă stilată. Aceasta este potrivită chiar și pentru acele holuri care nu pot fi efectiv mobilate, lățimea lor fiind doar cu puțin peste cea a ușii de la intrare. În astfel de cazuri, o consolă îngustă poate fi plasată fără probleme pe peretele spre care se deschide ușa. 

O altă situație în care este recomandată o consolă este cea a unui hol de apartament cu calorifer. Poți distrage atenția de la acesta încadrându-l într-o consolă. Totuși, asigură-te că nu lipești partea superioară a caloriferului de suprafața consolei.

Este nevoie să lași ceva spațiu între ele ca să permiți aerului cald să circule și să eviți supraîncălzirea consolei. 

O consolă îngustă este suficientă pentru câteva mici decorațiuni:

  • plante decorative mici
  • o cutiuță sau un bol pentru chei
  • lumânări 
  • o lampă
  • un odorizant cu bețișoare

 

1.6.Băncuță pantofar hol îngust

 

Dacă spațiul permite, e bine ca orice idei de amenajare a holului să ia în calcul confortul din timpul încălțării și descălțării. În holuri mai spațioase, se poate amplasa un fotoliu sau un scaun stilat. Atunci când spațiul este insuficient, e preferabilă o băncuță hol intrare

Holul îngust nu îți va permite adăugarea prea multor piese de mobilier, așa că, acolo unde ai posibilitatea, e bine să optezi pentru mobilă multifuncțională. O băncuță poate fi totodată locul în care depozitezi câteva perechi de pantofi. 

 

amenajare hol lung si ingust, bancuta mobila, legenda casei

 

2.Hol îngust? Idei pentru iluzia unui hol mai lat

 

Sfatul designerului

„Lățirea vizuală a unui hol îngust implică distragerea atenției de la îngustimea holului  și utilizarea luminii și culorii pentru a alunga umbrele.”

 

2.1.Cât mai multă lumină

 

Oricând ai posibilitatea să faci acest lucru, asigură-te că intră cât mai multă lumină naturală pe ferestre. De aceea, e bine să eviți draperii groase și jaluzelele trase. Dacă locuiești la casă, poți alege ca ușa de la intrare să fie un model cu geam. 

Adaugă mai multe surse de lumină artificială. În funcție de stilul ales, poți opta pentru candelabre, aplice sau lămpi. Oricare ar fi alegerea ta, e important să eviți existența unor colțuri întunecate. 

 

2.2.O oglindă mare

 

E bine știut faptul că oglinzile sunt un element esențial în mărirea optică a spațiului. Un truc util este să plasezi oglinda pe peretele opus ferestrei, pentru a reflecta exteriorul și lumina naturală. 

 

2.3.Utilizarea strategică a culorilor

 

Nu orice idei de amenajare hol sunt potrivite în cazul unuia îngust, iar același lucru este valabil cu privire la vopsea. Regula generală este că vopsirea pereților în culori deschise va mări spațiul. Însă aceasta nu este singura opțiune pe care o ai la dispoziție. 

Un hol va arăta mai lat și mai înalt dacă zugrăvești pereții în două culori contrastante:

  • Varianta A. Culoarea deschisă, luminoasă, trebuie plasată pe partea de sus a peretelui și pe tavan, iar una închisă sau puternică în partea de jos (mai jos de brâu, altfel va copleși spațiul). 
  • Variante B. Culoarea deschisă, luminoasă, trebuie plasată pe pereții poziționați pe lungimea holului, iar pereții din capetele  holului vopsiți cu cu o culoare mai închisă.

Poți obține același efect de design holuri cu ajutorul unor panouri decorative

 

Semnificația și alegerea culorilor în amenajări interioare …

 

2.4.Un tablou în capătul holului

 

Dacă holul este nu doar îngust, ci și lung, îl poți scurta vizual prin atragerea atenției către capătul său. Acolo este locul ideal pentru a atârna un tablou sau o fotografie mare, care să poată fi observată de la distanță. În acest caz, nu sunt potrivite seturile de imagini mai mici. 

 

2.5.Atenție la pardoseală

 

Evită pardoselile de culoare închisă, care vor absorbi lumina și vor accentua îngustimea holului. Poți opta pentru parchet în nuanțe deschise sau gresie în modele deosebite formate din doua trei culori. O altă opțiune este acoperirea pardoselii cu o traversă: un covor lung și îngust, care va ghida privirea către capătul holului. 

 

Cum să alegi corect gresia și faianța – 8 criterii importante …

 

3.Idei de amenajare pentru un hol lung și îngust

 

3.1.Dressing integrat în perete

 

dressing integrat dulap mobilier amenajare hol ingust intrare legenda casei

 

Un dressing integrat în perete, cu uși glisante albe, oferă un aer minimalist, aerisit și ordonat. Finisajul lucios al ușilor creează o mică reflexie, care ajută la senzația de spațiu suplimentar și luminos. Dacă nu îți dorești o amenajare hol apartament prea austeră, dar nu ai loc de decorațiuni, poți opta pentru o podea care să atragă atenția. 

 

3.2.Amenajare hol intrare apartament

 

amenajare mobilier hol intrare apartament ingust modern legenda casei

 

În cele mai multe idei amenajare hol intrare apartament, este evitată culoarea neagră, nefiind recomandată pentru spații mici. Totuși, dacă îți dorești o amenajare elegantă, serioasă și masculină, negrul are cel mai mare impact. 

Pentru designul holului din imaginea de mai sus, e important faptul că holul este unul scurt, că există o oglindă și elemente deschise la culoare: ușa, pardoseala, mobila și decorațiunile. De remarcat este polița cu sertare și poziționarea oglinzilor, astfel încât dau senzația că formează una singură. 

 

3.3.Amenajare modernă hol intrare

 

amenajare moderna hol ingust intrare suport pantofi legenda casei

 

Alte amenajări holuri intrare care încalcă „regulile” sunt cele care folosesc obiectele uzuale drept decorațiuni. În general, se preferă ascunderea acestora. Pentru persoanele care sunt pasionate de modă, holul poate fi locul în care se expun pantofi și haine de exterior. 

Culorile neutre ale camerei ajută la scoaterea în evidență în mod plăcut încălțămintea și îmbrăcămintea. Totuși, e important ca numărul obiectelor să fie unul redus. 

 

3.4.Amenajare elegantă hol îngust și lung

 

amenajare hol ingust intrare modern dulap legenda casei

 

Un hol îngust poate fi sărac în decorațiuni fără să arate auster. Atunci când te gândești la amenajări de holuri lungi și înguste, e normal să înclini către mobilă minimalistă. Aceasta poate fi însă combinată cu piese în alte stiluri pentru un rezultat diferit. 

O amenajare elegantă, chic, cu accente clasice, poate fi obținută în ciuda prezenței unor dulapuri de tip dressing. Candelabrele, consola cu picioare subțiri, rama deosebită a oglinzii, profilele decorative și mânerele aurii – toate contribuie la obținerea efectului final.

 

3.5.Dulap îngust hol cu rafturi sau nișe

 

amenajare hol lung si ingust, dulap modern minimalist legenda casei

 

Pentru holurile mici moderne, dar și pentru orice amenajare de hol lung și îngust, culoarea albă este o opțiune simplă și potrivită. Dacă lățimea holului îți permite, poți opta pentru un perete complet acoperit de dulapuri și rafturi, în special dacă este cel opus ușii de la intrare. 

Poți obține un efect deosebit prin crearea unei nișe, utilizată fie pentru cuier sau ca banchetă, prin plasarea unor rafturi închise sus și jos, între dulapul tip dressing și perete. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Casa ta in 9 pași