Cabina de duș – de la zero: cum să construiești un duș minimalist

cabine de dus moderne sticla walk-in legenda casei

 

Cabina de duș construită, cunoscută și drept cabină de duș „walk-in”, este un model care se distinge în rândul modelelor de cabine de duș moderne. Motivele includ simplitatea, eleganța, minimalismul și gradul de control crescut asupra designului final. 

În plus, cabina de duș construită nu a ajuns în tendințe doar datorită aspectului său, ci și prin caracterul său practic.

 

În cazul băilor cu suprafețe reduse, (chiar dacă poți opta pentru cabine de duș de dimensiuni mici standard din comerț), cabina walk-in economisește spațiu, contribuind în același timp la un aspect mai luminos și spațios, în special în situația în care se optează pentru un panou de sticlă și nu pentru un perete;  

Iar pentru băile spațioase cabina de duș modernă de tip walk-in este o alegere stilată, caz în care poți realiza o cabină atât de încăpătoare pe îți dorești. 

 

cabina de dus moderna walk-in sticla legenda casei

 

Pașii detaliați pentru construirea unei cabine de duș walk-in depind de la caz la caz, însă există câteva etape generale pe care să le parcurgi: 

 

1.Alegerea modelului de duș construit

 

Înainte de a începe orice demers, e bine să știi toate posibilitățile de aspect și funcționalitate ale unei cabine de duș construite. În fond, opțiunile tale vor avea impact asupra listei de materiale și a spațiului ocupat de cabină. 

 

După modul de delimitare, cabina poate fi cu panou de sticlă, cu perete sau mixt (cu perete în jumătatea inferioară și sticlă în cea superioară). Fiecare are beneficiile sale –  cabina de duș sticlă este minimalistă și dă senzația de mai mult spațiu, iar cea cu perete are un factor de intimitate. 

 

După înălțimea elementului de delimitare, poți avea cabină de duș pe toată înălțimea băii sau o cabină parțială (spre exemplu, cabină de 2 m într-o încăpere de 2,5 m). 

 

După închiderea cabinei, poți opta pentru una cu sau fără ușă, doar cu pereți care protejează restul băii de apă. Dacă preferi varianta cu ușă, există și în acest caz mai multe opțiuni: cu deschidere către exterior sau către interior, culisantă sau de tip acordeon. Totodată, chiar dacă acest model nu are cădiță, unele persoane optează pentru un prag, iar altele înalță întreaga zonă de duș.

 

După cum poți vedea, există numeroase modele cabine duș sticlă, dar și suficiente opțiuni pentru persoanele care doresc un model cu aspect mai robust, zidit sau mai retro, realizat din cărămizi de sticlă transparentă sau colorată. 

 

2.Lista de materiale pentru cabina de duș

 

Odată ce ai stabilit un model anume, poți pune pe hârtie lista cu materialele necesare. În această etapă, e important să iei măsurile viitoarei cabine, acestea având impact asupra cantității de materiale, cel puțin în cazul gresiei, faianței, hidroizolației, și al dimensiunii unor elemente, cum ar fi mărimea panoului de sticlă. 

 

Totodată, sunt necesare decizii privind bugetul alocat. În comerț, există diferite produse care pot ajuta la o calitate finală mai mare a cabinei de duș sau la o construire mai simplă a acestuia. Spre exemplu, poți opta pentru un sistem de duș fără cadă, care conține o placă din spumă poliuretanică și o rigolă sau un sifon de scurgere.

 

Pe lângă prețul mai mare, dezavantajul la un astfel de set este că vine pe anumite dimensiuni cabine duș care sunt prestabilite – spre exemplu: 100 x 80 cm, 90 x 90 cm sau 80 x 80 cm. Practic, opțiunile tale devin limitate în spațiul alocat dușului. 

 

rigolă = șanț mic sau amenajare specială cu rolul de a colecta apele superficiale și de a le dirija la un punct de descărcare; termenul este întâlnit atât în contextul drumurilor, cât și al dușului. 

 

Iată un exemplu de listă cu principalele materiale pentru un duș (modern) walk-in cu un perete de sticlă, fără ușă:

  • materiale pentru izolare: pentru pardoseli și pereți, fie un sistem de duș, fie materiale individuale, materiale hidroizolante (membrană lichidă sau solidă)
  • paravan de sticlă (de obicei este însoțit de un accesoriile pentru montare)
  • materiale pentru finisaje: gresie, faianță sau piatră decorativă (e important să aibă proprietăți antiderapante pentru a preveni accidentele)
  • materiale pentru montarea finisajelor: adeziv special, distanțieri, chit de rosturi
  • sifon sau rigolă pentru scurgerea apei, împreună cu accesoriile dedicate
  • instalații sanitare: baterie de duș și, după dorințe, pară sau coloană de duș

 

3.Opțional: pregătirea spațiului

 

În cazul în care îți construiești cabina de duș în cadrul unei renovări, va trebui să elimini obiectele sanitare și finisajele pentru a putea începe efectiv munca: bateria de duș, cabina sau cada veche, gresia și faianța. 

 

4.Turnarea șapei

 

Un set de duș izolant poate ridica destul de mult costul proiectului tău, așa că multe persoane vor prefera varianta tradițională. În acest caz, va trebui turnată o șapă într–un unghi ușor, pentru a favoriza scurgerea completă a apei. 

 

5.Montarea scurgerii

 

Următorul pas este montarea scurgerii alese: sifonul sau rigola. Ține cont de faptul că majoritatea rigolelor sunt foarte discrete și se potrivesc foarte bine cu modele de duș minimaliste. Totuși, acestea sunt mai înalte, așa că e posibil să fie nevoie de inversarea pașilor în cazul lor – întâi să fie montată rigola, iar apoi să fie turnată șapa. 

 

6.Hidroizolarea podelei și pereților

 

Peste șapă, este necesară amplasarea materialelor hidroizolante. De asemenea, trebuie să acorzi atenție pereților; în măsura în care aceștia sunt expuși la apă, ar trebui protejați prin montarea de plăci sau membrane hidroizolante. Plus eventuale reparații de tencuială a pereților.

 

7.Opțional: ridicarea peretelui separator

 

Dacă ai optat pentru un model de duș cu perete sau cu cărămizi transparente, acesta este momentul construirii sale. 

 

8.Aplicarea finisajelor pentru pereți și podea

 

În această etapă, se pun plăcile ceramice – gresia și faianța sau, după caz, piatra naturală (travertin), după regulile obișnuite de montare corectă a acestora. 

 

9.Se montează obiectele sanitare

 

De la baterie de duș, la pară, coloană de apă sau seturi de duș, toate acestea se amplasează după montarea finisajelor pe pereți.

 

10.Opțional: vopsirea tavanului

 

Nu este obligatoriu, dar în cele mai multe cazuri va fi nevoie de vopsirea tavanului, chiar dacă renovezi doar o parte din baie. 

 

11.Opțional: montarea ușii

 

Într-un final, dacă ai preferat varianta de duș complet închis, se montează ușa după instrucțiunile oferite de producător. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Articole populare
Casa ta in 9 pași