Cum să alegi corect gresia și faianța pentru interior: 8 criterii importante

gresie si faianta portelanata legenda casei

Gresia și faianța îți pot desăvârși amenajarea interioară, fiind acel detaliu care completează aspectul unei camere. Există atât de multe modele, încât alegerea lor poate fi copleșitoare. Lucrurile sunt complicate de faptul că e important să nu folosești doar criterii estetice sau privind prețul cel mai ieftin, ci și unele practice. Este la fel de important ca gresia și faianța să fie durabile în timp și să aibă un tip adecvat amplasării lor. 

Află care sunt criteriile de care trebuie să ții cont ca să iei cea mai bună alegere privind plăcile ceramice din locuința ta: 

1.Dimensiuni gresie și faianță

În general, este indicat să ții cont de dimensiunea spațiului de care dispui atunci când alegi mărimea plăcilor ceramice. Într-o baie mică, gresie sau faianța de dimensiuni mari va accentua lipsa spațiului. În această situație, mai apare o problemă: este mult mai probabil ca plăcile să nu se potrivească și să aibă nevoie să fie tăiate.

În sine, nu e ceva neobișnuit să tai plăcile, însă într-un spațiu mic, plăcile mari de dimensiuni diferite au tendința să iasă în evidență. De aceea este indicat de a folosi plăci de dimensiuni mai mici.

gresie si faianta montaj baie moderna legenda casei

2.Tipuri plăci ceramice

Atunci când alegi gresia și faianța, va trebui să iei în considerare că există multe tipuri. Atât gresia, cât și faianța sunt plăci ceramice, însă acestea diferă atât ca mod de obținere și caracteristici, cât și ca utilizare. Este larg cunoscut faptul că gresia se utilizează pe podele, iar faianța pe pereți. 

 • plăci cu suprafață lucioasă
 • plăci mate și texturate

Această opțiune nu este strict una estetică, ci are și impact practic. Gresia lucioasă este mai alunecoasă, pe când cea texturată are aderență mai mare. Apoi, aspectul imaculat al faianței lucioase este mai greu de întreținut. 

 • plăci rectificate
 • plăci nerectificate

Plăcile nerectificate au margini ușor rotunjite către exterior, pe când cele rectificate au unghiuri drepte, de 90 de grade. Astfel, cele rectificate au avantajul unei montări mai precise și a unui rost mai îngust. 

 • plăci glazurate (la rândul lor, pot fi cu coacere simplă sau dublă)
 • plăci neglazurate

Plăcile glazurate au suprafața diferită de conținut, pe când cele neglazurate sunt omogene. Compoziția lor diferită are diferite implicații. Spre exemplu, plăcile neglazurate au o rată mică de absorbție a apei și sunt rezistente la uzură. 

3.Gresie porțelanată – expunerea la apă

Plăcile ceramice sunt o opțiune frecventă pentru baie chiar și în cabina de duș, sau bucătărie, iar unul din motive este legat de umiditatea crescută din aceste camere. Totuși, nu toate tipurile sunt la fel de potrivite pentru a fi udate frecvent.

În cazul gresiei, e necesar să verifici puterea de absorbție a apei; în cazul în care gresia este de o calitate mai proastă, apare absorbția de apă, iar plăcile au tendința să se crape în timp. Pentru a evita orice risc plăcile porțelanate primează în fața celor din teracotă.

gresie si faianta portelanata baie legenda casei

4.Indicatorul PEI – rezistența la trecere

În cazul gresiei, trebuie să iei în calcul un aspect suplimentar: rezistența la trecere. Din fericire, există un sistem simplu care te ajută să iei decizia potrivită. Indicatorul PEI împarte plăcile ceramice în cinci categorii: 

 • PEI I – doar pentru pereți
 • PEI II – camere cu trecere moderată, în care persoanele sunt descălțate (baia, bucătaria)
 • PEI III – camere cu trafic obișnuit (sufrageria)
 • PEI IV – camere cu trafic crescut, în care persoanele sunt încălțate (holuri, anumite bucătării)
 • PEI V – zone cu trafic intens (sedii de birouri, restaurante)

5.Tendințe versus atemporalitate

E normal să îți dorești o amenajare interioară conform celor mai noi tendințe. Totuși, e important să pui în perspectivă alegerile tale – îți vor mai părea la fel de frumoase în 5 ani? Alte opțiuni de design interior pot fi schimbate mult mai ușor decât gresia și faianța, cum ar fi textilele și anumite tipuri de mobilier. Prin urmare, e preferabil să îți asumi riscuri cu privire la acestea, dacă nu plănuiești să desfășori frecvent lucrări de renovare a locuinței. 

gresie si faianța decorative interior rectificata legenda casei

6.Culori gresie și faianță

Culorile sunt, pe bună dreptate, un criteriu care atrage multă atenție din partea cumpărătorilor. Ca să alegi culorile potrivite, ar trebui să ai un răspuns clar la câteva întrebări:

 • Cât de spațioasă este camera în care montezi plăcile?
 • Care este stilul de amenajare al camerei?
 • Preferi plăci subtile sau evidențiate?

Fiecare răspuns îți va influența decizia: 

 • Pentru camerele de mici dimensiuni, e bine să fie evitate nuanțele întunecate (cum ar fi culoarea neagră), fiind preferabile cele deschise. 
 • Un stil minimalist este compatibil cu palete de culori monocrome sau, cel puțin, restrânse, pe când stilul modern este mult mai flexibil din punct de vedere cromatic.  
 • Dacă preferi plăci subtile, culorile naturale sau deschise (nuanțe de bej, maro, gri, crem) sunt o opțiune bună. În cazul plăcilor evidențiate, poți opta pentru culori mai puternice sau diferite combinații. 

Nu uita, se aplică aceleași reguli ca în cazul pereților (dintr-o baie sau bucătărie – deasupra blatului). Spre exemplu, dacă preferi culori puternice și saturate, folosește-le cu măsură, preferabil ca accente (fie pe un singur perete, fie într-o linie verticală sau orizontală). O cameră îmbrăcată în faianță complet roșie sau portocalie va fi mai degrabă obositoare, decât energizantă. 

7.Rosturi: chit, culoare, lațime

Asigură-te că alegi o culoare subtilă a rosturilor. De preferat, nuanța rosturilor să fie cât mai apropiată de culoarea plăcilor. Evită culorile deschise în cazul plăcilor ceramice închise la culoare și viceversa.  

Lățimea rosturilor, trebuie aleasă după mai multe criterii, cum ar fi: stilul de design, dimensiunea și tipul plăcilor.

Chitul de rosturi, în unele situații (ex: bucătărie, baie), ideal este să aibă proprietăți hidrofuge.

 

gresie si faianta bucatarie mici mari legenda casei

8.Montaj gresie și faianță

Odată ce ai ales gresia și faianța potrivite pentru locuința ta, e timpul să le montezi. În această etapă, este importantă poziționarea plăcilor. Poți așeza plăcile drept sau diagonal – în orice caz, dacă ai folosit plăci tăiate, amplasează-le cât mai discret.

Înainte de montaj, fă un ’’plan” de poziționare a plăcilor (pentru a evita neplăcerile ulterioare), sau trasează poziția plăcilor direct pe perete/sol.

Evită la maximum fâșiile înguste, prin crearea unei simetrii la rândurile periferice. Adică, în loc să începi cu placă întreagă și sa termini cu o fâșie îngustă; decupezi/elimini din prima placă o fâșie, astfel crești lățimea ultimei plăci/fâșii. 

Reguli generale de bază:

 • Plăcile de dimensiuni mari (ex: pătrate 60×60 cm sau dreptunghiulare 60×120 cm), se pretează mai bine la sol. Dacă solul este umed indicat este ca plăcile sa fie texturate, fie ca este vorba de baie sau chiar de bucatarie;
 • Pe pereți este mai indicată folosirea plăcilor mai mici sau cele dreptunghiulare 30×60 cm, așezate pe orizontală;
 • Plăcile de gresie tip parchet (așa cum le-o spune și denumirea) sunt recomandate pentru sol. În funcție de dimensiuni, pentru gresia tip parchet, sfatul personal este de a o poziționa cu decalaj de 1/2 sau 1/3 pe lungimea ei;
 • Plăcile mari rectificate și rosturile cât mai mici se îmbina perfect cu stilurile modern și contemporan (de exemplu: o baie modernă). În schimb cele nerectificate cu canturile rotunjite si rosturi mai mari sunt compatibile cu stilurile rustic sau vintage;
 • Gresia de la exterior obligatoriu sa fie porțelanată și de preferință cu o grosime de 2 cm;
 • Adezivul de lipire: tip clasic pentru locurile fără cerințe particulare, tip flexibil pentru baie și încălzire în sol și flexibil plus anti îngheț pentru exterior;

2 thoughts on “Cum să alegi corect gresia și faianța pentru interior: 8 criterii importante”

 1. Violeta Greciuhin

  Bună seara și La mulți ani inspirați! Vă adresez o întrebare referitoare la subiectul gresie/faianță: care sunt alternativele la gresia pentru baie? Din motive cât se poate de motivate nu vreau gresie în baie, și caut o alternativă mai soft🙂, antiderapanta-antialergica și mai caldă decât gresia. Știu că știința a evoluat și în privința materialelor și există cu siguranță alternative mai eco la clasica gresie. Aștept cu interes opinia dvs. și alte articole privind designul interior.

  1. La mulți ani 2022 si mulțumim pentru întrebare.
   In primă fază o sa încerc sa ofer un răspuns mai ”generalist”, ulterior in funcție de interes o să aprofundăm. Scuze pentru mărimea comentariului!

   Principalele tipuri de pardoseli interioare pentru baie, cu avantaje/dezavantaje si soluții, in ordinea popularității:

   1.Pardoseli plăci ceramice (gresie si faianță);
   Avantaje: ușor de întreținut, rezistente la umezeală, gamă ”infinită” de modele si culori.
   Dezavantaje: unele tipuri sunt alunecoase, sol răcoros.
   Soluții: finisaj structurat sau anti-derapant, încălzire in sol, izolație intre sapă si placa de beton (minim 6 cm), izolație intre sapă si pardoseală.
   Personal am lucrat doar cu cei de la Wedi https://www.wedi.net/fr/produits/ dar ceva similar in Romania vad ca au si cei de la Izodel si sigur mai sunt si alții. De exemplu: pentru dușurile ”italiene” noi o integram din oficiu articolul compus in ofertă. Avantajul este ca după câteva secunde de la sosirea apei calde ești pe un sol cald.

   2.Pardoseli din marmură, granit, piatră, etc.;
   Avantaje: lux, rafinament, gamă destul de vastă de modele si culori.
   Dezavantaje: buget ridicat, dificil de întreținut, sol răcoros.
   Soluții: aplicare periodică de soluție anti ”tache” murdărie.

   3.Pardoseli din (lemn) parchet: laminat, semi masiv/stratificat, masiv;
   Avantaje: sol călduros, buget accesibil, gamă imensă de modele si culori.
   Dezavantaje: nu prea este compatibil cu umezeala, nevoie de îngrijire periodică pentru cele din lemn masiv.
   Soluții: Cu o planificare corectă si o utilizare mai ”atentă” se poate totuși folosi parchetul, dar sa fie cu montaj lipit de sapă/suport. De preferat fiind lemnul exotic specific, fiind mult mai rezistent la apă.
   Pentru cei care totuși adoră lemnul masiv si vor să-l folosească si in dus, trebuie mers pe alternativa următoare: panouri/grătare flotante din lemn exotic, in fâșii mai înguste >10 cm, cu spațiu de 5-10 mm intre ele, pentru scurgerea apei.
   Bineînțeles anterior trebuie realizată partea de etanșeitate (lichidă, solidă sintetică sau cauciucată), plus grila/sifonul/rigola de colectare/evacuare a apei.

   4.Pardoseli din PVC;
   Avantaje: soluție economică, varietate foarte mare de modele si culori, rapiditate la montaj.
   Dezavantaje: unele modele nu sunt compatibile cu umezeala, altele se deteriorează/decolorează destul de rapid.
   Atenționare! Obligatoriu trebuie lipită de sol si rosturile etanșe, altfel sub ea ia ”naștere” raiul alergenilor.

   5.Pardoseli din rășini epoxidice sau poliuretanice (design simplu sau 3D);
   Avantaje: varietate imensă de texturi si culori, design inedit pentru cele 3D.
   Dezavantaje: sol răcoros, trebuiesc efectuate de firme care sunt specializate (multe din ele nu le poți face cu meseriașul local), iar in general trebuie avut o suprafață minimă pentru a fi interesant dpdv financiar pentru ca firmele specializate să accepte lucrarea.
   Atenționare! Pentru modelele 3D trebuie totuși atenție la alegerea designului pentru mediul rezidențial, pentru ca devin ”obositoare” destul de repede. Mulți din cei care le-au instalat, vor să ”scape” de ele după o scurtă perioadă de timp.
   Recomandare! Foarte ideale pentru mediul public: scoli, spitale, restaurante, cafenele, etc.

   6.Pardoseli din microciment sau beton;
   Avantajele si dezavantajele sunt identice cu cele enumerate anterior.

   7.Pardoseli din plută;
   Avantaje: sol călduros, sentiment plăcut la pășire.
   Dezavantaje: gamă restrânsă de culori si texturi, precauție pentru zonele umede.
   Soluții: montaj prin lipire, protejate periodic cu produse specifice.

   8.Pardoseli din placi/panouri/fâșii compozite;
   Avantaje: solul este relativ mai călduros fată de majoritatea pardoselilor.
   Dezavantaje: pentru Romania sunt produse relativ noi, deci disponibilitate mai redusă pe piață.

   Cu respect!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top