Specificul local, inspirația excelentă pentru amenajarea locuinței

amenajari interioare specific local legenda casei

O amenajare interioară cu specific local reușită este frumoasă și utilă, adaptată stilului de viață și nevoilor personale. Totuși, ca o locuință să se simtă ca acasă, este nevoie de acea amprentă unică. De cele mai multe ori, se vorbește despre amprenta personală: despre utilizarea personalității, pasiunilor și valorilor personale ca inspirație pentru amenajarea interioară. Fiecare individ face, însă, parte dintr-un sistem mai mare, dintr-o comunitate, iar fiecare locuință este amplasată într-o regiune.

În domeniul amenajărilor interioare, amprenta națională, regională și locală a început să primească din ce în ce mai multă atenție. Află de ce a crescut în popularitate această abordare a specificului local, dar și cum o poți folosi ca inspirație pentru propria locuință:

Globalizare – glocalizare în designul interior

design interior specific local globalizare glocalizare legenda casei

Globalizarea a condus la o uniformizare în designul interior. Indiferent de țara sau continentul în care ne aflăm, avem acces, în mare, la piese de mobilier și decorațiuni similare. Prin urmare, standardizarea locuințelor a devenit destul de comună. Fie că privim fotografii cu locuințe noi și moderne din Atena, New York, Londra sau Seul, tendința puternică de uniformizare din amenajarile interioare este evidentă. De cele mai multe ori, interiorul este complet rupt de specificul local, regional sau național.

În contextul în care globalizarea a avut un efect uniformizant în numeroase domenii, a apărut o tendință concurentă: glocalizarea. Un termen format prin îmbinarea cuvintelor „globalizare” și „localizare”, acesta se referă la prezența simultană a tendințelor universale și particulare în diferite domenii, cum ar fi cele sociale, culturale, economice și politice. 

Domenii precum designul și construcțiile, cu o puternică încărcătură culturală și socială, nu au fost ferite de aceste influențe, găsindu-se de asemenea la intersecția dintre tendințele de globalizare și localizare. 

Amenajări cu specific local: de la interiorul locuinței, la exteriorul acesteia

amenajari specific local interioare exterioare legenda casei

Inițial, aceste idei au avut mai degrabă impact în arhitectură, decât în amenajări interioare. Abordarea fațadelor, culorilor și stilurilor clădirilor într-un mod individualist, fără a ține cont de specificul cultural local, are de obicei rezultate destul de neplăcute din punct de vedere estetic.  Ordinul Arhitectilor din România a emis niște ghiduri de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural, vezi detalii ghiduri.

Atât în mediul urban, cât și în cel rural, începe să fie conștientizată nevoia de armonizare arhitecturală, care poate include aspecte mai complexe, precum conservarea clădirilor istorice, sau mai simple, cum ar fi integrarea noilor construcții în stilul unui simplu cartier de locuințe din care fac parte. 

Aspectele tradiționale trebuie utilizate ca inspirație, scopul nefiind copierea cât mai fidelă a acestora. Așa cum explica un arhitect, „considerăm că fiecare regiune are elemente arhitecturale care o fac unică și recognoscibilă, dându-i identitate și caracter […] nu propunem copierea acestor elemente, ci preluarea lor în mod creativ, adaptarea, aducerea la zi”. 

Nu doar planul caselor și aspectul lor interior au fost atinse de aceste idei, ci și amenajarea lor interioară. Spre deosebire de restaurante și pensiuni cu specific local, care deseori caută să aplice cât mai fidel un anumit stil, în cazul locuințelor amprenta locală ar trebui să fie mai subtilă. 

Idei de amenajare care țin cont de specificul local

idei amenajari interioare specific local legenda casei

Amenajarea inspirată de specificul local nu înseamnă copierea locuințelor tradiționale din zonă. Din contră, introducerea pur și simplu a numeroase elemente istorice și culturale se poate transforma într-un kitsch. Scopul nu e să pui în casă cât mai multe decorațiuni interioare și materiale locale, ci să le folosești cu impact pe acelea cu care simți o conexiune, iar povestea locuinței tale să devină legată de povestea regiunii sau localității în care se află. 

Dacă urmează să îți amenajezi sau să îți renovezi în curând locuința și te interesează includerea unor elemente locale sau regionale, însă nu știi de unde să începi, o idee ar fi crearea unei planșe inspiraționale (așa-zisele „mood boards”) reprezentativă pentru cultura, istoria și natura locală sau regională. Apoi, poți selecta din această planșă acele elemente, motive și simboluri care îți sunt cel mai mult pe plac.

Iată câteva repere și idei pe care să le iei în considerare:

Portul tradițional românesc

portul traditional romanesc amenajari interioare specific local legenda casei

Porturile tradiționale reprezintă o sursă de inspirație importantă pentru designerii de interior. Materialele utilizate în porturile tradiționale, cum ar fi inul și blănurile, pot fi inspiraționale pentru amenajări cu stil. Gama de culori cu specific local poate fi folosită ca sursă de plecare în amenajarea unei camere. De asemenea, motivele tradiționale românești pot fi adăugate pe elementele textile din camere, de la perdele și covoare, la lenjerii de pat și perne decorative. Totuși, aceste adăugiri trebuie făcute cu măsură, excesul de astfel de detalii putând duce aspectul camerei într-o zonă mai degrabă kitsch

Materiale de construcție din resursele naturale locale

materiale constructie resursele naturale specific locale amenajari interioare legenda casei

În funcție de posibilități, poți utiliza resursele naturale specifice locale, fie ca punct de inspirație, fie efectiv ca materiale de construcție. În unele situații, vei putea utiliza materiale naturale, cum ar fi: pietre sau lemn din zonă pentru placarea pereților sau a podelelor. Atunci când acest lucru nu e posibil, poți folosi mici decorațiuni inspirate de zona în care locuiești, cum ar fi aranjamentele cu nisip decorativ la mare sau statuete de lemn în zone împădurite la amenajările tale interioare.

Relieful, flora și fauna

amenajari interioare specific local flora fauna legenda casei

Caracteristicile geografice locale pot deveni o sursă de inspirație în mai multe moduri: de la peisajele naturale specifice frumoase din regiune, la animalele și plantele care pot inspira o amenajare interioară creativă. Exemple includ: fotografii, picturi sau ilustrații cu peisajele din zonă (sau asemănătoare cu acestea), respectiv cu fauna din regiune, pereți tapetați cu motive botanice, aranjamente florale artificiale, plante la ghiveci sau, de ce nu, pereți cu picturi personalizate. Posibilitățile sunt nenumărate.

Mai multe detalii găsești în articolul: designul interior biofilic

Istoria arhitecturală

istoria arhitecturala legenda casei

Cum arătau construcțiile din zonă acum două secole? Dar acum cinci secole? Răspunsul la aceste întrebări poate fi un punct de plecare nu doar pentru faza de construcție a casei, ci și pentru amenajarea interioară a acesteia.

Principiile de construcție, stilul specific clădirilor, materialele locale utilizate, elementele arhitecturale istorice, decorative sau funcționale – toate acestea îți pot inspira aspectul final al camerelor din locuință.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top