Cuprins
Dezvoltarea durabilă începe să fie o preocupare mai mare atât pentru cei care oferă servicii (cum ar fi designerii de interior), cât și pentru proprietarii care își amenajează locuințele. Prezentată uneori ca o simplă tendință, designul interior sustenabil reprezintă în acest context mai mult decât atât.
Designul interior sustenabil poate fi privit ca o abordare plină de respect la adresa naturii și a comunităților umane sau ca o aplicare în acest domeniu a unor valori și principii prietenoase cu natura și mediul înconjurător. În practică, aplicarea principiilor de design interior sustenabil va avea ca efect scăderea impactului negativ asupra mediului a activităților de construcție, amenajare, renovare și decorare a locuințelor. De la poluarea prin generarea de cantități mari de deșeuri, la agravarea schimbările climatice, sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le iei în calcul.
Sfaturi – amenajări interioare sustenabile
Iată cum poți aplica principiile sustenabilității în design interior, fără a face compromisuri în rezultatul final:
Mobilier recondiționat
Utilizarea mobilierului recondiționat este o soluție atât la problema poluării și generării de deșeuri, cât și a consumului enorm de resurse neregenerabile. O statistică arată că aproximativ 10 milioane de tone de mobilă se aruncă anual în Uniunea Europeană, ajungând fie la gropile de gunoi, fie să fie arse, contribuind la poluarea aerului. Atunci când optezi pentru mobilier recondiționat, crești durata de viață a produselor, cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător, dar și asupra economiei, prin crearea de noi locuri de muncă în domeniul recondiționărilor și restaurărilor.
Atenție la reciclare
În procesul de amenajare și renovare a locuințelor, de obicei se generează multe deșeuri. Fie că e vorba de ambalaje sau de obiecte vechi de care nu mai ai nevoie, păstrează la minim lucrurile pe care le arunci, iar apoi sortează-le pentru colectarea selectivă.
Mai multe detalii găsești într-un articol publicat anterior, despre: materiale reciclate
Eficiență energetică
Sustenabilitatea în amenajări interioare nu se concentrează doar pe procesul în sine, ci și pe luarea unor decizii pentru economisirea viitoare a resurselor. Un exemplu important este cel al creșterii eficienței energetice a locuinței. Ca locuința să consume cât mai puțină energie pentru încălzire, răcire, iluminare și diverse activități, sunt importante atât izolarea adecvată, cât și achiziția de aparate și dispozitive eficiente – de la becuri, la frigider și aparatul de aer condiționat.
Reducerea amprentei de carbon
Amprenta CO2 a unei amenajări se referă la emisiile cu efect de gaz de seră pe care le generează întregul proces de design interior. O măsură pentru reducerea acestei amprente este orientarea către produse obținute local sau regional. Astfel, sunt risipite mai puține resurse cu transportul acestora. Un exemplu negativ este cumpărarea unei măsuțe de cafea de la peste 1000 km distanță, când ai la dispoziție modele perfect în regulă, produse în regiunea ta.
Factorul uman
Mai există un motiv pentru care e important să cunoști sursa produselor pe care le folosești, iar acesta este să te asiguri că nu au fost exploatați oameni pentru obținerea lor. Chiar dacă nu ești foarte informat cu privire la problemele forței de muncă din jurul lumii, prețul este un indicator bun. Cu cât produsele sunt mai ieftine pentru valoarea lor, cu atât cresc șansele ca producția lor să fie lipsită de etică.
Obiecte durabile
O altă metodă importantă de a asigura un grad mare de sustenabilitate pentru o amenajare interioară este orientarea către obiecte rezistente, durabile și clasice. Ideea e ca acestea să aibă nevoie de înlocuire cât mai rar, iar astfel să consumi cât mai puține produse noi și să arunci mai rar obiectele din casă, fie că este vorba de mobilă sau decorațiuni.
Materiale cu impact redus
Atunci când alegi materialele utilizate în amenajare, ține cont de impactul lor asupra mediului. În general, acestea includ materiale organice, cu un indice de procesare mic, de tipul pietrelor naturale, lânii și lemnului, însă și în această categorie, există multe diferențe. Spre exemplu, bambusul crește foarte rapid și este extras din mediu într-un mod mai responsabil, în comparație cu alte tipuri de lemn.
Toate aceste aspecte și multe altele le găsim incluse în japandi noul stil de amenajare interioară.
2 thoughts on “Sustenabilitatea în amenajări interioare: locuințe frumoase și etice”
Multumesc frumos !
Acum imi dau seama ca parintii si bunicii nostri erau mult mai “gospodari” decit noi .
Procedau exact cum ne sfatuiți dumneavoastră acum !
Cu mare drag.
Exact despre asta e vorba.
Cu totii trebuie sa fim mai responsabili.
Cu respect!