Baie mică? 7 Idei de amenajare: moderne și practice

idei oglinda rotunda perete baie mica legenda casei

 

 

Suprafața mică a locuințelor este o problemă din ce în ce mai comună. În 2021, în România s-a înregistrat chiar un record negativ în acest sens: cea mai mică suprafață medie a locuințelor din ultimele două decenii: 61,52 metri pătrați, potrivit unei publicații. Uneori (în special pentru locuințele dintr-o mansardă, sau un apartament la bloc), spațiul destinat pentru baie este redus la 4 – 3 mp și chiar 2 mp. În aceste condiții, soluțiile de amenajări interioare eficiente, adaptate spațiului restrâns, sunt foarte căutate. 

 

Pe lângă eficientizarea spațiului și considerații estetice, gestionarea lucrărilor de amenajare într-o baie mică sunt complicate și de alte aspecte. Spre exemplu, trebuie să ții cont de faptul că o baie mică poate fi rapid copleșită de tot felul de obiecte, pe cât de necesare, pe atât de inestetice: de la produse de îngrijire corporală, la soluții de curățenie. Prin urmare, soluțiile de depozitare pentru baie capătă o importanță tot mai mare. 

 

Dacă vrei ca baia ta mică să pară cât mai spațioasă posibil, este adevărat că opțiunile de amenajare sunt mai restrânse decât în cazul celor cu o suprafață mai mare. Totuși, merită să ții cont de aceste sfaturi, ca să te simți cât mai confortabil într-un spațiu pe care îl folosești zi de zi. 

 

1.Amenajare baie mică

 

amenajare baie mica culori idei modele culori legenda casei

 

Unul dintre cele mai utilizate trucuri în amenajarea unei băi mici, pentru a da senzația unui spațiu mai mare este utilizarea tonurilor deschise, în special în culoarea pereților, a mobilierului și principalelor instalații sanitare.

Albul și nuanțe luminoase de bej, crem, eventual și de verde, albastru sau chiar roz (atât timp cât sunt foarte deschise) sunt potrivite pentru o baie mică.

Dacă îți dorești neapărat o baie de tip statement, în culori mai închise sau saturate, atunci e indicat să amenajezi astfel un singur perete. Sau chiar combinații de: vișiniu cu alb sau roșu cu crem.

 

2.Baie mică – oglindă mare pe perete

 

idei amenajare baie mica oglinda perete legenda casei

 

Este bine cunoscut faptul că plasarea oglinzilor pe perete ajută la crearea unui efect optic de mărire a spațiului. Atunci când alegi oglinda pentru baie, fie optează pentru una mai mare, fie pentru un set. Poți alege una rotundă cu led sau chiar oglinzi în forme mai deosebite, însă evită ramele mari și groase, deoarece vor atenua din efectul de mărire a spațiului. 

 

3.Uși baie – modele și dimensiuni

 

Modelele clasice de uși îți pot fura din spațiul deja prea puțin din baie. Prin urmare, ar fi util să optezi pentru o ușă glisantă sau tip acordeon. Totuși, oricare ar fi modelul pe care îl alegi, nu uita că un criteriu esențial este cel al intimității. 

Mai multe detalii vezi în articolul dedicat: ușilor interioare

 

4.Duș de tip walk-in

 

dus walk in amenajare idei baie mica legenda casei

 

Într-o baie mică, o cadă confortabilă nu ar fi cea mai bună alegere de amenajare interioară, pentru că ocupă prea mult spațiu. Chiar dacă opțiunea optimă este cabina de duș, și în cazul acesteia există modele mai potrivite și mai nepotrivite. Ideal ar fi un duș de tip walk-in, geamuri fie înalte, fie pe toată înălțimea peretelui.

Acesta va oferi senzația de continuitate a spațiului, pe când o cabină de colț cu cădiță înaltă și paravane opace va părea masivă într-o baie mică. O opțiune destul de bună ar fi și o cabină de duș mixtă, în care jumătate de perete este zidit, iar cealaltă jumătate este din sticlă, la fel ca ușa. 

 

5.Stil minimalist 

 

stil amenajare baie mică legenda casei

 

O baie mică îți restrânge opțiunile în privința stilului de amenajare interioară pentru care poți opta. Decorațiunile mari sau numeroase vor avea un aspect copleșitor într-un spațiu mic.

Acesta este unul din motivele pentru care stilul esențialist sau minimalist sunt o opțiune bună într-o astfel de situație, împreună cu paleta sa de culori restrânsă.

Totuși, dacă dorești ceva mai deosebit, poți opta pentru influențe rustice sau contemporane, în special prin materialele, culorile și texturile alese. 

 

6.Decorațiuni practice

 

decoratiuni amenajare baie mica legenda casei

 

Spre deosebire  de o baie spațioasă, în care poți plasa tot felul de decorațiuni de tip statement, cum ar fi statuete elegante sau ghivece mari cu plante iubitoare de umiditate (vezi articolul: designul interior biofilic), în băile mici trebuie să fii mai strategic.

O opțiune practică este să te concentrezi exclusiv pe obiectele pe care le-ai fi adăugat oricum: covorașul de baie, oglinda, coșurile de ratan pentru depozitare, instalațiile sanitare sau, dacă este cazul, perdeaua de duș. 

 

7.Chiuvetă cu depozitare

 

Modele de chiuvete cu piedestal pot fi frumoase și elegante, însă din păcate sunt risipitoare cu spațiul. În schimb, lavoarul cu mască îți oferă un spațiu suplimentar de depozitare, ideal pentru produse și obiecte pe care să le ascunzi vederii, cum ar fi cele de curățenie și igienizare a băii.  

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Casa ta in 9 pași