Cuprins
Atunci când citești despre esențialism, câteva cuvinte și sintagme se vor repeta într-un mod sugestiv: eliminarea „zgomotului”, reducerea obiectelor la esența lor, puritate, perfecțiune.
În amenajările interioare, esențialismul poate fi considerat o reacție împotriva consumerismului și tentațiilor acestora. Având atât de multe decorațiuni și piese de mobilier frumoase și interesante la un click distanță, e mai ușor decât oricând să ne aglomerăm casa cu obiecte inutile.
Vezi detalii despre stilurile de bază într-un articol anterior.
Ce este esențialismul în amenajări interioare
Termenul de esențialism are o istorie îndelungată. În mod tradițional, esențialismul se referă la ideea filosofică conform căreia obiectele au un set de atribute necesar identității lor, fiind strâns legat de idealismul lui Platon. Mai recent, sensul termenului s-a schimbat și s-a extins. Într-o primă etapă, esențialismul a devenit un curent de life style, un set de principii ghidante pentru viață. Apoi, aceste idei au fost aplicate altor domenii, cu rezultate notabile în amenajările interioare.
În contextul designului interior, esențialismul a primit diferite definiții:
- „mai puțin, dar mai bun” – Greg McKeown
- „un limbaj de design care se concentrează pe realizarea și investirea în esențialele care îți fac viața și spațiul să arate și să se simtă bine” – Surface Reporter
- „umplerea casei tale cu lucrurile care te vor ajuta să concentrezi și să obții stilul tău ideal de viață și obiectivele tale, respectiv eliminarea lucrurilor care nu fac acestea” – Simple Home Simple Life
Esențialism sau minimalism?
Cu toate că are anumite puncte comune cu minimalismul, cele două concepte nu ar trebui confundate, având diferențe importante. Ambele se opun excesului, risipei și interioarelor sufocate de obiecte, însă o fac în moduri diferite. Aplicarea sloganului minimalist „mai puțin este mai mult” la literă poate avea ca rezultat camere care se simt nu doar moderne și spațioase, ci și reci și goale.
În schimb, sintagma reprezentativă pentru esențialism, „mai puțin, dar mai bun”, conduce la amenajări interioare care se simt mai calde, mai primitoare și mai confortabile în comparație cu cele minimaliste.
De asemenea, amenajările esențialiste sunt mult mai personalizate decât cele minimaliste. Prin aplicarea stilului minimalist interioarele au tendința să fie standardizate. Renunțând la cât mai multe lucruri inutile și la toate decorațiunile, aplicând câteva palete de culori, numeroase locuințe cu adevărat minimaliste ajung să semene între ele.
Acest lucru nu este valabil pentru abordarea esențialistă, deoarece ea nu își propune să renunțe la cât mai multe lucruri posibil, ci la toate care nu sunt importante. Răspunsul la întrebarea „ce este cu adevărat important pentru mine în locuința mea?” va avea obligatoriu un grad de subiectivitate, ceea ce va fi observabil în designul interior.
Procesul esențialist în amenajările interioare
Conceptul a fost popularizat în ultimii ani și prin cartea „Esențialismul, disciplina de a urmări mai puțin”, semnată de Greg McKeown. Chiar dacă aceasta discută esențialismul ca abordare a vieții în general, multe aspecte se aplică și spațiului în care locuim, iar unele pasaje adresează direct acest subiect.
McKeown oferă exemplul unui dulap sufocat de haine, față de care esențialistul ar acționa în trei etape:
1.În primul rând, esențialistul explorează și evaluează obiectele respective, punându-și întrebări mai profunde decât „voi mai purta această cămașă în viitor?”. În schimb, întrebările pe care McKeown le consideră potrivite sunt: „îmi place cu adevărat această cămașă?”, „o voi purta des?” și „arăt bine în această cămașă?”.
2.În al doilea rând, persoana care aplică abordarea esențialistă va trece obiectele printr-un proces de eliminare.
Autorul subliniază că toți cădem pradă unei erori: avem tendința să apreciem lucrurile pe care le deținem deja ca fiind mai valoroase decât sunt de fapt. De aceea, avem tendința să păstrăm mai multe lucruri decât ne sunt esențiale.
Un truc util în această situație este să te întrebi cât ai fi dispus să plătești pentru obiectul respectiv, dacă nu l-ai deține deja?
3.A treia și ultima etapă este implementarea: odată ce știi ce ai de făcut, să pui efectiv în practică acele idei.
Sursă foto: Pexels