Cum să amenajezi un balcon cu stil: 5 abordări

balcon cu flori legenda casei

Un balcon constituie un avantaj pentru orice apartament (la bloc sau casă), fiind un spațiu foarte versatil. Amenajarea balconului este o ocazie excelentă de a-ți exprima creativitatea și, în același timp, de a adăuga valoare și personalitate locuinței tale. 

Clasificarea balcoanelor. Cum influențează tipul balconului amenajarea sa

În amenajarea balconului, trebuie să ții cont de caracteristicile sale: de la structură și dimensiuni, la camera față de care este adiacent. În primul rând, ar fi bine să cunoști diferența dintre un balcon și o logie. Balconul este format, în esență, dintr-o placă cu balustradă care nu se încadrează în perimetrul general al clădirii, ieșind în afara acesteia. În schimb, logia se află complet în interiorul unei clădiri, asemănându-se cu o cameră căreia îi lipsește un perete exterior. Bineînțeles, între aceste două tipuri clasice, pure, există multe forme intermediare. Principala implicație în amenajare este cea a încărcării: o logie poate susține o greutate mai mare decât un balcon. 

amenajare balcon logie legenda casei

După dimensiune:

  • balcon franțuzesc (foarte mic, cu rol aproape decorativ)
  • balcon mic
  • balcon mediu
  • balcon spațios
  • balcon îngust

În funcție de dimensiune, vei putea amplasa sau nu piese de mobilier și decorațiuni mai voluminoase.

După deschidere:

  • balcon deschis
  • balcon semi-deschis
  • balcon închis

Balcoanele închise sunt mai versatile (pot fi amenajate ca mici birouri sau bucătării), însă nu sunt la fel de relaxante, neavând același contact cu exteriorul (se aseamănă unei camere cu ferestre mari).

După camera adiacentă:

Stilul camerei adiacente poate fi utilizat ca punct de plecare în amenajarea balconului, pentru continuitatea designului, iar anumite elemente sunt vizibile din exterior, în special draperii sau jaluzele. 

Balcon pentru relaxare

amenajare balcon ingust inchis deschis legenda casei

În balconul destinat relaxării, atenția trebuie îndreptată către locurile de șezut, elementul principal al amenajării. Fie că este vorba de două fotolii pentru grădină sau o bancă de grădină din lemn, confortul este esențial. Aici intervine rolul major al pernelor. Optează pentru unele create pentru exterior, astfel de materiale fiind mai ușor de curățat și întreținut. Totuși, ține cont că multe nu sunt însă impermeabile, iar asta ar fi o caracteristică foarte utilă. Adaugă alte piese de mobilier, decorațiuni și accesorii în funcție de activitățile relaxante pe care le vei desfășura pe balcon. Fie că plănuiești să citești o carte bună sau să bei un cocktail delicios, o măsuță de cafea pentru exterior și un taburet pentru picioare vor fi cu siguranță utile. 

Balcon cu flori (biofilic)

balcon cu flori amenajare legenda casei

Nu trebuie să fii un grădinar talentat ca să ai un balcon plin de plante și flori. Chiar dacă nu ai experiență, există opțiuni pe care le poți încerca, cum ar fi plantele rezistente, care nu trebuie udate frecvent. Una din posibilitățile de amenajare de acest tip are și o latură practică: balconul cu plante aromatice, pe care le poți folosi la gătit. Spre exemplu, poți crește în mici ghivece mentă, pătrunjel, mărar, cimbru, rozmarin, busuioc sau tarhon. Chiar dacă un balcon spațios îți oferă mai multă libertate să te desfășori, un balcon micuț nu ar trebui să te oprească din a opta pentru o amenajare biofilică. Poți adăuga suporturi de plante verticale și jardiniere suspendate. 

De asemenea, nu uita că designul biofilic nu se rezumă la adăugarea plantelor. Idei suplimentare pot consta în introducerea unei mici fântâni decorative, adăugarea unor căsuțe pentru păsări și estomparea graniței dintre interior și exterior, prin utilizarea unor elemente discrete și a sticlei.  

Balcon pentru dining

amenajare balcon deschis legenda casei

Nu orice balcon poate fi transformat într-unul pentru dining. Condițiile pentru aceasta includ atât dimensiunea satisfăcătoare (cel puțin medie, preferabil mare), dar și împrejurimile acestuia (în mod ideal, existența unei panorame naturale, dar și lipsa zgomotului, aglomerației și prafului). Un balcon pentru dining nu are nevoie de multe – esențiale sunt masa și scaunele de grădină, însă poți ține numărul decorațiunilor mai scăzut. Amplasarea strategică a unor plante îți poate spori totuși gradul de intimitate.

Balcon natural

amenajare balcon ingust cu flori legenda casei

Asemănător din anumite puncte de vedere cu cel biofilic, balconul natural merită totuși propria sa categorie. Acesta poate fi redus la puține elemente – ceea ce e important este utilizarea materialelor naturale, cum ar fi lemnul, piatra, bambusul sau răchita. Paleta de culori este preferabil să fie una neutră și discretă. 

Balcon minimalist

amenajare balcon deschis legenda casei

O altă opțiune este cea a unei amenajări în stil minimalist a balconului. Pentru aceasta, nu sunt cerințe privind dimensiunea sa, ci stilul elementelor structurale existente deja. Sticla, piatra și gresia (mai ales cea în culori subtile) se potrivesc cu un astfel de stil, la fel și anumite tipuri de metal. Dacă balconul tău are balustrade din lemn sau fier forjat cu elemente decorative, e mai bine să te orientezi către alt stil. Într-un balcon minimalist, ține elementele decorative la minim, alege o paletă de culori restrânsă și piese de mobilier în același stil.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top