Mobila din lemn masiv: ce e bine să știi

mobila lemn masiv bucatarie masa stejar legenda casei

Calitate, autenticitate, durabilitate, rezistență și stil – acestea sunt doar câteva din calitățile asociate, pe bună dreptate, cu mobila din lemn masiv

Denumirea de lemn masiv a apărut pentru a diferenția acest material de lemnul prelucrat, mai exact de plăcile aglomerate din lemn, cum ar fi lemnul MDF, PAL sau PFL. În prezent, nu este suficient să decizi că îți dorești mobilă de lemn pentru living, bucătărie sau dormitor. Există diferențe importante între aceste tipuri de lemn: de preț, întreținere, rezistență și de calitate generală. 

Citește în continuare despre principalele tipuri de mobilier din lemn masiv, dar și o serie de informații necesare și utile:  

1.Tipuri de mobilă din lemn masiv & caracteristici principale

mobila lemn masiv moderna living legenda casei

Mobila din lemn masiv poate fi clasificată în funcție de copacul din care s-a obținut cheresteaua utilizată pentru producția pieselor de mobilier. Astfel, putem distinge între mobilă de stejar, fag, brad și așa mai departe, fiecare cu caracteristici și proprietăți definitorii. Totuși, lemnul folosit la acestea face parte din două mari categorii: lemn de rășinoase (brad, molid) și lemnul de foioase (fag, stejar). 

cherestea = lemn de construcție; material lemnos, cu cel puțin două fețe plane și paralele

1.1.Mobilă stejar modernă – living și exterior

Mobila de lemn din stejar este durabilă, se finisează bine și prezintă nuanțe frumoase. Stejarul este folosit pentru numeroase tipuri de mobilă, de la mese, birouri și comode, la mobilier pentru exterior. În prezent, sunt la modă mesele și birourile din stejar cu finisaj ascuns, realizate „dintr-o bucată”, care urmăresc liniile naturale ale trunchiului.

1.2.Mobilă fag clasică – scaune și comode

Poți recunoaște mobila din fag după culoarea sa crem deschis. Una din particularitățile sale este că poate fi curbat după tratarea sa cu abur, rezultând piese de mobilier deja clasice, cum ar fi scaunul Bistro nr. 14. Pe lângă scaune, fagul se utilizează deseori la mobilier pentru camera copiilor și comode. 

1.3.Mobilă frasin modernă – living și birou

Ca proprietăți, frasinul se aseamănă cu stejarul, iar ca nuanță îi este similar fagului. Din frasin, poți găsi cu ușurință atât un set de mobilă living lemn  modernă, cât și clasică, fiind utilizat pentru producția de dulapuri, comode, birouri și rafturi în diferite stiluri

1.4.Mobilă brad alba – bucătărie și dormitor

Ca aspect, mobila din brad are nuanțe deschise. Una din particularitățile interesante ale acestui lemn este rezistența sa în condiții de umiditate și chiar creșterea rezistenței sale într-un astfel de mediu. Din lemn de brad, poți găsi la fel de bine mobilă rustică de bucătărie, cât și mobilă clasică dormitor.  

mobila lemn masiv alba living dormitor legenda casei

2.Expunerea la umiditate a mobilei din lemn masiv

Lemnul masiv nu poate fi expus ca atare la umiditate, căci se va deteriora. Acesta are nevoie de aplicarea unor tratamente pentru a fi rezistent în timp. Nu este vorba doar de medii foarte umede, precum baia sau spațiile exterioare ale locuinței. Aburul din bucătărie cere de asemenea aplicarea unui strat de protecție. Prin urmare, înainte să alegi un model de mobila bucatarie din lemn masiv, asigură-te că acesta are o finisare corespunzătoare. 

3.Efectul temperaturii asupra lemnului masiv

Spre deosebire de alte materiale, lemnul masiv reacționează la temperatură. Totuși, acest proces are loc în mod indirect. Mai exact, temperatura afectează lemnul doar în prezența umidității. Astfel, chiar se spune despre lemn că se extinde la căldură și că se contractă la frig, de fapt efectul temperaturii asupra lemnului este mai complex. Spre exemplu, în funcție de tipul lemnului și umiditatea din aer, temperaturile scăzute pot duce atât la contractarea, cât și la dilatarea lemnului. 

Vestea bună este că, spre deosebire de alte produse create din lemn masiv, în cazul mobilei nu trebuie să te preocupi prea mult de temperatură și variațiile sale. Piesele de mobilier de calitate, așa cum sunt de obicei cele din lemn masiv, iau în considerare aceste caracteristici ale materialului. Prin urmare, mobila de acest tip nu va fi afectată de creșteri sau scăderi ale temperaturii. 

4.Infestarea cu insecte a mobilei din lemn masiv

În general, mobila din lemn masiv este net superioară celei din lemn MDF, însă aceasta vine, totuși, și cu câteva preocupări suplimentare. Mai exact, aceasta prezintă un risc mai mare de a fi contaminată cu dăunători. Insectele care consumă lemn se numesc „xilofage” și includ: cari, termite și altele. Riscul afectării lemnului cu xilofage crește în condiții de umiditate crescută. Chiar dacă este puțin probabil, în cazul în care ajungi să te confrunți cu această problemă, există produse insecticide speciale care te pot ajuta. 

5.Întreținerea – lustruirea mobilierului din lemn masiv

Dacă pentru alte tipuri de mobilier, este suficientă ștergerea prafului, cel din lemn masiv necesită și un alt tip de întreținere: lustruirea. În funcție de finisajul mobilierului, poți opta între ceară mată și ulei. Este bine ca lustruirea să fie efectuată periodic, odată la 1-2 ani, în funcție de cum evoluează în timp aspectul mobilei. Aplicarea corectă a acestor produse, conform indicațiilor producătorilor, ajută atât la protecția pe termen lung a mobilei, cât și la păstrarea aspectului nou al acesteia. 

Bineînțeles, dacă mobila din lemn masiv s-a demodat, poți să modernizezi piesele respective prin vopsire. Spre exemplu, dacă ai mobilă tradițională din lemn masiv în living, poți face ușor tranziția la stilul shabby chic sau eclectic. Ambele sunt ușor de implementat prin intermediul unui set de mobilă din lemn albă în living

6.Expunerea la soare a mobilierului din lemn masiv

Este recomandat să nu plasezi mobilierul din lemn masiv în lumina directă a soarelui. În timp, razele sale vor duce la decolorarea pieselor de mobilier. Acesta va căpăta un aspect neuniform, conținând pete mai deschise și mai închise la culoare. În unele cazuri, mobila este tratată cu soluții de protecție UV, însă acestea doar încetinesc procesul, nu îl opresc complet. 

7.Calitatea finisajelor mobilei din lemn masiv

Înainte să investești într-o piesă de mobilier scumpă, asigură-te că are finisaje de calitate. Există mai multe semne care indică calitatea inferioară a unei piese de mobilier din lemn masiv

  • Suprafața aspră. Atenție nu ne referim la lemnul antichizat, ci ca calitatea îndoielnică a stratului protector
  • Suprafața excesiv de lucioasă sau tulbure care ascunde granulația lemnului
  • Marginile rupte (cauzate în general la manipulare și transport)
  • Existența unor zgârieturi, semne de lovire sau a petelor de praf
  • Petele terne care indică zone care nu au fost tratate sau cărora li s-au aplicat mai puține straturi
  • Prezența unor pete (numite și „lacrimi” din cauza aspectului lor) în jurul marginilor și pe suprafețele verticale

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top