Cuprins
În ultimii ani, pasionații de amenajări interioare au observat creșterea în popularitate a unui nou stil de design interior: japandi. Apreciat datorită simplității sale și accentului pe materiale naturale, japandi mai are un avantaj important.
Acesta este ușor de implementat deoarece pe piață se găsesc deja din abundență mobilă și decorațiuni potrivite.
Motivul este legat de originile acestui stil. Japandi nu este un stil individual, care pornește de la zero, ci o îmbinare dintre două stiluri deja populare: cel scandinav și cel japonez.
Dacă nu ai făcut-o încă, merită sa arunci o privire peste stilurile de bază în amenajări interioare.
Ce este japandi
Pe scurt, japandi reprezintă intersecția dintre stilurile scandinav și japonez în amenajări interioare. Totuși, cele două stiluri nu sunt amestecate într-un mod aleatoriu. Accentul este pus pe funcționalitatea caracteristică amenajărilor scandinave și pe minimalismul rustic regăsit în cele nipone.
Ca să înțelegi stilul japandi, ar trebui să cunoști două concepte: hygge și wabi-sabi. Hygge este un termen scandinav care nu are un echivalent perfect în română, însă care se referă la un sentiment plăcut, confortabil, bun, frumos, intim sau pitoresc. Wabi-sabi este un concept din cultura japoneză, o estetică prin care sunt apreciate, pe de o parte, simplitatea, natura, simetria („wabi”) și, pe de altă parte, trecerea timpului și efortul uman („sabi”). Despre imperfecțiunea vaselor de lut realizate manual se poate spune că este wabi-sabi, la fel și despre bonsai. Japandi reunește hygge și wabi-sabi într-un mod armonios, cu rezultate pe cât de plăcute estetic, pe atât de funcționale.
Japandi: caracteristici principale
În vocabularul japandi, sunt des întâlnite cuvintele „armonie”, „simplitate” și „natural”. Toate elemente sunt de calitate și, oricând este posibil, realizate manual. Obiectele din plastic, ieftine sau extravagante nu își au locul într-o astfel de amenajare. De altfel, acest stil este considerat unul sustenabil, cu impact negativ minim asupra mediului înconjurător. Prin numărul restrâns de obiecte și orientarea către calitate și materiale naturale, japandi descurajează consumerismul și risipa în design interior.
Principalele caracteristici ale stilului japandi:
- linii „curate” – acele linii neîntrerupte, fie că sunt perfect drepte sau curbe;
- mobilă funcțională, minimalistă, lipsită de ornamente;
- spațiu ordonat, lipsit de obiecte care nu sunt esențiale;
- materiale naturale;
- culori neutre, deseori contrastante;
- accesorii funcționale.
Ce materiale se folosesc în amenajările japandi
Materialele naturale fac parte din esența oricărei amenajări japandi. De la mobila din lemn masiv, la decorațiuni din argilă realizate manual, există numeroase moduri prin care să integrezi astfel de materiale în designul interior japandi.
Mobila
Ratan, bambus, împletitură din salcie, lemn nobil, nuc, stejar, tapițerii din fibre naturale;
Textile
In, bumbac, catifea;
Decorațiuni
Teracotă, lut, argilă, sticlă, beton, lemn.
Gama de culori utilizată în amenajările japandi “style”
Culorile puternice nu fac parte din gama de culori japandi. Pentru o astfel de amenajare, sunt potrivite culori naturale și neutre. Alb, bej, crem, ocru, gri, negru – toate sunt culori caracteristice acestui “style”. Singura culoare puternică care face excepție de la această regulă este verdele plantelor. Având în vedere că acesta este evidențiat într-un mod plăcut, numeroase amenajări în stil japandi conțin o „plantă accent” – un singur ghiveci încăpător cu o plantă de mari dimensiuni.
Cum să aplici stilul japandi în locuința ta
- Alege culori neutre pentru pereți, cum ar fi alb, bej sau gri.
- Podeaua din lemn este ideală. Dacă spațiul respectiv are deja un alt tip de podea, poți opta pentru un covor discret, din culori neutre, realizat din materiale naturale.
- Asigură-te că intră cât mai multă lumină naturală în cameră.
- Selectează mobilă în stil scandinav, realizată din materiale naturale, în culori neutre.
- Evită piesele de mobilier prea voluminoase sau numeroase în raport cu camera – asigură-te că lași suficient spațiu liber astfel încât camera să pară aerisită, liberă de obiecte fără scop.
- Adaugă câteva decorațiuni funcționale și plante. Poți opta pentru vaze și ghivece realizate manual, din argilă sau lut, plante, lămpi, oglinzi sau fotografii. Optează pentru obiecte mai mari și mai puține, în culori neutre sau sobre.