Conținut
Odată ce ai stabilit elementele funcționale ale unei camere, este timpul să te ocupi de cele strict estetice (decorațiunile interioare), iar doar apoi amenajarea poate fi completă.
1.Decorațiuni interioare vs. design interior
Este greșit să utilizăm cei doi termeni ca pe sinonime. Prin decorațiuni interioare ne referim, de fapt, la o mică parte din designul interior. Acesta din urmă poate avea ca rezultat punerea de gresie, montarea de panouri de lemn și schimbarea completă a mobilierului dintr-o casă. În schimb, domeniul decorațiunilor interioare se ocupă strict cu acele accesorii care întregesc un spațiu: de la artă, la perne decorative.
Rolul decorațiunilor în design interior poate fi explicat cel mai bine printr-o analogie: decorațiunile sunt precum condimentele în mâncare. Condimentul potrivit poate face un preparat absolut delicios, însă, adăugat în exces, nici nu vei dori să te atingi de el. Decorațiunile funcționează la fel într-o cameră: cele potrivite, în cantitățile potrivite, vor completa și desăvârși spațiul, însă adăugate în exces, îl vor face greoi și sufocant.
2.Decorațiuni interioare clasice, potrivite pentru întreaga casă
Există câteva tipuri de decorațiuni în casă atât de versatile, încât le poți pune oriunde, neaparținând prin specific unei anumite camere. Acestea includ:
- Ghivece cu plante sau flori
- Vaze cu flori
- Oglinzi
- Artă înrămată (picturi, fotografii, ilustrații)
- Statuete
Totuși, fiecare tip de decorațiune vine cu câteva recomandări:
- Spre exemplu, plantele la ghiveci vor avea preferințe de lumină și umiditate, în funcție de tipul lor.
- O vază cu flori va arăta excelent pe masa de dining, dar și pe comoda din hol.
- Oglinzile funcționează bine în spațiile mici, mărindu-le optic; totodată, sunt foarte practice în hol și în dormitor, fiind absolut necesare în baie.
- Arta înrămată este ideală pentru holuri, living și pentru peretele de deasupra patului.
- Nu în ultimul rând, statutele pot fi plasate în hol și living, dar pot crea efecte interesante și în dormitor sau baie, în funcție de subiectul lor.
În cazul decorațiunilor pentru casă, se aplică majoritatea regulilor și principiilor din design interior:
- Ritmul
- Echilibrul
- Contrastul
De asemenea, trebuie sa ții cont de alegerea și combinarea culorilor. Atunci când se implementează o schemă de culori te poți ghida după regula 60/30/10, însă va trebui să iei în considerare și nuanțele decorațiunilor.
3.Decorațiuni interioare – living
3.1.Obiecte muzicale
Livingul este spațiul perfect în care să-ți afișezi pasiunea pentru muzică: de la o chitară, la un set de discuri de vinil sau boxe cu o formă neașteptată.
3.2.Un ceas de perete ieșit din comun
Ceasul de perete face parte din categoria acelor decorațiuni interioare din living deosebit de populare. Totuși, acesta nu mai îndeplinește, în prezent, un rol la fel de funcțional ca în trecut, însă dacă alegi modelul potrivit, poate fi adiția perfectă la amenajarea interioară.
3.3.Un arbust la ghiveci
De ce să îngrijești mai multe plante mici, răspândite prin living, când poți opta pentru un arbust la ghiveci? Există numeroase specii de copaci adecvate pentru interior, atât ca întreținere, cât și ca înălțime. Iată câteva posibilități: măslinul, ficusul, yucca, lămâiul de apartament sau monstera.
4.Decorațiuni interioare – bucătărie
4.1.Aparate retro
În prezent, cele mai multe bucătării sunt dotate cu atât de multe aparate, încât de obicei încercăm să ascundem măcar câteva dintre ele, ca spațiul să nu arate aglomerat. În acest context, poate părea ciudat, însă unele aparate retro sunt folosite ca decorațiuni în bucătărie. Acestea pot include prăjitoare de pâine, cântare vechi, râșnițe de cafea sau aparate radio. Nu doar amenajările vintage pot include astfel de electrocasnice, ci și cele industriale și farmhouse.
4.2.Un set de ceai
4.3.Containere pentru alimente
5.Decorațiuni interioare pentru dormitor
5.1.Lumânarea tip statuetă
Îmbină două tipuri de decorațiuni pentru dormitor populare și obții lumânarea tip statuetă, care pare la prima vedere o sculptură. Fie că o folosești pentru crearea unei atmosfere intime cu lumina și parfumul său, fie că preferi să o păstrezi intactă, această decorațiune poate fi o idee bună pentru numeroase stiluri de design interior.
5.2.Un set de aromaterapie
De ce să te limitezi la un simplu aparat de parfum de cameră din plastic, când poți plasa un întreg set pentru înmiresmarea dormitorului. Ca să faci aceasta, ai nevoie de o tavă potrivită ca dimensiuni, care va crea unitate în rândul elementelor. Pe aceasta, poți plasa bețișoare parfumate într-o sticlă colorată, o lumânare parfumată și un mic buchet de lavandă într-o vază mică și transparentă.
5.3.Artă abstractă din lemn
În loc de clasicul tablou de deasupra patului, poți opta să expui piese artistice mai puțin obișnuite, atât timp cât se potrivesc cu stilul dormitorului. În acest caz, trei secțiuni subțiri de copac formează un model abstract.
6.Decorațiuni interioare pentru baie
6.1.Un suport estetic pentru periuțele de dinți
Nevoia de a-ți depozita obiectele de igienă, așa cum sunt periuțele de dinți, poate fi o oportunitate din perspectiva decorării băii, în special dacă optezi pentru o piesă contrastantă, care va ieși în evidență.
6.2.Prosoape brodate
Dacă ai depus efortul de a avea prosoapele de mâini sau de față brodate, merită să expui lucrătura. Un mod de a face acest lucru, creând un tipar prin repetiție, este de a rula prosoapele cu broderia în sus și de a le depozita pe o tăviță așezată pe una din suprafețele mai încăpătoare din baie.
6.3.Decorațiune abstractă pentru perete din metal
Cu ajutorul unei astfel de decorațiuni, vei scoate în evidență culoarea bateriilor și robineților din baie, în special dacă există un al treilea obiect care să conțină culoarea, cum ar fi rama oglinzii.
În cazul de mai sus, existența a două chiuvete și două oglinzi au făcut ideală încadrare accesoriului metalic în centru. Într-o baie obișnuită, cu o singură chiuvetă, poți încadra oglinda între două accesorii de perete identice, pentru a crea simetrie.