Tencuiala interioară: sfaturi utile pentru pereți perfecți

tencuiala interioara, tencuieli pereti interior, legenda casei

 

Tencuiala interioară are un rol deopotrivă estetic și funcțional, iar aplicarea sa corectă este indicativă pentru priceperea unui meseriaș. Un perete interior frumos este unul tencuit cu atenție la detaliu, însă aceasta nu este suficientă în lipsa unor metode care fac toată diferența în rezultatul final. 

De la alegerea corectă a tencuielii interioare, la modul de aplicare al acesteia, toate aceste aspecte trebuie cunoscute de persoanele care lucrează în amenajări interioare și în aplicarea finisajelor, dar și de proprietarii care au luat în propriile mâini proiectele amănunțite de renovare a locuinței. 

Dacă ești sau vei fi pus în situația în care să folosești tencuială interioară, ține cont de aceste sfaturi: 

 

Tencuiala interioară: cum alegi produsul potrivit

 

Prin aplicarea tencuielii interioare, peretele primește un strat subțire de material special, cu scopul de a crea o suprafață netedă, mai rezistentă la deteriorare și cu caracteristici izolante. 

Dacă te-ai întrebat cu ce se tencuiește la interior, e bine să știi că răspunsul variază în funcție de tipul peretelui și de destinația acestuia. În continuare, îți prezentăm principalele opțiuni în materie de materiale de tencuit pentru interior. 

După materialul din care se face tencuiala interioară, distingem între:

  • tencuială interioară pe bază de ciment
  • tencuială interioară pe bază de mortar
  • tencuială interioară pe bază de ipsos
ipsos = „praf alb obținut prin deshidratarea totală sau parțială a ghipsului măcinat și încălzit în fierbătoare speciale, folosit ca liant”

 

Cea mai frecventă întrebare este dacă să optezi pentru tencuială ipsos sau ciment la interior, deoarece acestea diferă atât ca proprietăți, cât și ca mod de aplicare. 

Tencuiala tip ciment este varianta clasică, însă aplicarea sa presupune două straturi, iar, în prezent, este mai comună utilizarea sa la exterior. 

Tencuiala tip ipsos a devenit cea mai populară opțiune la interior, având avantajul că se aplică doar într-un strat, dar și proprietăți benefice. 

 

Tencuiala poate fi clasificată și în funcție de liantul folosit: var, ciment, gips cu var, rășină sintetică sau argilă, acestea având impact asupra caracteristicilor tencuielii. 

Același lucru poate fi spus despre aditivii care pot fi identificați în mortar, fie aceștia minerali sau organici. 

Nu în ultimul rând, tencuiala interioară poate fi clasificată în funcție de finisajul dorit

Pe lângă tencuiala fină, poți opta pentru diferite tencuieli decorative de interior:

  • tencuială decorativă de interior zgâriată
  • tencuială decorativă de interior mozaicată 
  • tencuială decorativă de interior brută sau aspră
  • tencuială decorativă de interior structurată

 

tencuiala interior, produse tencuieli, legenda casei

 

Tencuiala interioară: cum să te pregătești pentru un rezultat optim

 

Ca lucrarea să iasă cât mai bine, e important nu doar să aplici bine tencuiala de interior, ci și să faci câteva pregătiri. Înainte de tencuirea pereților, trebuie să te asiguri că nu vei păta suprafețele adiacente. 

Podelele (unde este cazul) trebuie acoperite cât mai bine, iar elementele de pe pereți mascate: de la prize, la ferestre și uși. Pentru aceasta, poți folosi banda de mascare adezivă și folie de protecție. E bine să folosești materiale speciale pentru protecție și mascarea suprafețelor, deoarece acestea pot fi îndepărtate ușor și nu lasă reziduri. 

 

De asemenea, înainte de aplicarea tencuielii pentru interior, trebuie să realizezi câteva verificări și ajustări. Temperatura camerei nu trebuie să fie prea mare (peste 30°C) sau prea mică (sub 5°C), iar alte lucrări trebuie să fie finalizate. 

Tencuirea nu trebuie realizată înainte sau în același timp cu lucrările de zidărie, montarea tocurilor de zidărie sau a izolației hidrofuge. 

Apoi, trebuie să verifici suportul pe care se aplică tencuiala. În cazul în care observi impurități, praf sau urme de grăsimi, acestea trebuie îndepărtate – în caz contrar, va fi afectată aderența tencuielii. 

 

Etapele aplicării tencuielii interioare pe bază de ciment

 

Odată ce ai făcut toate pregătirile, va trebui să aplici o amorsă de-a lungul întregului suport, aceasta având rolul de a asigura prinderea corectă a tencuielii interioare. 

Atunci când alegi amorsa, ai grijă ca acesta să fie pentru interior (sau să fie potrivită atât pentru interior, cât și pentru exterior) și pentru suportul potrivit: pe lângă amorsele pentru zidărie, există și amorse pentru ipsos și pentru perete. 

Pe lângă amorsele simple, vei găsi și unele cu caracteristici speciale, cum ar fi amorsa antimucegai, amorsa fungicidă sau amorsa izolatoare. Aplică amorsa în funcție de recomandările producătorului. 

 

În general, tencuiala interioară poate fi aplicată la 1-2 zile distanță față de ultimul strat de amorsă. 

În primul rând, se aplică grundul, dar într-o manieră care nu are ca rezultat o suprafață perfect netedă; rugozitatea este necesară pentru ca stratul ulterior să aibă o aderență bună. Grundul are rolul de a nivela peretele, fiind acel strat mai gros al tencuielii. 

În al doilea rând, se aplică tinciul, doar după ce mortarul s-a uscat complet. Se începe cu tavanul și se continuă cu pereții. Acest strat superior al tencuielii este totodată și cel mai subțire. Aplicarea se realizează cu ajutorul gletierei, necesară pentru a obține un perete drept.  

 

Timp de uscare tencuială interioară

 

Atunci când estimăm timpul de la începerea aplicării tencuielii interioare și până la uscarea completă a suprafeței, trebuie să luăm în calcul atât timpul cerut de uscarea grundului, cât și cel al uscării tinciului

Timpul de uscare al grundului depinde de produsul ales, de grosimea stratului și de temperatura ambiantă. Spre exemplu, un producător poate indica timpul de uscare pentru grund la 4 ore, iar altul de 24-48 ore.

Pentru tencuiala interioară pe bază de ipsos, timpul total de uscare poate fi mult mai mare, chiar dacă se dă un singur strat. În cazul unui produs, este prevăzut un timp de uscare completă de 14 zile

 

tencuiala interioara, timp de uscare, legenda casei

 

Sfaturi: aplicare corectă – tencuială interioară

 

Înainte să alegi un anumit produs pentru tencuire, e important să te informezi cu privire la semnificația prescurtărilor din domeniu și al sistemelor de clasificare. 

Există mai multe clase de tencuială (P I, P II, P III, P IV, P V, P Org), dar și o clasificare a tencuielii în funcție de utilizarea sa: 

GP tencuială normală
LP tencuială ușoară
OC tencuială exterioară într-un singur strat
CR tencuială fină
R tencuială reparație/renovare
T tencuială de izolare termică

 

De asemenea, e bine să știi cum se notează următoarele aspecte relevante (de la mic la mare):

rezistența la compresiune a mortarului CS I

CS II

CS III

CS IV

absorbția de apă prin capilaritate W 0

W 1

W 2

conductivitatea termică T 1

T 2

 

Folosește mereu șine de ghidaj pentru a te asigura că tencuiala este aplicată uniform, cu un rezultat perfect neted, fără denivelări. E bine ca acestea să nu fie montate imediat înainte de tencuire, ci să lași timp să se întărească tencuiala care le susține. 

Spre exemplu, în cazul celei pe bază de ipsos, se recomandă să montezi șinele de ghidaj cu 24 de ore înainte de tencuirea propriu-zisă. Acest proces are mereu loc după aplicarea amorsei. Poți scoate aceste șine odată ce tencuiala a fost aplicată uniform și să acoperi spațiile rămase. 

 

Pe lângă mistria necesară pentru aplicarea tencuielii, e bine să folosești un dreptar de tip H, pe care să-l duci în mod repetat de jos în sus, până stratul de tencuială este uniform. 

În cazul tencuielii pe bază de ciment, înainte de aplicarea tinciului, e bine să faci un test de rugozitate, adică să verifici dacă grundul uscat este abraziv. În caz contrar, trebuie repetată aplicarea grundului, sau tinciul nu va avea o aderență bună. 

 

Grosime tencuială interioară: aceasta variază puțin în funcție de metoda de aplicare (tencuială manuală sau automată), însă de obicei este vorba de minim 1 cm și maxim 2 cm. E important să respecți recomandările producătorilor de tencuială interioară. 

Nu lucra o suprafață prea mare dintr-o dată și nu face pauze prea mari de la lucru. Motivul este că riști ca anumite secțiuni să se usuce înainte de a le putea nivela. 

Întotdeauna prioritizează indicațiile producătorului tencuielii, de la prepararea tencuielii, la modul de aplicare.

 

Mult spor la implementat!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Casa ta in 9 pași