Conținut
Simplitatea este o adevărată calitate în amenajările interioare. Casele care arată simplu sunt, de fapt, foarte bine gândite pentru a-și deservi scopul. Având în vedere toate lucrurile de care avem nevoie pentru a ne simți confortabil într-o casă, este mult mai ușor să o aglomerăm. În cazul unor interioare de case simple, totul este dispus astfel încât spațiul să pară liber, aerisit, curat și calm.
Prejudecata conform căreia un interior simplu ar fi plictisitor începe să fie din ce în ce mai puțin răspândită. Pe măsură ce stilul minimalist a căpătat popularitate, simplitatea în design a devenit din ce în ce mai apreciată. Un interior simplu este unul aerisit, care nu este aglomerat de o cantitate excesivă de decorațiuni și lucruri aflate la vedere.
Ca designerii să obțină interioare de case simple, ei sunt atenți la numeroase elemente: de la planul casei și finisaje, la tipul pieselor de mobilier și paleta de culori.
Fie că ești adeptul minimalismului, fie că dorești să amenajezi o casă de dimensiuni mici, principiul simplității îți va fi de ajutor.
Iată mai multe idei pentru interioare de case simple și cum le poți pune în aplicare în casa ta:
1.Interioare de case simple cu nuanțe de alb
Inevitabil, atunci când ne gândim la o casă simplă, ne imaginăm un interior alb. Albul este culoarea asociată cu puritatea, simplitatea, curățenia, ordinea și eleganța. De aceea, este o idee bună ca într-un interior de casă simplu să se opteze pentru alb ca nuanță dominantă. Din acest punct, sunt posibile mai multe decizii creative: ce nuanțe să fie adăugate și în ce proporție.
1.1.Interior alb monocromatic
Un interior dominant alb, însoțit de nuanțe de gri și, eventual, puțin crem, va fi unul deosebit de luminos, dar, totodată, mai dificil de întreținut. Dezordinea și defectele ies rapid în evidență într-un interior simplu și aproape complet alb. Ca interiorul să nu fie plictisitor, optează pentru nuanțe diferite între ele și de texturi deosebite.
1.2.Interior alb cu negru drept culoare secundară
Un interior simplu și alb nu trebuie să lase neapărat o impresie de spațiu delicat și feminin. Dacă îți plac acele interioare de case moderne și dramatice, vei aprecia și o paletă de culori cu un contrast puternic. Un interior predominant alb însoțit de elemente negre este o opțiune clasică și simplă.
1.3.Interior alb în stil scandinav
Unul din stilurile de design interior deosebit de compatibil cu implementarea conceptului de simplitate este cel scandinav. Mobila simplă, funcțională și practică este caracteristică amenajărilor scandinave, care au palete de culori neutre și, deseori, folosesc albul drept culoare dominantă și principală.
2.Interioare de case simple cu un punct focal
Punctul focal este primul care atrage atenția celor care intră în locuința ta, așa că e important să îl alegi cu grijă. E bine să nu iei în calcul doar estetica pe care o preferi, ci și alte aspecte, în special modul în care îți petreci timpul liber: interese, pasiuni și hobby-uri.
2.1.Interior de casă simplu cu șemineu
Șemineul a fost foarte folosit în amenajări clasice și rustice, însă acesta este mai versatil decât pare. Modelul potrivit poate fi punctul focal al unei amenajari interioare pentru case moderne, minimaliste sau contemporane.
2.2.Interior de casă simplu cu oglindă statement
O oglindă excentrică poate adăuga o notă de sofisticare unei amenajări simple. Fiind mai puțin costisitoare față de alte variante, oglinda statement face parte din categoria acelor idei de amenajări interioare cu bani puțini pentru case simple.
2.3.Interior de casă simplu cu candelabru
Un candelabru sau o lustră de tip statement poate aduce interes într-o cameră cu puțină mobilă și fără alte decorațiuni. Totuși, ai grijă să nu optezi pentru un model prea mare în raport cu spațiul disponibil.
3.Interioare de case simple cu lumină naturală din belșug
Cel mai simplu design va fi mai frumos și mai plăcut ochiului atunci când este luminat din plin. Unul dintre cele mai comune sfaturi de amenajări interioare este să asiguri un nivel crescut de lumină naturală, care are și un efect de mărire optică a spațiului. De aceea, pentru casele mici, sunt recomandate amenajările simple care maximizează lumina naturală.
3.1.Ferestre înalte
Fie că optezi pentru ferestre înalte sau chiar ferestre tip perete, acestea sunt o opțiune excelentă pentru o casă cu un interior amenajat simplu.
3.2.Luminator
Un luminator poate fi o adiție excelentă, fie că optezi să îl pui în living, bucătărie sau dormitor.
3.3.Uși exterioare glisante din sticlă
Dacă livingul dă spre grădina sau terasa casei, atunci poți opta pentru uși din sticlă glisante, care vor da o notă de eleganță chiar și celui mai simplu spațiu.
4.Interioare de case cu linii simple și drepte
Liniile drepte fac ca spațiul să se simtă spațios și aerisit, ceea ce este perfect pentru cei care caută simplitate și minimalism în designul casei lor. Utilizarea repetată a liniilor creează modele care contribuie la aspectul simplu și ordonat al încăperii.
4.1.Interior de casă simplu cu grinzi expuse
Grinzile de lemn expuse pot face un interior să arate mai lung sau mai lat, în funcție de modul în care sunt dispuse. Acestea sunt utilizate în special la amenajări tradiționale și rustice, însă au fost preluate de multe alte stiluri de design interior, datorită tendinței de a include cât mai multe elemente naturale în locuințe.
4.2.Baie simplă cu faianță imprimată cu model abstract
Într-o cameră cu puține piese de mobilier, faianța sau tapetul cu linii abstracte va complementa și echilibra simplitatea amenajării. Astfel, chiar și într-o baie în care singurele piese de mobilier sunt un dulap tip mască pentru chiuvetă și o poliță sub oglindă, un segment de faianță cu model abstract pe lângă cel simplu va oferi un plus de personalitate, fără a aglomera excesiv spațiul.
4.3.Interior de casă cu panou simplu cu linii orizontale
Un panou despărțitor într-un model simplu poate avea numeroase beneficii pentru un spațiu. Acesta poate delimita două zone diferite dintr-o cameră, dar poate reduce aglomerarea vizuală, ascunzând parțial lucrurile care nu vrei să iasă în evidență. Mai mult, un panou despărțitor de lemn poate avea un rol funcțional, spre exemplu atunci când funcționează și ca suport pentru televizor.
5.Interioare de case simple cu bucătărie open space
Bucătăriile open space sunt o opțiune versatilă, fiind potrivite pentru casele mici și pentru cele spațioase, pentru amenajările simple și pentru cele complexe. De aceea, acestea apar în numeroase idei pentru interioare de case.
5.1.Bucătărie open space pe colț
O bucătărie open space dispusă cu mobila pe colț poate fi opțiune simplă, care nu încarcă vizual spațiul și care nu ocupă excesiv de mult loc. De aceea, o astfel de variantă este potrivită în orice amenajări interioare pentru case mici.
5.2.Bucătărie open space separată de living printr-un mic bar
O bucătărie complet open space poate atrage atenția de la elementele de amenajare a livingului. De aceea, e bine să folosești elemente de separare și delimitare a spațiului. O idee simplă este un bar cu scaune, cu funcționalitate de spațiu de lucru suplimentar, cu un model minimalist.
5.3.Bucătărie open space cu depozitare închisă minimalistă
Cu cât ascunzi mai mult din elementele caracteristice bucătăriei în mobilă fără decorațiuni, cu atât întregul spațiu va fi mai simplu, mai modern și mai elegant. Încorporarea electrocasnicelor, ascunderea tuturor aparatelor și utilizarea exclusivă a depozitării închise pentru vase – toate sunt necesare pentru obținerea unui aspect minimalist, cu suprafețe plane, de o simplitate absolută.
6.Interioare de case simple cu baie minimalistă și duș walk-in
Ca să te bucuri de un interior de casă cu aspect simplu, nu trebuie să pierzi din vedere niciun spațiu. Orice amenajări de case la interior ar trebui să ia în vedere armonizarea stilului băii cu cel al restului casei. O opțiune practică, estetică și cu aspect simplu este cea a unui duș walk-in.
6.1.Baie simplă cu duș walk-in încastrat
Un duș încastrat este foarte simplu de montat. De asemenea, pentru amenajarea unei băii de mici dimensiuni, un duș încastrat cu ridicarea unui mic perete despărțitor lasă suficient spațiu pentru alte lucruri necesare băii, precum un lavoar.
6.2.Baie simplă cu duș walk-in pe colț
O altă opțiune populară și economică cu spațiul este cabina de duș walk-in pe colț, pe care o poți realiza cu sau fără uși.
6.3.Baie simplă cu duș walk-in plutitor
Instalarea unui simplu panou de sticlă poate fi cel care delimitează dușul de restul băii. Această opțiune ocupă, totuși, mai mult spațiu, însă este și modelul cel mai simplu, discret și minimalist.
7.Interioare de case simple în stil rustic
Nu doar stilul minimalist este o opțiune bună pentru persoanele care se orientează către interioare de case simple, ci și cel rustic. Lemnul, pereții albi și mobila orientată către funcționalitate, fără prea multe decorațiuni, sunt bazele pentru amenajarea unui interior simplu și rustic.
7.1.Dormitor simplu și rustic
Un dormitor rustic poate fi confortabil fără prea mari investiții și fără artificii de design interior. Un exemplu de dormitor simplu și rustic ar putea conține un pat, o mică măsuță pe post de noptieră, un scaun și un dulap – toate din lemn și cu un design simplu, într-o cameră cu pereți albi și cu accente pastelate.
7.2.Interior de casă cu zonă de dining simplă și rustică
Chiar dacă nu vrei să amenajezi întreaga casă cu accente puternice rustice, o zonă ideală pentru acest stil este cea de dining. Fie că este plasată în bucătărie sau în living, o masă cu scaune și, de ce nu, o canapea înaltă cu două locuri vor ajuta la crearea unui spațiu confortabil, plăcut și invitant.
7.3.Interior de casă simplu în stil mixt, rustic și scandinav
Pentru un interior unic, poți îmbina două stiluri compatibile cu simplitatea amenajării. Spre exemplu, poți introduce elemente rustice într-un interior predominant scandinav. În zona de dining, o banchetă de lemn masiv și o masă de lemn cu margini neregulate pot aduce echilibru într-un spațiu cu mobilă scandinavă albă.