Amenajare pod casă: idei, sfaturi, trucuri

idei amenajare pod casa legenda casei

La casele tradiționale, podul ajunge de multe ori să fie un spațiu ignorat. Neîncălzit, întunecat, cu acces dificil, podul a devenit pentru multe persoane spațiul în care se depozitează lucruri mai mult sau mai puțin utile. În astfel de situații, podul reprezintă de fapt un loc cu mult potențial.

Investițiile în podul casei rezultă în mai mult spațiu, în funcție de nevoile locatarilor, și amenajări interioare cu stil. 

Procesul de amenajare pod casă poate fi pe cât de satisfăcător, pe cât de complex. Iată câteva aspecte care te vor ajuta să planifici și apoi să implementezi transformarea unui pod într-un spațiu practic și estetic: 

1.Pod sau mansardă?

pod mansarda amenajare legenda casei

Există mai multe diferențe între conceptul de pod și cel de mansardă, însă în practică ele se pot suprapune – aspect care reiese și din utilizarea expresiilor „pod mansardat” sau „mansardare pod”.

Conform DEX, ele se aseamănă prin amplasare, dar se deosebesc prin acces:

pod = spațiu închis între acoperiș și planșeul superior al unei clădiri
mansardă = încăpere sau ansamblu de încăperi locuibile, așezate imediat sub acoperiș (având tavanul și pereții oblici sau neregulați); etaj situat imediat sub acoperișul unei clădiri

Din punct de vedere arhitectural, cele două se deosebesc prin forma pereților: podul va avea de obicei forma unui V întors, cu pereți aflați perfect în unghi, pe când mansarda are frecvent și o parte de perete vertical.  

2.Amenajare pod casă: elemente obligatorii

amenajare pod casa legenda casei

Un pod transformat în mansardă necesită câteva schimbări obligatorii, care să ofere confort, siguranță și eficiență. 

2.1.Încălzire 

În cele mai multe cazuri, cea mai simplă soluție este extinderea sistemului de încălzire deja prezent în casă. Spre exemplu, în cazul prezenței unei centrale pe gaz, se pot monta calorifere în pod, extinzând sistemul termic existent. De asemenea, o opțiune destul de populară este încălzirea prin pardoseală. Totuși, subliniem că nu există o soluție unică ideală pentru poduri mansardate; cel mai bine este să te consulți cu un specialist. 

2.2.Izolare pod

Din moment ce vei încălzi acest spațiu, pierderile mari de căldură vor rezulta în facturi mari la electricitate. De altfel, podul este spațiul din casă care va fi cel mai rece iarna și cel mai cald vara. Prin urmare, e deosebit de important să îl izolezi termic. 

2.3.Acces facil

Așa cum menționam mai sus, una din diferențele dintre pod și mansardă este accesul. Dacă podul este închis, atunci va trebui adăugată o cale de acces. Varianta cea mai accesibilă este a trapei cu scară retractabilă și pliabilă, de lemn sau metal. Există și variante aproape la fel de economice cu spațiul dar mai confortabile, însă prețul este mult mai mare – spre exemplu, scările în spirală. 

2.4.Lumină naturală

lumina naturala amenajare pod legenda casei

Dacă te bazezi doar pe lumină artificială, nu vei reuși să transformi podul într-un spațiu în care este plăcut să petreci timpul. Fie că optezi pentru ferestre pentru mansardă sau luminatoare, ar fi bine să le accesorizezi cu rolete pentru a controla lumina și a beneficia de intimitate, dacă este nevoie de aceasta. 

2.5.Electricitate

Nicio amenajare a podului nu ar fi completă fără prezența instalației electrice, pentru care vei avea nevoie de un electrician. Un pod mansardat ar trebui să aibă atât prize, cât și întrerupătoare pentru lustre.

Descoperă mai multe detalii despre iluminatul artificial.

2.6.Finisaje

finisaje amenajare mansardare pod casa legenda casei

Fie că preferi un stil rustic și tradițional, fie că îți dorești un spațiu modern sau minimalist, ar trebui să începi cu finisajele. Pentru podele, este recomandat parchetul sau vinylul, având o greutate mai mică. 

Vezi detalii complemenatre despre stilurile de design interior.

2.7.Mobilă

Înainte de a mobila podul, ar trebui să te informezi cu privire la greutatea maximă susținută de acesta. În orice caz, evită piesele de mobilier grele și voluminoase, care vor pune probleme la transport. Mobila din PAL și MDF nu va fi doar mai ușoară, ci și mai simplu de ridicat și montat într-un astfel de spațiu. Ține cont de faptul că pentru amenajări poduri, mobila realizată la comandă poate fi de mare ajutor. 

3.Organizarea podului

Un truc de amenajare pod locuibil constă în maximizarea spațiului prin organizarea sa în funcție de înălțimea tavanului. Este recomandat ca zonele cele mai înalte să fie destinate circulației, iar zonele cele mai joase fie spațiilor de depozitare (comode și dulapuri joase), fie spațiilor de șezut (după caz, scaune, fotolii sau paturi). 

Într-o casă suficient de mare, podul poate fi împărțit în jumătate, de-a lungul celei mai înalte părți, obținând astfel două camere cu un perete drept. Într-o amenajare pod mic, e preferabil să nu secționezi spațiul și să folosești diferite trucuri ca să creezi iluzia optică a unui spațiu mai generos: culori deschise, oglinzi, ferestre largi, dungi orizontale sau verticale. 

Dacă podul tău are forma unui V întors și este suficient de lat, poți crea iluzia optică a unei mansarde, prin punerea unor plăci gips carton verticale. Astfel, vei crea mici pereți verticali, chiar dacă vei pierde niște spațiu – acesta este oricum dificil de utilizat și mobilat. 

4.Camere în podul casei

camere in podul casei mansardare pod legenda casei

Teoretic, dacă ai suficient spațiu disponibil, ai putea transforma podul în locul care găzduiește orice tip de cameră. În practică, diferențele sunt foarte mari – atât de timp și efort, cât și de costuri. Chiar dacă e posibilă transformarea podului într-un studio cu bucătărie proprie sau într-o baie relaxantă cu cadă sau cabină de duș. 

Trebuie sa știi că aceste modificări vor fi mai scumpe și mai complexe din cauză că vor presupune și extinderea sistemului de apă și canalizare (din camera tehnica).  Pe lângă toate aspectele menționate deja (sistem termic, sistem electric, izolare termică, montare ferestre, aplicare finisaje, mobilare ș.a.m.d.).

Iată care sunt cele mai frecvente destinații ale unui pod casă amenajat:

  • Podul amenajat ca dormitor pentru oaspeți
  • Podul amenajat ca birou
  • Podul amenajat ca o cameră pentru copil
  • Podul amenajat ca dressing
  • Podul amenajat ca living de tip open space

De asemenea, există și abordări mai creative, pentru persoanele care nu duc lipsă de spațiu în casă. Spre exemplu, podul poate fi amenajat ca un loc dedicat hobby-urilor:

  • Atelier de pictură
  • Cameră de fitness
  • Studio de muzică
  • Bibliotecă și cameră de lectură
  • Camera colecțiilor

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top