Cuprins
Descoperiți mai multe despre materialele, metodele și costurile acestei soluții de izolare, astfel încât să vă puteți menține casa confortabilă și facturile cât mai scăzute!
Astăzi, normele europene cer o cantitate minimă de izolație în pereți și la mansarde, dar casele mai vechi au fost adesea sub izolate – așa că răspunsul pentru unii proprietari (inclusiv din România) poate fi izolația suflată sau pulverizată.
Izolația obținută prin suflare constă în bucăți minuscule de material (gândiți-vă la confetti, pentru o oarecare analogie) care sunt efectiv suflate în pereți și în poduri, printr-un furtun lung.
Descoperă dacă izolația prin suflare ar putea fi soluția potrivită pentru un cămin mai confortabil și facturi mai mici la energie:
1. Izolația introdusă se umflă rapid și ușor între căpriori și grinzi
În timpul construcției, izolația din vată – benzi groase de fibră de vată minerală bazaltică – este tăiată pentru a se potrivi între căpriori sau grinzi pentru a crește valorile de izolare. Cu toate acestea, instalarea acestor materiale în majoritatea caselor existente este rareori fezabilă, deoarece gips-cartonul ar trebui dat jos – o operațiune costisitoare și consumatoare de timp. Izolația cu celuloză sau fibră de lemn, obținută prin suflare, poate fi adăugată la poduri și pereți fără bătăi de cap.
În plus, acest tip de izolație poate etanșa, de asemenea, micile goluri și spații pe măsură ce se instalează, umplând aceste locuri ascunse în care altfel ar intra aerul rece. Și, pe lângă crearea unei pături izolatoare, izolația suflată ajută la reducerea transferului de sunet între exterior și în interior, astfel încât zgomotul nedorit al străzii va fi, de asemenea, atenuat.
Aflați mai multe despre materialele, metodele și costurile acestei soluții de izolare cu celuloză sau fibră de lemn la www.izolatiinaturale.ro astfel încât să vă puteți menține casa confortabilă și facturile la utilități scăzute.
2. Există trei tipuri principale de izolație prin suflare.
Din ce este făcută izolația suflată? Cele mai comune tipuri de izolație prin suflare, în România, sunt celuloza și fibra de lemn – fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Valorile minime sugerate de izolare variază în funcție de zonele geografice. Cu cât valoarea R a izolației suflate este mai mare, cu atât efectul de izolare este mai mare. Nu toate tipurile de izolație cu suflare oferă aceeași valoare termică, dar în cele mai multe cazuri, chiar și adăugarea unui strat minim de izolație este mai bine decât a nu adăuga deloc.
Pentru proprietarii de case ecologice, celuloza este adesea izolația preferată, deoarece este fabricată din carton sau ziar reciclat mărunțit fin. Acesta este cel mai comun tip de izolație suflată de pe piață și este tratată chimic pentru a rezista mucegaiului și focului.
Atenție însă! Dacă se umezește (de la un acoperiș sau o țeavă cu scurgeri), își poate pierde din proprietăți și devine umedă și compactată, ceea ce îi reduce valoarea R – din fericire, în 24 de ore se poate usca din nou! Fibra de lemn este o altă opțiune asemănătoare, obținută din lemn brut.
3. Izolația suflată, instalată corect, poate rezista mult timp, dar variază în funcție de material.
Deși este o soluție pe termen lung pentru majoritatea caselor, va trebui înlocuită izolația suflată la un moment dat pe drum? În linii mari, izolația prin suflare durează de la 20 de ani până la durata de viață a unei case. În condiții ideale (de exemplu, instalare profesională, daune reduse sau zero daune cauzate de apă, așezare minimă), acest material izolator își va menține cea mai mare parte a rezistenței termice timp de 20 de ani. Totuși, ar trebui verificată pentru semne de deteriorare la aproximativ 5 ani de la instalare.