Lumină caldă vs. lumină rece în amenajările interioare

lumina calda vs lumina rece temperatura culorii legenda casei

Puțină lume este atentă la temperatura de culoare a luminii din locuință, însă alegerea acesteia are un impact mare asupra aspectului final al unei amenajări interioare și asupra modului în care ne simțim într-o încăpere. 

Poate că dilema lumina caldă vs. lumina rece nu pare una esențială atunci când amenajăm o încăpere sau întreaga casă, însă alegerea corectă a temperaturii de culoare este detaliul care întregește designul interior

Temperatura de culoare: generalități

Ca să înțelegi cu adevărat subiectul lumină caldă vs. lumină rece, trebuie să știi câteva lucruri despre temperatura de culoare. Aceasta este o caracteristică a luminii vizibile care se măsoară în grade kelvin, notate cu litera K.

Valorile mai mari ale temperaturii de culoare corespund culorilor reci, iar valorile mai mici culorilor calde.  

În fizică, temperatura de culoare este definită ca valoarea radiației unui corp absolut negru fierbinte, aceeași cu a culorii sursei de lumină.

Acest concept este important atât în fizică (mai exact, în optică), cât și în următoarele domenii: amenajări interioare, iluminat interior și exterior, fotografie, tehnică video, tipărire și nu numai. 

lumina caldă vs lumina rece temperatura de culoare legenda casei

Temperatura de culoare este un indicator obiectiv cu ajutorul căruia poți lua decizii informate privind soluțiile de iluminat din casa ta.

Oricând achiziționezi un bec, un neon sau o bandă LED, verifică pe ambalaj temperatura sa de culoare. 

Acesta este primul pas ca să alegi lumină caldă sau rece pentru fiecare cameră, o decizie importantă deoarece temperatura luminii are implicații atât pentru aspectul încăperii, cât și pentru starea mintală a persoanelor din interior. 

Sursă de lumină  Temp. de culoare

(grade Kelvin)

Temp. de culoare

(lumină caldă vs. lumină rece)

Flacăra lumânării 1000 – 1900K Lumină extrem de caldă
Lampă cu filament cu aspect vintage 1800K Lumină extrem de caldă
Stilul de lampă folosit în HoReCa 2400K Lumină foarte caldă
Lampă convențională cu halogen și LED 2700K Lumină caldă
Bec cu halogen 3400K Lumină neutră – caldă
Lampă fluorescentă compactă și LED 4000 – 5000K  Lumină neutră 
Cerul senin 5000 – 6500K Lumină rece
Cer parțial înnorat 6500 – 8000K Lumină foarte rece
Cer puternic înnorat 8000 – 10000K Lumină extrem de rece

Tabel cu valorile aproximative în grade kelvin ale unor surse de lumină naturale și artificiale

Lumina caldă vs. lumina rece: diferențele principale

Dacă ar fi să sintetizăm într-o propoziție diferența dintre cele două tipuri de lumină, am preciza următoarele: lumina caldă contribuie la relaxare, iar lumina rece ajută la concentrare și un nivel îmbunătățit de productivitate

Prin urmare, atunci când alegem între lumina caldă sau rece, trebuie să luăm în considerare activitățile desfășurate în spațiul respectiv

5 Sfaturi esențiale – pentru iluminatul interior al casei tale …

Totuși, aceasta este o simplificare, în realitate existând factori care complică decizia, cum ar fi schema de culori a camerei, spațiile cu mai multe funcții și caracteristicile luminii naturale care pătrunde în încăpere. 

În amenajările interioare, temperatura de culoare are patru funcții principale, așa cum explică și Kelly Wearstler pentru Masterclass

  • Modifică schema de culori a unei încăperi.
  • Schimbă atmosfera spațiului.
  • Poate sublinia anumite elemente din designul interior.
  • Are impact asupra funcției spațiului. 

La acestea, am adăuga o funcție suplimentară a temperaturii de culoare: influența sa asupra ritmului circadian. Temperatura de culoare nu doar că ne influențează starea de spirit, ci și fiziologia

Lumina caldă stimulează producția de melatonină, hormonul produs în mod natural de organismul nostru pentru a induce somnul. De aceea, decizia dintre lumina caldă sau lumina rece ar trebui să ia în considerare și efectul luminii asupra odihnei. 

Lumina caldă: caracteristici

Lumina caldă are un efect relaxant, așa că este folosită în spații a căror funcție principală este petrecerea timpului liber.

Lumina foarte caldă, așa cum este cea provenită de la lumânări, contribuie la crearea unei atmosfere romantice, iar ghirlandele luminoase cu temperatură de culoare joasă (lumină caldă) sunt asociate cu perioadele festive din an, în special cu Crăciunul. 

lumina calda vs lumina rece temperatura culorii legenda casei

În locuință, lumina caldă este ideală în spațiile de relaxare și socializare. Dacă vrei să creezi un spațiu primitor și intim, atunci e bine să optezi pentru becuri cu lumină caldă.

Lumina caldă ar putea fi potrivită în living, în dormitor și în bucătărie, însă mai sunt câteva aspecte de care să ții cont înainte să iei o decizie în acest sens. 

Amenajare living – 10 Idei pentru o sufragerie desăvârșită …

Într-o cameră cu nuanțe reci, cum ar fi albastru sau verde, lumina caldă poate modifica într-un mod negativ designul.

Culorile reci pot părea mai șterse atunci când optezi pentru lumină caldă, fie că este vorba de becuri sau de o bandă LED cu lumină caldă. Cu cât lumina este mai caldă, cu atât efectul de atenuare a culorilor reci este mai pronunțat. 

Așa cum menționam mai sus, lumina caldă poate evidenția anumite piese de mobilier, decorațiuni sau particularități ale amenajării. Într-o cameră cu o paletă de culori rece, iluminarea unor elemente cu lumină caldă le poate scoate în evidență într-un mod plăcut. 

În amenajarea de mai jos, lumina caldă scoate în evidență masa și face spațiul mai primitor, pe când lumina albastră face camera să pară plată, lipsită de volum și excesiv de rece. 

lumina calda vs lumina rece temperatura culorii luminii legenda casei
Sursa: Hampshire Light

Lumina rece: caracteristici

În schimb, lumina rece este ideală pentru spațiile în care desfășori activități care necesită concentrare și atenție la detaliu.

Atunci când scrii sau citești, cel mai bine este să folosești lumină rece. În baie și în spațiile de înfrumusețare, cum ar fi cele în care aplici machiaj sau cosmetice, este potrivită lumina neutră sau cea rece.

Mai mult, chiar dacă în spațiul în care se consumă mâncarea e potrivită lumina caldă, în locul în care pregătești mâncarea e preferabilă lumina rece. 

Amenajare baie mică – 7 Idei moderne și practice …

Spre deosebire de lumina caldă, cea rece este mai compatibilă cu amenajările minimaliste, moderne, contemporane sau în stil industrial.

Într-o amenajare interioară cu un nivel mare de contrast – spre exemplu, în alb și negru, lumina caldă va atenua contrastul, prin schimbarea nuanței de alb. Pentru sublinierea contrastului și un aspect dramatic al camerei, este recomandată lumina neutră sau rece. 

Alegerea temperaturii de culoare în funcție de cameră

Nu este recomandat să alegi aceleași becuri pentru toată locuința. În unele camere, este mai potrivită o temperatură mare de culoare, în altele una mai joasă și este foarte posibil să ai spații în care să fie adecvată doar lumina neutră. 

Prin urmare, nu este doar normal, ci și bine să ai o diversitate de becuri sau benzi LED cu lumină caldă, neutră sau rece. 

Check list – Cum să-ți alegi becurile în funcție de fiecare cameră …

Mai mult, în prezent ai și opțiunea unor becuri LED inteligente, pentru care poți ajusta temperatura de culoare oricând dorești. Indiferent pentru ce formă de iluminare optezi, important este ca lumina din locuință să fie cât mai adecvată funcției spațiului și esteticii sale. 

Sau poți opta pentru întrerupătoare dimabile, care-ți permit să reglezi atât intensitatea luminii cât și temperatura culorii; Trebuie doar ținut cont de faptul, că și becurile trebuie să fie dimabile.

Lumină caldă vs. lumină rece în hol

Temperatura de culoare pentru hol este la latitudinea ta. Un bec cu lumină caldă va întări senzația unui loc primitor și confortabil. Dacă ai o oglindă mare în hol de care te folosești frecvent, lumina neutră va fi mai potrivită. De asemenea, ia în considerare paleta de culori și stilul holului. 

lumina calda lumina rece hol legenda casei

Lumină caldă vs. lumină rece în bucătărie

Alegerea temperaturii de culoare pentru bucătărie depinde de câțiva factori, însă, în majoritatea cazurilor, este potrivit un mix între lumină caldă și rece. În general, lumina caldă e potrivită pentru spațiile de luat masa, iar cea rece pentru cele în care gătești. 

Prin urmare, cel mai bine este să optezi pentru următorul aranjament: corpuri de iluminat cu lumină caldă în zona mesei sau a insulei de bucătărie, sub forma unei lustre sau candelabru, și corpuri de iluminat cu lumină rece sau neutră în zona blatului, provenind de la spoturi sau benzi LED. 

lumina calda lumina rece bucatarie legenda casei

Lumină caldă vs. lumină rece în baie

În general, în baie este utilă lumina rece. Aceasta îți va oferi mai multă precizie în activitățile care implică oglinda, cum ar fi bărbieritul sau machiatul. Lumina rece poate fi de ajutor dimineața, fiind mai înviorătoare. 

În schimb, dacă îți dorești ca baia să fie un refugiu de relaxare și este des folosită pentru băi calmante, poate fi mai potrivită lumina caldă. La fel ca în bucătărie, într-o baie de mari dimensiuni pot fi implementate două zone cu două temperaturi de culoare diferite: lumină caldă pentru cadă și lumină rece pentru restul băii. 

lumina calda lumina rece baie legenda casei

Lumină caldă vs. lumină rece în dormitor

În dormitor, este recomandată lumina caldă nu doar pentru că oferă o ambianță primitoare și relaxantă. Aceasta are, totodată, un efect stimulant asupra producției de melatonină, ceea ne ajută să adormim mai ușor. 

lumina calda lumina rece dormitor legenda casei

Lumină caldă vs. lumină rece în living

Fiind un spațiu multifuncțional, livingul nu are o recomandare fixă în dezbaterea lumină caldă vs. rece. La fel ca în celelalte zone din casă, trebuie să ții cont de activitățile desfășurate și de designul interior, în special de paleta de culori folosită. 

Pentru un living în care să te destinzi și să petreci timp cu familia și prietenii, lumina caldă e cea mai potrivită. 

Dacă citești mult sau ai hobby-uri în care lumina e importantă, cum ar fi pictatul sau croșetatul, atunci e bine să ai la îndemână surse de lumină rece. 

lumina calda lumina rece living legenda casei

O posibilitate este să optezi pentru lumină caldă la sursa principală de lumină din cameră – lustră, candelabru sau spoturi LED, împreună cu o sursă secundară de lumină rece pentru activități specifice, în forma unei lămpi de podea sau de masă. 

Altă posibilitate este să optezi pentru lumină neutră sau chiar rece pentru sursa principala de lumină; Iar lumina caldă să vină din surse secundare: veioză, lămpi pe perete, candelabru.

Lumină caldă vs. lumină rece în birou

Dacă ai un birou în locuință, atunci este bine să folosești soluții de iluminat cu lumină rece. Aceasta va încuraja productivitatea și concentrarea. Bineînțeles, oricând este posibil, ar trebui să-i permiți luminii naturale să pătrundă în spațiul în care lucrezi.

lumina calda lumina rece birou legenda casei

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Casa ta in 9 pași
Scroll to Top