Dressingul – ghid pentru un dressing practic și frumos

dressingul dressing legenda casei

Dacă ai la dispoziție suficient spațiu în locuința ta, să dedici o întreagă cameră lucrurilor tale, dressingul nu este doar foarte chic, ci și practic. În loc să ocupi spațiu prețios din dormitor și hol cu dulapuri voluminoase pentru haine și accesorii, poți avea un loc dedicat acestora, organizat până la ultimul centimetru.

1.Tipuri de dressing

1.1.Dressingul pe o parte

Potrivit pentru spațiile foarte mici, acest dressing conține rafturi doar pe peretele opus ușii de acces. 

1.2.Dressingul pe două părți

Acest dressing are spații de depozitare pe stânga și pe dreapta, cu un culoar pe mijloc. Este potrivit pentru spații de dimensiuni medii și mari. 

1.3.Dressingul pe trei părți

Un model de dressing potrivit doar pentru camere mari și foarte mari, acesta are spații de depozitare pe laterale și în față, în raport cu ușa de acces. 

1.4.Dressingul cu insulă

Potrivit doar pentru camere spațioase și foarte spațioase, acest tip de dressing are spații de stocare pe lateral (uneori și în capăt), iar în centru se află o insulă. De obicei, este utilizat în amenajări în stil glamour sau tradițional, cu accente de lux. 

dressing dressingul legenda casei

2.Primul pas pentru dressingul ideal: inventarul

Cele mai reușite dressinguri sunt cele realizate în funcție de obiectele depozitate în ele, nu invers. Este o greșeală să montezi o mobilă generică, cu diferite rafturi, sertare și o bară pentru umerașe. Trebuie să știi măcar aproximativ pentru ce vei folosi spațiul. 

Spre exemplu, dacă ai multe perechi de pantofi, vei avea nevoie de multe rafturi, iar dacă ai multe rochii sau costume, vei avea nevoie de cel puțin o bară lungă pentru umerașe. De asemenea, contează și dimensiunea obiectelor, nu doar tipul lor. Într-un fel vei dispune rafturile în cazul sandalelor, iar altfel în cazul cizmelor. În cazul hainelor, un număr mare de sacouri și cămăși pot fi aranjate eficient pe două bare paralele, pe când acest lucru nu este posibil în cazul rochiilor de seară. 

Nu în ultimul rând, asupra spațiului de depozitare au impact preferințele tale privind organizarea hainelor: preferi împăturirea lor sau așezarea pe umeraș? Puloverele, pantalonii și blugii fac parte din hainele care îți oferă ambele opțiuni. În funcție de obișnuințele tale, vei avea nevoie fie de mai multe bare de umerașe, fie de mai multe rafturi. 

dressing dressingul legenda casei

3.Mobilier dressing: ce mobilă e necesară într-un dressing

Ca în orice altă cameră, ai două opțiuni în privința mobilei pentru dressing: realizată la comandă sau achiziționată din magazin. Totuși, e foarte comună varianta mobilierului la comandă, datorită posibilităților mari de personalizare și a preciziei sporite. În cazul în care optezi pentru mobilă gata făcută, sunt diferite accesorii care îți pot fi de ajutor. Spre exemplu, o bară de umerașe glisantă este deosebit de utilă, deoarece se adaptează la diferite dimensiuni. De asemenea, există sisteme de organizare din metal care conțin atât bare, cât și coșuri și rafturi, potrivite pentru dressinguri mici și medii. 

tipuri dressing legenda casei

4.Accesorii pentru dressing: lucruri utile și frumoase pentru dressing

4.1.Umerașe 

Fie că optezi pentru umerașe din lemn, sârmă sau plastic, e important ca toate să aibă același model, pentru un aspect coerent, acesta fiind un detaliu care iese în evidență în orice dressing. 

4.2.Cutii de depozitare

Cu siguranță vei avea obiecte pe care nu vei dori să le expui. Pentru acestea, poți folosi cutii de depozitare din plastic sau carton, pe care le poți plasa fie în spațiul nefolosit de deasupra rafturilor, fie la baza acestora, în funcție de cât de frecvent ai nevoie de ele. 

4.3.Oglindă

O oglindă suficient de înaltă încât să te vezi din cap până-n picioare e deosebit de utilă într-un dressing. Dacă nu dispui de suficient spațiu pentru o oglindă cu suport, o variantă economică este oglinda care se montează pe ușă. 

4.4.Corpuri de iluminat 

Fie că optezi pentru o lustră, un candelabru, o lampă sau aplice, vei avea nevoie de surse bune de lumină artificială. În unele amenajări, un corp de iluminat interesant devine punctul focal de atenție al dressingului. 

4.5.Covor

Ține cont de faptul că nu vei fi mereu încălțat în dressing, așa că e important să nu ai podelele prea reci. Un covor călduros va contribui mult la confortul tău din dressing. 

idei design dressing dressingul legenda casei

5.Designul interior al dressingului: idei pentru un dressing deosebit

5.1.Tapet

Dacă investești în crearea unui dressing, merită să pui în aplicare idei care vor face spațiul să se simtă mai mult decât o simplă cameră de depozitare. Un mod simplu de a face acest lucru este prin aplicarea unui tapet cu un model deosebit. Acesta nu este o opțiune pentru orice tip de dressing, fiind potrivită în special pentru tipurile medii și mari, care lasă cel puțin un perete descoperit. 

5.2.Tavan într-o culoare aprinsă

O variantă potrivită pentru dressingurile de orice tip și orice dimensiune este adăugarea unei pete de culoare accent pe tavan, care să contrasteze în mod plăcut cu nuanțele pieselor de mobilier și ale pereților. 

5.3.Perdele care ascund rafturile

Afișarea tuturor obiectelor plasate pe rafturi poate contribui la un aspect încărcat al dressingului, iar oricând obiectele nu sunt așezate perfect, camera va începe să arate rapid dezordonată. În loc să montezi dulapuri cu uși, a căror deschidere ar ocupa spațiu, poți opta pentru perdele, într-un model potrivit designului dressingului. 

5.4.Rafturi tip vitrină

Dacă îți dorești un aspect cât mai elegant pentru dressingul tău, rafturile tip vitrină vor fi de mare ajutor. Dulapurile cu uși de sticlă sunt potrivite pentru mai multe stiluri, în special pentru o amenajare glamour, clasică sau minimalistă, la care vor adăuga accente de lux. 

dressing dressingul legenda casei

6.Idei pentru un dressing mare

6.1.Masă de toaletă (birou tip vanity)

Dacă spațiul îți permite, dressingul poate deveni camera dedicată nu doar hainelor, dar și bijuteriilor și produselor cosmetice. O masă de toaletă va extinde mult funcționalitatea dressingului, oferindu-i în același timp o elevare a stilului și eleganței.

6.2.Luminator

Pentru un efect cu adevărat spectaculos, poți conta pe un luminator. Un luminator este fezabil în puține dressinguri, fiind necesară împlinirea mai multor condiții tehnice și arhitecturale. Atât prin raritatea sa, cât și prin calitatea luminii naturale, luminatorul transformă orice dressing într-o cameră cu totul deosebită. 

6.3.Fotoliu

Plasarea unui fotoliu în dressing va transmite mai puternic ideea de confort, dar și de lux. Dacă vrei să faci dressingul să pară mai puțin asemănător unui spațiu de stocare și să arate mai mult ca un spațiu plăcut, confortabil, fotoliul va fi cu siguranță de ajutor. 

6.4.Insulă cu display pentru accesorii

O insulă în dressing contribuie deja la un aspect elegant, însă dacă vrei să duci designul mai departe, o opțiune inedită este insula cu vitrină, care are sticlă transparentă în loc de blat. Astfel, îți poți expune accesoriile preferate, cum ar fi bijuterii sau ceasuri. 

Sursă foto: Pexels

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top