Cum să alegi un blat de bucătărie în mod corect: toate criteriile esențiale

blat bucatarie accesorii granit termorezistent

Prin suprafața pe care o ocupă, blatul va fi mereu unul din primele elemente care atrag atenția în bucătărie. Este normal ca aspectul său să fie o preocupare în procesul de amenajare interioară. Culoarea, finisajul, materialul, forma și modelul blatului pot completa frumos stilul bucătăriei tale sau, din contră, pot face discrepanță în mod neplăcut cu acesta. 

Pe lângă aceste criterii estetice, alegerea unui blat de bucătărie trebuie făcută după criterii funcționale. Cu cât gătești mai mult, cu atât este mai probabil să supui blatul la diverse șocuri și stresori: zgârieturi, oale fierbinți și substanțe de curățare agresive.

Un blat trainic va fi unul rezistent la diferite tipuri de uzură, iar rezistența sa decurge în mod direct din materialul folosit. Totuși, pe lângă dimensiune, materialul are cel mai mare impact asupra costului final. 

Un blat bucătărie termorezistent, din materiale precum granit sau inox, este mai practic, dar și mai scump decât unul din PAL, care va trebui să fie protejat de căldură sau umezeală. 

Iată care sunt factorii pe care să îi iei în considerare pentru a-ți dota bucătăria cu blatul perfect: 

1.Materiale cele mai utilizate la blaturile din bucătărie

blat bucatarie materiale utilizare legenda casei

Iată care sunt cele mai utilizate materiale pentru blaturi, avantajele dar și dezavantajele fiecărui tip de material:

1.1.Blaturi de bucătărie din piatră naturală

1.1.1.Blat de bucătărie din granit

Termorezistent și elegant, blatul din granit este una din cele mai comune alegeri din piatră naturală. Totuși, fiind poros, acesta se poate păta de-a lungul timpului. De asemenea, este bine ca un blat bucătărie din granit să fie curățat cu soluții speciale pentru o întreținere cât mai bună. 

1.1.2.Blat de bucătărie din marmură

Blatul din marmură este o alegere populară pentru persoanele care își doresc o bucătărie sofisticată și care nu au constrângeri legate de buget. Este rezistent la căldură și are un aspect de lux, însă are nevoie de întreținere de-a lungul timpului, în caz contrar se poate păta sau crăpa. 

1.1.3.Blat de bucătărie din travertin

Travertinul este o piatră naturală populară și, totodată, versatilă. Costul său este mult mai mic decât al marmurei, însă rezistența sa este superioară. Ca aspect, travertinul va avea mereu aceeași culoare (nuanțe de bej sau crem), însă există multe finisaje disponibile: mat, lucios, neted sau buciardat. 

buciardat = caracteristică a unui material prelucrat cu buciarda, acel ciocan care are pe fețele de izbire dinți sau caneluri; buciarda este folosită pentru a imprima, prin lovire, puncte sau linii regulate pe fața pietrelor de construcție.

1.2.Blat de bucătărie din compozit

Aceasta este mai degrabă o categorie de materiale din care se fabrică blaturi, mai degrabă decât un singur tip de blat. Compozitul este realizat din cel puțin două materiale – spre exemplu, un material de umplere anorganic amestecat cu polimeri acrilici. Funcționalitatea și aspectul său depind de materialele utilizate.

În general, producătorii urmăresc obținerea unor blaturi rezistente, cu caracter neporos. Un beneficiu inedit este posibilitatea de a avea un blat din care face parte efectiv chiuveta, pentru un aspect unitar și contemporan. 

Compozit / Material compozit = un ansamblu de cel puțin două materiale, cu proprietăți diferite de materialele individuale. 

1.3.Blat de bucătărie din cuarț

Blatul din cuarț este realizat, de fapt, dintr-un material compozit. Chiar dacă cuarțul este un mineral care abundă în natură, blaturile din cuarț nu se încadrează în categoria celor din piatră naturală. Mai exact, particulele din cuarț sunt amestecate cu rășini și polimeri pentru a obține aspectul unei pietre naturale, însă cu un grad de durabilitate crescută.

Acest blat este mai rezistent la căldură decât alte tipuri, cum ar fi cel de lemn masiv sau PAL, dar mai puțin rezistent decât cel din inox. Nu este poros, așa că se curăță ușor, și are beneficiul unei diversități mari de culori și modele disponibile în comerț. 

1.4.Blat de bucătărie din inox

Probabil ai observat că bucătăriile din restaurante au mereu blaturi de inox, aspect care nu este deloc întâmplător. Durabilitatea, rezistența mare la căldură, facilitatea curățării și gradul mare de igienă al acestuia sunt motive importante pentru popularitatea sa.

Dacă folosești în mod intens bucătăria, blatul de inox poate fi cel mai potrivit. Totuși, trebuie să iei în considerare faptul că se poate zgâria destul de ușor, că poate fi zgomotos și că nu se potrivește cu orice stil de design interior

1.5.Blat de bucătărie din lemn masiv

Ideal pentru bucătării de stil clasic, tradițional, rustic, dar și scandinav sau japandi, lemnul masiv are un aspect primitor și plin de autenticitate. Ca să reziste cât mai mult timp, blaturile de lemn masiv au nevoie de tratamente speciale, care le fac mai durabile în fața zgârieturilor. Prețul final depinde mult de tipul de lemn ales. Printre opțiuni, se numără stejarul, fagul, acacia, pinul și nu numai. 

1.6.Blat de bucătărie din PAL melaminat

Acest tip de blat are un preț convenabil, se curăță cu ușurință și este disponibil în numeroase magazine, în multe culori și modele. Totuși, în cazul său, apare un compromis. Blatul din PAL melaminat nu este rezistent la căldură, așa că va trebui să îl protejezi: pe toată suprafața sa de de tigăi și oale încinse, iar în zona îmbinării dintre blaturi inclusiv de electrocasnice care radiază căldură, cum ar fi prăjitorul de pâine. 

1.7.Blat de bucătărie din sticlă

Trebuie să subliniem de la început că nu este vorba de o sticlă obișnuită. Sticla utilizată la blaturi a fost procesată pentru a fi deosebit de rezistentă, așa că nu riști să o spargi. Cu un aspect modern și o diversitate de culori și finisaje, blatul din sticlă se curăță ușor, nu se pătează și este o opțiune prietenoasă cu mediul înconjurător, deoarece se poate folosi sticlă reciclată pentru a fi produs. 

1.8.Blat de bucătărie acoperit cu plăci ceramice

În final, o altă opțiune este zidirea efectivă a blatului și finisarea sa cu plăci ceramice. Aspectul acestuia tinde să fie tradițional sau retro, iar rezistența blatului depinde de calitatea plăcilor alese. Pentru un blat trainic, e important să optezi pentru plăci dure și glazurate, ceea ce va face mai simplă curățarea lor.

Totuși, periodic va fi nevoie de chituirea spațiului dintre plăci, ceea ce face ca acest tip de blat să necesite mai mult timp și efort pentru întreținerea sa, în comparație cu alte modele. 

1.9.Blat de bucătărie din beton

Cel mai potrivit pentru o bucătărie în stil industrial, blatul din beton te poate induce în eroare. Cu toate că este rezistent la impacturi, acesta se pătează ușor, așa că nu este pe cât de rezistent arată. Totuși, poate fi tratat pentru a reduce această problemă.

1.10.Comparație între cele mai utilizate materiale pentru blaturi de bucătărie

blaturi bucatarie cele mai utilizate materiale legenda casei

Sursa datelor: Leroy Merlin

2.Blaturi bucătărie – dimensiuni

blaturi bucatarie granit dimensiuni legenda casei

Un alt aspect de care trebuie neapărat să ții cont la blaturile de bucătărie, sunt dimensiunile. Mai exact, alegerea finală a blatului presupune optarea pentru lățimea, lungimea și grosimea acestuia. 

2.1.Blat bucătărie dimensiuni standard

Nu există o singură lungime standard pentru blatul de bucătărie, din cauza suprafețelor care pot varia foarte mult în cazul acestei camere. De aceea, un blat standard are lungimea între 1,8 m și 4,2 m. În general, se optează pentru un blat cât de mare permite spațiul, acesta fiind atât locul în care se prepară alimentele, dar, de multe ori, suportul pe care se plasează diferite electrocasnice, alimente sau decorațiuni. 

În cazul lățimii, lucrurile sunt mai simple. Dimensiunea standard se află între 60 și 65 cm. Totuși, poți găsi și opțiuni mai spațioase: blaturi bucătărie de 70/80 cm lățime

Grosimea blatului variază, din nou, destul de mult, de la versiuni „extra slim” de 16 mm, la blaturi foarte groase de 58 mm. Dimensiuni standard ar fi cele dintre 27-38 cm. Ca să alegi corect grosimea, trebuie să ții cont de material (nu orice material e rezistent în varianta foarte subțire) și de stilul amenajării. 

3.Blaturi de bucătărie – culori și stil

stil blat bucatarie culori negru legenda casei

Având în vedere suprafața sa, este important ca modelul blatului de bucătărie să fie în ton cu stilul camerei. Culorile, finisajul și, eventual, modelul au un impact mare asupra aspectului final al bucătăriei. 

3.1.Blat de bucătărie lucios sau blat de bucătărie mat

Un blat lucios în bucătărie este potrivit pentru amenajări moderne, minimaliste, contemporane și glam. Un blat mat este potrivit pentru mai multe (stiluri de design) tipuri de amenajări: clasice, tradiționale, rustice, industriale, scandinave, shabby chic, rustic și eclectic.

3.2.Blat de bucătărie alb

Un blat de bucătărie alb are beneficiul să dea senzația de spațiu mai mare și mai luminos, reflectând lumina. Este, prin urmare, potrivit atât pentru bucătării mici și mari. Albul oferă totodată senzația de curățenie, dar orice imperfecțiune va fi mai ușor de sesizat.

Stilurile compatibile cu blatul de bucătărie alb depind de finisaj. Un blat de bucătărie alb lucios este ideal pentru bucătării minimaliste, pe când unul alb mat pentru bucătării shabby chic sau farmhouse. 

3.3.Blat de bucătărie negru

Pentru o bucătărie cu accente de lux și eleganță, nimic nu se compară cu un blat de bucătărie negru. Absorbind lumina, aceasta este totuși o variantă potrivită pentru bucătării medii sau mari. 

3.4.Blat de bucătărie colorat

Există multe opțiuni de culori pentru blaturi, de la culori puternice: roșu, albastru, portocaliu, verde intens, la culori pastelate sau nuanțe de gri, bej sau crem. Ține cont de faptul că o culoare puternică, saturată poate deveni obositoare pentru ochi și că ar trebui echilibrată cu restul camerei, în care să fie aplicate culori mai blânde. 

4.Accesoriile unui blat de bucătărie

blat bucatarie accesorii granit termorezistent

Orice blat de bucătărie montat corect trebuie însoțit de accesorii, necesare pentru întreținerea corectă a acestuia, dar și pentru finisarea aspectului său. 

4.1.Bandă pentru perete

Are rolul de a preveni infiltrarea apei în spațiul dintre perete și blat. Acesta poate avea, de asemenea, un rol decorativ, fiind disponibilă pe piață în mai multe materiale, culori și modele, cum ar fi din plastic, imitând inoxul, sau chiar din lemn masiv. 

4.2.Bandă pentru acoperirea blatului

Dacă blatul bucătăriei tale este dispus în formă de L sau de U, (de preferat este să-l ai dintr-o bucată), dar cel mai probabil vei folosi două sau trei bucăți. În acest caz,  poți folosi banda pentru acoperirea blatului acolo unde se unesc plăcile, izolându-le și acoperind micul spațiu care se creează între ele. 

4.3.Barieră de difuziune

Unul din modurile de protejare a electrocasnicelor incorporabile de umezeala de pe blat este montarea unei bariere de difuziune. Spre exemplu, plasată între mașina de spălat vase și blat, această bandă de plastic va feri aparatul de picăturile de apă de pe blat.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top