Cuprins
Acvariul poate fi deveni atracția centrală dintr-o cameră sau chiar din întreaga ta casă, fiind o fereastră în viața unor vietăți fascinante. Impactul asupra amenajării interioare poate fi unul deosebit. Acesta elevează designul interior al locuinței, adăugând un plus de eleganță, dar contribuind totodată la crearea unui spațiu liniștitor și relaxant.
Există multe motive pentru care merită să optezi pentru un acvariu, însă nu este deloc simplu să începi. Ai la dispoziție numeroase opțiuni, de la acvarii la comandă, la acvarii mici, iar, pe lângă dimensiune și model, trebuie să iei decizii cu privire la animale și vegetație.
E simplu de spus că îți dorești un acvariu pentru pești, însă există numeroase specii, fiecare cu cerințele sale. Iar peștii nu sunt singurele vietăți potrivite pentru acvariu; spre exemplu, poți adăuga crabi, creveți marini sau stele de mare. Apoi, întregul mini-ecosistem creat în acvariu trebuie întreținut.
Dimensiunea acvariului
Acvariile se măsoară în litri, iar dimensiunea acestora are mai multe implicații: de la tipul și numărul vietăților pe care le poți păstra, la grosimea sticlei și modul de includere în designul interior.
Acvarii de dimensiuni mici
În cazul unui acvariu 15 litri, nu ar trebui să te concentrezi pe pești, ci mai degrabă pe vegetație, alegând plante pe care le consideri estetice, cum ar fi specii de alge și mușchi. Problema cu cantitățile mici de apă este că peștii nu au suficient spațiu să înoate și devin stresați, iar calitatea apei poate avea fluctuații periculoase pentru animale.
Un exemplu de dimensiuni pentru un acvariu 30 litri poate fi: 28,5 x 33,5 x 34,5 cm. La un astfel de acvariu, ar trebui să monitorizezi apa, ca să te asiguri că pH-ul său este unul adecvat. Chiar și un acvariu de 50 litri este considerat de dimensiuni mici. Poate părea contraintuitiv, însă acvariile mici nu sunt recomandate pentru începători, deoarece sunt mai dificil de întreținut, având o capacitate de filtrare mai redusă și fiind un mediu mai sensibil.
Acvarii de dimensiuni medii
Acvariile cu o capacitate între 75 și 150 l sunt considerate medii, acestea fiind, de fapt, cele ideale pentru începătorii din acvaristică, potrivit The Spruce Pets. Avantajele lor sunt numeroase. Un acvariu 100 litri sau un acvariu de 120 litri sunt medii mult mai stabile decât cele de 30 sau 50 de litri, dar și mai ușor de curățat decât acvarii de mari dimensiuni. În plus, acestea îți permit să te bucuri de un număr mai mare de pești și decorațiuni acvatice.
Acvarii de dimensiuni mari
Orice acvariu de pești cu un volum care depășește 190 litri este considerat de capacitate mare. Odată cu volumul, cresc și costurile, timpul petrecut cu întreținerea sa și, bineînțeles, spațiul pe care îl va ocupa în casa ta. Spre exemplu, un acvariu 200 litri poate avea dimensiuni de 1000 x 400 x 500 cm.
Pereții acvariului
În funcție de volumul acvariului de sticlă, există implicații asupra tipului și grosimii pereților: cu cât acvariul conține mai multă apă, cu atât sticla trebuie să fie mai groasă sau mai performantă. La un volum de 15 sau 30 litri, este suficientă o sticlă mai subțire, însă odată cu creșterea volumului, apare nevoia să adăugăm mm la grosimea sa. În plus, ia în considerare că există mai multe varietăți de sticlă, cea ultraclară fiind recomandată pentru anumite aranjamente. De asemenea, nu toate acvariile sunt din sticlă, existând și varianta pereților din acrilic transparent, întâlnită în special la forme mai deosebite de acvarii.
Forma acvariului
Cel mai frecvent, acvariile de dimensiuni mai mari au o formă cuboidă, prezentând un spațiu mai mare pe orizontală decât pe verticală. Totuși, dacă îți dorești un acvariu mai deosebit, vei găsi chiar și în comerț acvarii sferice sau cilindrice. Bineînțeles, atunci când optezi pentru un acvariu cu pești realizat la comandă, vei avea la dispoziție mult mai multe opțiuni – spre exemplu, un acvariu cu unul dintre pereți arcuit înspre interior, pentru un efect imersiv superior.
Amenajare acvariu
Amenajarea acvariului va avea un impact destul de mare asupra camerei în care îl plasezi, având în vedere că acesta atrage în mod invariabil atenția. Vegetația, decorațiunile și luminile sale nu trebuie trecute cu vederea. Înainte de aceasta, trebuie să te asiguri că pornești de la o fundație solidă și că acvariul conține toate lucrurile necesare. Dacă ești începător, este preferabil să optezi pentru un acvariu pești complet echipat din comerț, fiind destul de dificil să adaugi singur componente de la zero.
Ca regulă generală, un acvariu de pești complet echipat va avea mereu, printre altele:
- capac
- sistem de filtrare (filtru intern, pentru începători, sau filtru extern, mai performant)
- termometru
- încălzitor
- pompă de aer
- substrat
În funcție de nevoi și preferințe, se pot folosi:
- hrănitoare automate
- filtre de osmoză
- instalații de CO2
- accesorii de îngrijire: pensete pentru plantat, foarfece pentru tăierea plantelor, plasă pentru mutarea peștilor
Pentru a crește caracterul decorativ al acvariului, se adaugă frecvent elemente precum:
- lampă LED
- rădăcini
- peșteri
- pietre cu cavități
Lumina nu are doar un simplu rol decorativ. Aceasta contribuie efectiv la dezvoltarea ecosistemului acvatic. Pentru dezvoltarea corectă a plantelor, este utilă lumina LED cu spectru complet. Totuși, este important să nu abuzezi de utilizarea acesteia, deoarece prin expunerea plantelor la lumină, metabolismul lor crește. Specialiștii recomandă implementarea unui ciclu zilnic de lumină și întuneric, însă numărul efectiv de ore depinde de speciile de pești și plante pentru care optezi și de numărul acestora, potrivit Fish Keeping Wisdom.
Modele de acvarii în amenajări interioare
Acvariu perete despărțitor
Un efect vizual deosebit este realizat de încastrarea în perete a unui acvariu. Astfel, chiar dacă acvariul face parte dintr-un perete despărțitor, acesta permite luminii să circule între cele două spații, constituind o decorațiune specială pentru ambele. Poți implementa un acvariu de acest tip în două moduri. Poate fi vorba de o coloană de aceeași lățime și lungime cu acvariul. De asemenea, poți integra un acvariu într-un perete complet, cum ar fi cel dintre bucătărie și living. În orice caz, vei avea nevoie de specialiști în montarea acvariilor.
Acvariu pe colț
Atunci când amplasezi un acvariu pe colț, nu trebuie să te limitezi la unul în formă cuboidă; există numeroase modele create special pentru colț, cu geamul exterior rotunjit. Un acvariu de acest tip fie este achiziționat împreună cu masa suport, fie este plasat pe o piesă de mobilier realizată la comandă, care să imite forma sa. Avantajul acestui model constă în spațiul de depozitare de dedesubt și, în general, faptul că este potrivit pentru camerele mai puțin spațioase.
Acvariu de perete
Un acvariu de perete este pe cât de spectaculos, pe atât de dificil de implementat. Suspendarea completă a unui acvariu pe perete este complicată de greutatea acvariilor medii și mari. Pentru aceasta, fie apelezi la un specialist care să-ți propună o soluție personalizată, fie te limitezi la mici acvarii de tip bol, cu o latură plată, create special pentru a fi agățate pe perete. Acestea din urmă nu sunt suficient de mari pentru pești, putând însă găzdui diferite forme de vegetație acvatică.
Acvariu de birou
Biroul de acasă este unul din spațiile potrivite pentru un acvariu, însă în multe cazuri nu oferă suficient spațiu pentru unul mediu sau mare. Din fericire, în comerț se pot găsi așa-zisele „acvarii de birou” – modele de acvarii în miniatură, care conțin uneori și suporturi pentru pixuri, o lampă LED și chiar un ceas electronic.