Cuprins
Pe măsură ce casele noastre devin mai tehnologizate, apar noi provocări de design interior. Majoritatea aparatelor vin la pachet cu cabluri inestetice, care riscă să distrugă o amenajare interioară gândită în cele mai mici detalii.
Pentru o locuință frumos amenajată, în prezent este complet indispensabilă implementarea unor soluții de mascare cabluri. Fie că este vorba de cablurile televizorului din sufragerie, ale imprimantei de pe birou sau ale blenderului din bucătărie, în prezent există numeroase metode de ascundere a cablurilor care să ne ajute să obținem rezultatul dorit.
În continuare, găsești mai multe idei de mascare cabluri, potrivite pentru diverse situații și zone din locuința ta:
Mascare cabluri sufragerie – varianta perfecționistă
Dacă dorești un aspect impecabil al livingului, ca scos din revistele de design interior, va trebui să depui ceva mai mult efort pentru a ascunde cablurile inestetice.
Cablurile pot fi ascunse în spatele unui perete din rigips sau în plafon. Această soluție funcționează bine pentru acele aparate electronice și electrocasnice fixe, cărora nu le modifici poziția, cum ar fi televizorul suspendat pe perete, o consolă de jocuri video sau un sistem audio.
Mascare cabluri sufragerie – varianta intermediară
Vrei o soluție de mascare cablu TV cât mai eficientă fără să renovezi efectiv? Atunci un panou decorativ poate fi soluția optimă. Acesta îți va permite să ascunzi în spatele său cablurile televizorului și ale aparatelor din zonă.
Ca aspect, vei găsi modele diverse pe piață, potrivite cu stilul amenajării tale interioare. Panourile de lemn și riflajele (panourile de lemn tip grilaj) sunt în tendințe, fiind în ton cu orientarea către materiale naturale și numeroase stiluri de amenajări interioare, de la minimalism, la japandi.
Mascare cabluri sufragerie – varianta rapidă
Versiunea cea mai simplă și cea mai ieftină de ascundere a cablurilor din zona televizorului suspendat pe perete este folosirea unui accesoriu din comerț: un profil mascare cabluri.
Pe acesta îl poți găsi în numeroase modele și denumiri, de la canal de cabluri, la suport de acoperire cabluri. Unele modele de mască cabluri TV prevăd separarea cablurilor, pe când altele doar au un spațiu mai mare prin care să treci toate cablurile. Modul de prindere poate fi, de asemenea, diferit: cu șuruburi sau cu adeziv.
Un astfel de suport e potrivit pentru cablurile verticale, atunci când televizorul este suspendat pe perete. Chiar dacă o astfel de mască rămâne vizibilă, cablurile în sine vor fi ascunse și grupate, în loc să aibă aspect de mănunchi.
În plus, spre deosebire de cablurile expuse, un suport poate avea culoarea peretelui și astfel nu va mai ieși în evidență. Chiar dacă peretele are o culoare mai deosebită, poți monta un suport alb, pe care să îl vopsești apoi în aceeași nuanță ca peretele.
Idei mascare cabluri – TV pe comodă
Soluțiile de mai sus se aplică în cazul unui televizor suspendat pe perete. Dacă acesta este așezat pe comodă, va trebui să alegi alte idei mascare cabluri. Cablurile care ies din televizor (și din aparatele adiacente, cum ar fi receivere, console video, sisteme audio sau routere de internet) pot fi ascunse inițial în spatele piesei de mobilier și decorațiunilor din zonă.
Pentru un rezultat optim, poți folosi mai multe tipuri de accesorii. Clemele și clipsurile te ajută să fixezi cablurile în diferite puncte, pe mobilă. Sârmulițele plastifiate sunt utile ca să ajustezi lungimea cablurilor (dacă sunt prea lungi față de traseul lor, poți aduna surplusul în bucle), dar și când ai nevoie să grupezi mai multe cabluri.
În acest mod, cablurile din zona televizorului pot fi aduse în jos, către podea, fără a ieși în evidență. În funcție de tipul podelei, poți conduce apoi cablurile pe orizontală fără să fie vizibile. În cazul parchetului, cablurile pot fi introduse în plintă, fiind recomandate modelele mai înalte, care să ofere suficient spațiu.
Dacă pardoseala este din gresie și nu ai la dispoziție niciun canal la baza peretelui prin care să treci cablurile, poți monta un accesoriu special pentru acest scop, după modelul deja menționat: un profil mascare cabluri de aceeași culoare ca peretele.
Idei mascare cabluri – birou
O altă zonă în care au tendința să se aglomereze numeroase cabluri este biroul. Din fericire, în acest caz nu este de obicei nevoie de soluții complexe. Pe piață există o diversitate mare de produse și accesorii care asigură un management cabluri optim pentru birourile de acasă.
Spre deosebire de zona televizorului, în acest caz nu este indicată fixarea cablurilor în spatele pereților și tavanului, deoarece prea puține vor rămâne permanent în același loc (eventual cel de la internetul prin fibră optică).
Cablurile aferente laptopului, lămpii de birou, încărcătoarelor de telefon și a altor aparate pot fi mutate sau înlocuite de-a lungul timpului, așa că e nevoie de soluții de acoperire cabluri care să ia în considerare acest aspect. Totuși, un panou decorativ rămâne o variantă de ascundere parțială a cablurilor.
Există mai multe tipuri de organizator cabluri birou pentru care poți opta. Unul dintre ele este suportul de metal care se înșurubează sub birou, pe partea apropiată de perete, și care va menține sus cablurile, ascunse vederii datorită unghiului în care le privești. Aceasta este potrivit pentru un birou de lemn, deoarece va trebui să-l găurești (dedesubtul plăcii principale, deci găurile nu vor fi vizibile de deasupra).
O altă opțiune este cutia de ascundere a cablurilor, unele modele fiind potrivite pentru introducerea unui prelungitor în interior. Cu aceasta, vei putea pune prelungitorul pe birou, fără să arate prea inestetic.
Dacă în zona biroului folosești un prelungitor lung, e foarte posibil să nu găsești o astfel de cutie în dimensiunile potrivite, însă există soluții alternative.
Unele persoane folosesc cârlige înșurubate sub birou, ca sistem de prindere a prelungitorului.
Această variantă este însă destul incomodă, în special pentru birourile mai late, fiind mai dificil să pui și să scoți aparate din priză. În funcție de tipul și unghiul biroului, ai putea să montezi aceleași tipuri de cârlige pe lateral. Dezavantajul este legat de vizibilitatea mai mare a găurilor și a prelungitorului.
Dacă nu ai multe cabluri în zona birourilor, poate fi suficient un organizator care se montează cu clipuri pe marginea biroului și care separă și fixează cablurile. Acestea vor fi în continuare vizibile, dar vor avea un aspect ordonat.
Oricare ar fi opțiunea ta, vei avea nevoie de accesorii: cleme, clipsuri, sârmulițe plastifiate și coliere de plastic (zip ties).
Idei mascare cabluri – bucătărie
Robot de bucătărie, blender, aparat de cafea, toaster, cuptor cu microunde, airfryer – lista aparatelor comune într-o bucătărie modernă este lungă. Măcar o parte din aceste aparate se află pe blat, însoțite de cabluri incomode.
Un accesoriu se dovedește foarte util în acest caz: cordonul adeziv pentru cabluri. Acesta se lipește în spatele aparatului, prinzând într-o buclă cablul și făcându-l invizibil atunci când aparatul este privit din față.
Există și alte tipuri de organizatoare cabluri (spre exemplu, modele în jurul cărora se înfășoară cablul), dar funcționează pe același principiu, al ascunderii și fixării cablului în spatele aparatului.
Un alt aspect de rezolvat într-o bucătărie tehnologizată este chestiunea prelungitorului. Așezat pur și simplu pe blat, nu doar că arată inestetic, ci se poate murdări foarte rapid. O opțiune este cea a unei cutii, precum cea de birou – caz în care prelungitorul este protejat și ascuns vederii, dar ocupă în continuare spațiu.
Mai eficient este să montezi un stâlp retractabil cu prize, care presupune să dai o gaură în blat. De asemenea, dacă urmează să îți faci mobila pentru bucătărie la comandă, poți opta pentru un sertar (orizontal sau chiar vertical) în care să plasezi prelungitorul.