Travertin în designul interior: cum, unde și de ce să-l folosești

travertin design interior, pardoseala impermeabilizare travertin, legenda casei

 

Un material natural de un bun gust desăvârșit, travertinul are o istorie îndelungată, dar și o prezență puternică în tendințele actuale de design interior. 

Travertinul a fost utilizat cu precădere în construcții și în amenajări exterioare, în special pentru realizarea de fațade și terase elegante. În prezent, însă, utilizarea sa în interior devine din ce în ce mai în vogă. 

 

Parte din popularitatea sa poate fi pusă pe seama versatilității sale. Poți opta pentru travertin interior în cazul celor mai multe tipuri de amenajări interioare

Travertinul este un material potrivit cu amenajări diverse: de la cele în stil esențialist, minimalist sau japandi, la cele rustice și clasice. 

 

1.Ce este travertinul?

 

travertin = rocă sedimentară poroasă de calcar, întâlnită în nuanțe care variază de la gălbui la maro, cu utilizări în construcții și amenajări interioare

 

2.Travertin în design interior: de ce să-l folosești 

 

trvavertin design interior, amenajari interioare travertin, legenda casei

 

Fiind o piatră, utilizarea travertinului se încadrează în tendințele actuale de design interior, orientate către includerea materialelor naturale în spațiile de locuit. 

Nuanțele sa ușor de integrat în diferite palete de culori sunt un alt motiv pentru care travertinul se află în preferințele designerilor de interior. 

Poți opta pentru travertin în culori neutre și pale, de crem sau bej, dar și pentru travertin care iese mai mult în evidență, maroniu roșiatic. 

 

Ca majoritatea pietrelor, travertinul este un material versatil. Acesta poate fi folosit atât pe scară mare, pentru realizarea podelelor și placarea pereților, cât și pentru blaturi și piese de mobilier ieșite din comun. 

În varianta clasică a travertinului, acesta este mat și poros, fiind astfel potrivit pentru suprafețele care au contact cu apa, prevenind alunecarea. 

De asemenea, fiind o piatră naturală, travertinul poate fi folosit în contact cu zone încălzite, cum ar fi în jurul unui șemineu sau împreună cu un sistem de încălzire prin pardoseală

Nu în ultimul rând, travertinul are un cost mai accesibil față de alte pietre naturale. 

 

3.Montaj – impermeabilizare – întreținere: travertin interior

 

impermeabilizare travertin interior, montaj montare travertin, legenda casei

 

Ca să te bucuri de caracteristicile travertinului în amenajări interioare, este necesară o montare și o întreținere corespunzătoare. Înainte să optezi pentru travertin la interior, e bine să știi ce presupune acest lucru. 

Impermeabilitatea este o condiție esențială pentru utilizarea cu succes a travertinului în amenajări interioare, în special în spații precum baia și bucătăria. 

Prin procesul de impermeabilizare, suprafața poroasă este protejată de picăturile de apă, dar și de praf sau pete dificil de îndepărtat. 

 

De altfel, impermeabilizarea travertinului este unul din cei trei pași pentru întreținerea sa: curățarea inițială, impermeabilizarea și curățarea periodică. Pentru fiecare din aceste procese, vei găsi în comerț soluții speciale. 

Este bine să aplici doar soluțiile recomandate; spre exemplu, cele destinate curățării periodice sunt create special pentru a nu afecta impermeabilitatea travertinului. În mod opțional, se pot folosi și soluții care intensifică culoarea travertinului. 

 

În ceea ce privește montarea travertinului, există câteva aspecte pe care să le ai în vedere. Ca pas preliminar, este nevoie de udarea și uscarea pietrei. Fixarea plăcilor se realizează cu ajutorul unui adeziv special, care ar trebui aplicat prin „pieptănare”, utilizând o mistrie crestată. Ca rezultatul final să fie impecabil, este nevoie și de un chit de rosturi într-o nuanță subtilă în raport cu cea a travertinului. 

 

4.Baie cu travertin: lavoare – cădițe – pereți

 

Travertinul poate fi utilizat fără probleme în baie, fiind chiar una din pietrele populare pentru acest spațiu. Ideea falsă conform căreia travertinul nu ar trebui plasat în spații umede provine de la caracterul său poros, însă nu ține cont de finisajele care îi asigură impermeabilitatea. 

În baie, travertinul poate fi utilizat în numeroase moduri: pentru pereți, podele și pentru dușuri walk-in. Pe piață sunt disponibile lavoare din travertin, cădițe pentru duș din travertin și chiar modele de cadă de baie placate cu travertin. 

 

Băile cu pereți din travertin pot fi realizate integral cu plăci din această piatră, însă și în acest caz rezultatele pot fi foarte diferite. Dimensiunile diferite ale plăcilor și montajul acestora duce la efecte diverse. Exemplele includ băi cu plăci mari din travertin, cu aspect uniform, dar și băi cu travertin și mozaic

 

Iată 7 exemple de băi cu travertin din care să te inspiri

 

lavoar travertin baie, design interior, legenda casei
Lavoar travertin. Sursa: edsteinaus / Instagram

 

baie travertin, amenajare interioara de lux, legenda casei
Baie stil scandinav. Sursa: homedecobyjulia / Instagram

 

baie travertin crem, lavoar cada, design interior, legenda casei
Design contemporan. Sursa: ibuilddevelopers / Instagram

 

baie lavoar travertin, dus minimalist travertin, legenda casei
Baie travertin modernă. Sursa: spacestone_global / Instagram

 

lavoar travertin baie, travertin design interior, legenda casei
Baie cu accente clasice. Sursa: vaughnmillerstudio / Instagram

 

travertin baie, stil minimalist, amenajari interioare, legenda casei
Baie cu travertin în stil minimalist. Sursa: _roomonfire / Instagram

 

baie eleganta travertin, design interior, legenda casei
Baie elegantă cu travertin. Sursa: houseofmarble / Instagram

 

5.Travertin bucătărie: chiuvetă – blat – backsplash

 

Travertinul în bucătărie poate fi deosebit de versatil, putând contribui în mod egal la amenajarea unei bucătării clasice, cât și a uneia contemporane. 

Pe lângă folosirea generală a travertinului, la podele și pereți, care e posibilă oriunde în casă, în bucătărie este specifică utilizarea travertinului la blat, chiuvetă și backsplash. 

 

Un blat de bucătărie din travertin are o serie de avantaje, pe lângă cele legate de latura sa estetică. Bineînțeles, un blat din travertin este deosebit de elegant. În plus, atunci când este montat și impermeabilizat corespunzător, travertinul este un material igienic, deoarece nu absoarbe substanțe chimice sau mirosuri. 

Curățarea sa nu presupune substanțe puternic abrazive sau acide, așa că este mai prietenos cu mediul înconjurător decât alte materiale. Același avantaje se aplică și pentru o chiuvetă de travertin.  

 

Descoperă în continuare 5 sugestii de amenajare a bucătăriilor cu travertin:   

 

bucatarie travertin chiuveta blat, design interior, legenda casei
Sursa: thehomessential / Instagram

 

travertin bucatarie, blat chiuveta bucatarie, legenda casei
Sursa: rosie.interiors / Instagram

 

bucatarie travertin lemn, chiuveta blat bucatarie, legenda casei
Sursa: loganashtondesign / Instagram

 

bucatarie travertin blat chiuveta, amenajari interioare, legenda casei
Sursa: clair_fitzgerald_design / Instagram

 

chiuveta travertin bucatarie, blat bucatarie, legenda casei
Sursa: fardouteunissen / Instagram

 

6.Living cu pardoseală din travertin

 

Dacă te gândești cum să integrezi această piatră naturală în sufragerie sau chiar în toată locuința ta, varianta clasică este cea de pardoseală din travertin

Iar dacă vrei să aduci și mai mult travertinul în designul interior, în prezent există multe opțiuni creative: de la panouri de travertin, la mese solide și minimaliste din travertin. 

Vezi 3 exemple în imaginile următoare:

 

pardoseala travertin living, amenajari interioare, legenda casei
Sursa: pixiswelt / Instagram

 

travertin pardoseala living, design interior, legenda casei
Sursa: cara.co_ / Instagram

 

travertin pardoseala living, design amenajare interior, legenda casei
Sursa: ashleytstark / Instagram

 

Sper că-ți sunt de folos aceste sfaturi.

Iar ca și sfat bonus: travertinul este o piatră naturală atemporală, care merită inclusă în amenajarea interioară a casei tale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Articole populare
Casa ta in 9 pași