Cuprins
De ce să cauți soluții ingenioase pentru ascunderea caloriferelor, când poți renunța cu totul la ele, datorită unui sistem de încălzire în pardoseală?
Dincolo de beneficiile estetice, încălzirea prin pardoseală aduce cu sine un grad de control sporit. Este deosebit de plăcut ca în zilele geroase de iarnă podelele din locuința ta să fie calde. De altfel, căldura care provine din pardoseală se distribuie mult mai bine în spațiu.
Cu siguranță, atunci când optezi pentru un sistem de încălzire în pardoseală electrică, te bucuri de o serie de beneficii specifice. De aceea, fie că îți dorești să adaugi un astfel de sistem în casa ta, fie că nu te-ai gândit la această opțiune, e bine să cunoști ce îți poate aduce în plus – dar și ce presupune o astfel de schimbare.
Există multe păreri despre încălzirea electrică în pardoseală și, cu siguranță, aceasta are atât avantaje, cât și dezavantaje. Iată ce ar fi bine să știi despre acest tip de încălzire, ca să poți lua decizia corectă pentru locuința ta:
1.Încălzire în pardoseală: electrică sau cu agent termic
Chiar dacă te-ai hotărât că îți dorești încălzire în pardoseală pentru locuința ta, tot mai ai de luat o decizie importantă: cea dintre încălzirea electrică și cea cu agent termic (sau apă, încălzită cu centrale pe: gaz, lemne, peleți, etc).
Aceste două soluții de încălzire au numeroase diferențe, pornind de la montaj și amenajare, și ajungând la consum și costuri, pe termen scurt și lung.
Cu toate că lista de diferențe este lungă, iată câteva aspecte pe care să le iei în considerare:
- Aspectul sistemului de încălzire în pardoseală electric este mai discret decât cel cu agent termic, care are și elemente vizibile, cum ar fi cutii de distribuție și țevi de alimentare care pornesc de la centrală.
- Montarea sistemului de încălzire electric este mai facil, însă mai puțin adaptabil decât cel cu agent termic (țevile acestuia din urmă pot fi tăiate).
- Costurile de montare ale încălzirii în pardoseală electrice sunt mai reduse, în comparație cu cele pe agent termic.
- Defecțiunile sistemului de încălzire electric au riscuri mai mici de complicații decât cele cu agent termic (spargerea țevilor sistemului cu agent termic rezultă în inundații) și sunt mai simplu de rezolvat (local, fără a fi afectată în ansamblu pardoseala).
- Durata de viață este mai mare în cazul elementelor din sistemul de încălzire prin pardoseală electric, decât cele cu agent termic.
- Întreținerea sistemului de încălzire în pardoseală electrică este mai simplă: spre deosebire de cele cu agent termic, nu necesită revizii periodice.
- Local tehnic sau camera centralei. Care aduce cu sine un cost substanțial.
- Coș de evacuare gaze sau fum. Și aici vorbim atât de costul inițial plus costuri cu curățarea ulterioară.
2.Kit-ul de încălzire electrică în pardoseală
Fiecare sistem de încălzire prin pardoseală are două componente principale: un kit de încălzire în pardoseală electrică și un termostat, cu ajutorul căruia vei controla funcționarea kit-ului. În ceea ce privește kit-ul propriu-zis, adică infrastructura care se află sub podea, există două variante: cu cablu sau cu covoraș.
Prima diferență dintre cele două ține chiar de montaj, mai exact de pregătirea podelelor. Sistemul de încălzire în pardoseală electrică cu cablu necesită turnarea unei sape, în cadrul căreia va fi înglobat cablul. Sistemul cu covoraș are o montare mai simplă, deoarece nu necesită sapă. Montarea sa se face cu ajutorului unui adeziv special.
Diferențe apar și în privința costului inițial, kit-ul cu covoraș fiind mai scump decât cel cu cablu. Având în vedere structura diferită a celor două tipuri de kit (spre exemplu, grosimea cablului diferă, fiind mai mică în cazul covorașului – aproximativ 4 mm, comparativ cu 7 mm), apar diferențe și în performanța acestora. Mai exact, sistemul de încălzire în pardoseală electrică cu cablu este mai eficientă decât cea cu covoraș.
3.Tipuri de pardoseală pentru încălzirea electrică
Încălzirea în pardoseală electrică este compatibilă cu mai multe tipuri de pardoseală:
3.1.Încălzire electrică sub pardoseală de gresie
Gresia și piatra naturală sunt opțiunile ideale pentru încălzirea electrică. Motivul constă în gradul foarte ridicat de transfer termic al acestor materiale, dar și faptul că rețin mai bine căldura.
Practic, pardoseala din gresie se răcește într-un timp mai lent din momentul în care ai oprit încălzirea, față de alte tipuri de podele. Un rol important în durata păstrării căldurii îl are atât grosimea suportului/șapei, cât și izolația de sub suport/șapă.
3.2.Încălzire electrică sub pardoseală de parchet
Dacă preferi pardoseala din parchet, poți opta fără probleme pentru ea. Multe tipuri de parchet sunt compatibile cu încălzirea electrică prin pardoseală și transferă bine căldura.
Pentru o rezistență mai bună a pardoselii, este recomandat să optezi pentru parchet specific pentru încălzire în sol, dublu sau triplu stratificat.De evitat însă parchetul din lemn masiv, sau să fie cât mai îngust.
4.Încălzirea electrică: costuri cu consumul lunar
Un subiect de care este interesată orice persoană care se gândește să opteze pentru un sistem de încălzire în pardoseală electrică este prețul lunar.
Costurile pe termen lung ale încălzirii electrice în pardoseală depind de doi factori: consumul sistemului de încălzire și prețul energiei electrice.
Orice calcul trebuie să includă două aspecte importante, încălzirea electrică în pardoseală reprezintă: o sursă complementară sau o sursă unică de căldură.
Conform unor estimări, atunci când încălzirea electrică prin pardoseală este o sursă complementară de căldură, consumul său mediu este de aproximativ 10-12 W/m²/oră.
În schimb, estimarea consumului de energie, atunci când încălzirea în pardoseală este singura sursă de căldură, ajunge în jur de 15-25 W/m²/oră.
E bine să știi că poți optimiza consumul cu ajutorul unui termostat programabil; astfel, se poate obține o reducere a acestuia cu până la 20%, ceea ce are un impact sesizabil asupra facturii lunare la energie electrică.
Pentru scăderea prețului cu consumul lunar, pentru orice tip de încălzire, izolarea termică a locuinței este esențială, pentru a reduce cât mai mult pierderile de căldură.
Cum ar fi: izolarea acoperișului, izolarea pereților exteriori, izolarea solului, performanța tâmplăriei exterioare, etc.
5.Sfaturi pentru montajul încălzirii în pardoseală
Spre deosebire de alte soluții de încălzire a locuinței, în cazul celei electrice prin pardoseală este nevoie de stabilirea în avans a poziției anumitor piese de mobilier.
Mai exact, sistemul de încălzire nu ar trebui plasat sub corpuri de mobilier grele, fără picioare, cum ar fi: mobilierul de bucătărie dar și anumite modele de paturi, canapele sau dulapuri.
Dacă montarea sistemului de încălzire nu se face în timpul construcției sau amenajării inițiale, ci în cadrul unei renovări.
E bine să iei în considerare faptul că podelele se vor înălța – mai mult în cazul kit-ului cu cablu și mai puțin în cazul kit-ului cu covoraș.
Chiar dacă înălțarea nu este substanțială, cel mai probabil ușile vor avea nevoie de ajustări.
Adezivul de lipire a pardoselii trebuie să fie unul flexibil (atât cel de parchet, cât și cel de gresie), astfel va putea prelua contracțiile și dilatările ulterioare ale solului.
Crearea rosturilor de dilatare, pentru a evita fisurile. Cele periferice din fiecare încăpere, dar și la fiecare îmbinare dintre două încăperi. Atât la nivelul sapei, cât și în stratul final de pardoseală (gresie sau parchet).
Sper că ți-au fost de ajutor aceste sfaturi.
Mult spor la implementat.