Stairway to heaven: 6 modele superbe de scări interioare

scări interioare moderne lemn legenda casei

 

 

Invizibile sau contrastante, unele modele de scări interioare pot fi elementul care aduce echilibru amenajării tale interioare într-un mod subtil sau, din contră, pot fi vedeta acestuia.

 

Idei scări interioare – alege în mod responsabil

 

scari interioare lemn minimaliste idei legenda casei

 

Nu te lăsa fermecat de aspectul deosebit al scărilor interioare. Înainte să optezi ferm pentru un model, ia în calcul aceste aspecte:

 

a.Materialele utilizate – lemn, metalice sau beton

 

scari interioare lemn beton metalice legenda casei

 

Ai grijă, în special, la cât de durabile sunt materialele, și cum se încadrează costul lor în bugetul tău general. Scările cu materiale inedite îți pot consuma rapid bugetul de amenajări interioare. Înainte să investești, asigură-te că înțelegi ce presupun aceste materiale: cât de durabile sunt și cum se întrețin cel mai bine. Fie că vorbim despe lemn, metal, beton sau mixt între ele.

 

b.Spațiul ocupat – atenție la spații înguste

 

scari interioare spatii inguste lemn legenda casei

 

Unele modele de scări interioare sunt superbe, dar trebuie să analizezi cu grijă spațiul și modul în care poate fi dispusă scara. În funcție de acesta, poți opta pentru o scară în spirală, care ocupă mai puțin spațiu, o scară cu vanguri închisă, o scară cu vanguri deschisă sau un model mixt.

Vang = grindă pe care se sprijină scările, poziționată de-a lungul lor; poate fi dispus pe lateral sau pe centrul scărilor.

c.Balustradă din: lemn, fier forjat sau sticlă – siguranța înainte de toate

 

balustrada scari interioare lemn sticla fier forjat legenda casei

 

Cu cât sunt mai minimaliste, cu atât riscul de accidente crește. Spre exemplu, unele modele de scări interioare nu au balustradă, ceea ce le conferă, cu siguranță, un aspect interesant, însă nu sunt o opțiune corectă pentru oricine.

Dacă ai în locuință copii, anumite animale de companie sau persoane vârstnice cu probleme de mobilitate, evită astfel de modele fără balustradă și optează pentru o balustradă din lemn, fier forjat sau sticlă.

 

1.Scări deschise cu vanguri laterale și balustradă din sticlă

 

 

scări interioare moderne lemn legenda casei

 

Chiar dacă modelul și materialele utilizate la construcția scării sunt, în sine, clasice, balustrada de sticlă îi conferă un aspect esențialist. Datorită sticlei, la o primă vedere, scara pare a nu avea balustradă.

La obținerea efectului esențialist, contribuie și faptul că scara este deschisă și că spațiul de sub scară nu este utilizat. Totuși, acesta poate fi și un dezavantaj, în cazul locuințelor în care spațiul este limitat.

 

2.Scări interioare moderne – lemn și accente metalice

 

scări interioare moderne lemn metalice legenda casei

 

Aceste modele de scări interioare moderne au avantajul că nu ocupă foarte mult spațiu, însă au un aspect solid și masculin. Prima parte este o scară cu vang lateral, închisă, unde este vizibil doar lemnul, iar apoi se continuă cu o scară deschisă cu vang central, la care lemnul se îmbină cu accente metalice.

La efectul inedit contribuie utilizarea materialelor și culorilor din restul camerei, iar un accent modern este dat de aplicațiile LED poziționate atât în jurul scării, cât și în restul camerei.

 

3.Scări semi-plutitoare sau suspendate

 

modele scari plutitoare suspendate interioare legenda casei

 

O tendință de remarcat în amenajările interioare sunt așa-zisele „scări plutitoare” sau „scări flotante”. Uneori întâlnite și sub denumirea de „scări suspendate” – acele scări care au atașamente ascunse, fiind fixate direct în zidărie.

Acestea pot fi realizate din lemn masiv, metal sau chiar și beton sau piatră naturală. În acest caz, treptele sunt din lemn, însă ele nu sunt dispuse complet individual, existând un element de legătură metalic între ele.

 

4.Scări deschise, cu vang central

 

scări interioare lemn metalice legenda casei

 

Lipsa balustradei și utilizarea exclusivă a lemnului pot avea un efect minimalist. Așa cum este cazul acestei scări deschisă, cu vang central, care complementează un design interior bazat pe nuanțe de alb și crem. La efectul deosebit al scărilor contribuie și poziționarea inedită a acestora, în fața unei ferestre dispusă pe toată înălțimea camerei.

 

5.Scări spirală – metalice sau lemn

 

scari interioare spirala lemn metalice legenda casei

 

Scările în spirală pot fi mult mai economice cu spațiul, față de alte modele. În acest caz, metalul a fost vopsit în culori delicate și treptele placate cu lemn. Iar mobilierul aferent spațiului de relaxare a fost plasat cât mai aproape de scară, efectul fiind unul intim, dar dinamic.

 

6.Scări mixte: plutitoare și clasice

 

scări interioare moderne lemn legenda casei

 

Îmbinările dintre mai multe tipuri de scări pot avea efecte interesante. În acest caz, scara este un mixt între o scară plutitoare din lemn și una clasică, cu verg lateral, închisă. Aspectul modern se datorează panoului din sticlă, însoțit de o oglindă poziționată în apropiere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Articole populare
Casa ta in 9 pași