6 sfaturi esențiale pentru camera tehnică a casei tale

camera tehnica casa centrala termica gaz legenda casei

 

Fiind spațiul din casă în care se montează centrala termică, camera tehnică este cunoscută și sub denumirea de „camera centralei”.

Totuși, aceasta nu se limitează la a găzdui doar centrala, putând conține mult mai multe aparate și sisteme inestetice, dar esențiale pentru locuința ta. 

 

1.Amenajare cameră tehnică la casă

 

amenajare camera tehnica centrala casa legenda casei

 

Amenajarea camerei tehnice depinde, în primul rând, de sistemele de încălzire și de furnizare a apei din casa ta și, în al doilea rând, de spațiul disponibil. Într-o cameră tehnică spațioasă, poți opta să depozitezi diferite unelte, obiecte și aparate pe care nu le dorești la vedere. 

Astfel, o camera tehnică clasică poate conține: 

 • centrala termică – pe gaz, pe lemne, pe combustibil solid sau în condensație
 • boilerul – pufferul
 • hidroforul sau pompa de apă
 • stația de dedurizare a apei
 • generatorul electric
 • diferite instalații: țevi, robineți, panouri de control etc. 

O cameră tehnică de dimensiuni mai mari poate conține, de asemenea, diferite electrocasnice, obiecte și spații de depozitare: 

 • mașina de spălat rufe
 • uscătorul de rufe electric
 • suportul de uscat rufe
 • coșul de rufe
 • masa de călcat
 • lada frigorifică
 • dulapuri cu detergenți și soluții de curățenie
 • dulapuri cu unelte și scule

Totuși, există limitări care decurg din reguli de siguranță și din considerente estetice.

Spre exemplu, o centrală termică pe gaz și un spațiu generos nu te va împiedica să incluzi funcționalitatea dedicată rufelor în camera tehnică. În schimb, nu același lucru este valabil în cazul unui cazan pe lemne.

De asemenea, în cazul în care sunt prezente multe țevi și instalații, spațiul devine destul de inestetic, suficient încât să nu fie locul ideal pentru rufe. 

Dacă îți construiești casa de la zero (ai nevoie de un plan), ai putea opta pentru două camere separate:

 • Camera tehnică pentru centrală rezervată instalațiilor de apă, încălzire și electricitate;
 • Cameră amenajată frumos cu funcționalitate de spălătorie și debara – camera de spălătorie;
Descarcă un scurt Ghid: Dimensiuni și reguli camera tehnică …

 

2.Dimensiuni și reguli cameră tehnică

 

dimensiuni camera tehnica centrala lemne casa legenda casei

 

Dimensiunea minimă a unei camere tehnice, diferă în funcție de aparatura găzduită și recomandările autorităților sau producătorilor acestora. Suprafața clasică – cel puțin pentru anumite modele de centrale – este de minim 4 m2 (2×2 m). Iar înălțimea de minim 220 cm.

O astfel de cameră tehnică în varianta clasică, ar fi utilată doar cu centrala termică plus accesoriile aferente (conducte, robineți, vase de expansiune, etc.)

Insă, există o serie de reguli ANRE cu privire atât la dimensiuni – în funcție de tipul de centrală: centrală pe lemn, sau centrală pe gaz – cât și alte multe alte aspecte. Bineînțeles, dacă îți propui să depozitezi și alte sisteme sau aparate, suprafața minimă crește.  

Dacă vrei mai multe detalii, despre dimensiunile specifice, în funcție de tipul centralei termice (lemne sau gaz) plus alte sfaturi; Ți-am pregătit un Ghid în format PDF; Îl poți descărca Gratuit, prin click pe butonul de mai jos …

Descarcă un scurt Ghid: Dimensiuni și reguli camera tehnică …

 

3.Ușă adecvată – cameră centrală termică

 

Există o serie de reguli în alegerea și montarea ușii pentru camera tehnică. Nu orice ușă este potrivită pentru camera la centrala termică

 • În primul rând, deschiderea acesteia trebuie să se facă dinspre interior spre exterior
 • În al doilea rând, este important materialul ușii, care trebuie să fie non-inflamabil
 • În al treilea rând, fiind o cameră zgomotoasă, este bine ca ușa să fie suficient de solidă încât să contribuie la izolarea fonică a camerei. 

Prin urmare, ușa ideală pentru camera tehnică este o ușă metalică antifonată, rezistentă la focDeci diferită de ușile interioare standard.

 

4.Amplasează strategic – camera tehnică la casa ta

 

Având în vedere atât zgomotul produs de aparatura din camera tehnică, cât și considerente de siguranță, este ideal să plasezi camera tehnică la parter, lângă garaj sau în zona unor alte anexe. O altă opțiune este cea a camerei tehnice de la subsolul casei, atât timp cât acesta este adaptat necesităților de siguranță. 

În plus, chiar dacă noile case au camera tehnică prevăzută în proiect, pentru multă vreme, în România casele s-au construit fără acest spațiu atât de util (la fel ca în cazul beciurilor). Prin urmare, în multe situații, camera tehnică trebuia adăugată ulterior construcției principale. Într-un astfel de caz, aceasta poate fi construită în afara casei. 

 

5.În lipsa camerei tehnice dedicate, construiește o anexă

 

Dacă locuința ta nu a fost prevăzută cu o cameră tehnică, nu ocupa din spațiul existent, ci optează pentru o nouă construcție, în forma unei anexe lipite de casă. Pentru a construi acest spațiu într-un mod mai economic, nu este necesară ridicarea sa din aceleași materiale din care a fost construită casa. Una din soluțiile practice este camera din structură metalică, cu pereți din panouri rezistente la foc, ridicată pe o platformă betonată

 

6.Implementează măsuri de siguranță

 

Când vine vorba de camera centralei, este important să tratezi cu cea mai mare seriozitate măsurile de siguranță. Având în vedere aparatura și instalațiile găzduite, există trei mari pericole: incendiul, explozia și intoxicarea cu gaz. Pentru evitarea sau, măcar, restrângerea ariei incendiului, materialele utilizate trebuie să fie toate neinflamabile și, în general, trebuie să eviți depozitarea unor obiecte care ar contribui la alimentarea focului.

Aceste măsuri ajută și în nefericitul caz al unei explozii, însă, în mod suplimentar, sunt necesare goluri în zidul exterior – fie că e vorba despre un geam termopan sau de alt tip. Nu în ultimul rând, pentru a preveni pericolul intoxicării cu gaz, e important ca ventilația camerei să fie spre exterior și în niciun caz în comun cu restul casei. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Casa ta in 9 pași