Amenajare beci mic: 7 sfaturi practice și idei creative

amenajare beci mic, beciuri frumoase, idei amenajari beciuri, legenda casei

Beciul poate fi un spațiu deosebit de practic pentru orice gospodărie, în special dacă este amenajat și organizat într-un mod optim în raport cu utilizarea sa. 

Din păcate, la unele construcții noi, amenajarea beciului este trecut cu vederea, fiind asociat cu o imagine negativă: aceea a unui loc întunecat, plin de praf și pânze de păianjen. 

De fapt, chiar și un beci mic poate fi un spațiu plăcut amenajat, în care să păstrezi diferite lucruri: de la sticle de vin și alimente, la cutii de depozitare cu lucruri de care nu ai imediată nevoie. 

Pentru aceasta, trebuie să pui în aplicare câteva bune practici de amenajare pentru beciuri  mici și, de ce nu, poate și câteva idei creative: 

1.Aerisire beci: ventilație beci naturală sau mecanică

aerisire beci, ventilatie beci, amenajare beci, legenda casei

Înainte de toate, trebuie să asiguri o calitate adecvată a aerului. În lipsa ventilației, apar tot felul de probleme, pe care e mai bine să le previi decât să le rezolvi: se formează condens, apar mirosuri neplăcute, iar alimentele se păstrează mai puțin timp. 

De aceea, ai nevoie de o aerisire în beci eficientă. Ai de ales între două variante principale: ventilație beci naturală sau mecanică

Cea naturală este, totodată, cea mai populară, însă ai grijă ca deschiderea către exterior să fie la un nivel suficient de înalt încât să prevină inundarea beciului în caz de averse puternice. În cazul unui beci mic, fanta de ventilație va fi, de asemenea, de o dimensiune mică. 

Dacă optezi pentru o ventilație mecanică, ai mai multe posibilități. De la amplasarea unui simplu extractor de aer, până la crearea unui sistem de circulație a aerului. În funcție de complexitate, evident, crește costul implementării sistemului de ventilație dar și eficiența aerisirii beciului.

2.Intrare în beci: ușă și capac – trapă și scară 

Este esențial să ai o intrare în beci facilă și la îndemână. Degeaba amenajezi un beci în mod impecabil dacă îți este greu să cobori în el. În timp, vei evita să-i folosești întregul potențial pentru depozitare și, mai mult, nu îl vei întreține corespunzător, iar aspectul său neîngrijit te va descuraja și mai mult să îl folosești. 

Amplasarea intrării în casă este o variantă mai comodă decât realizarea unei intrări din exterior. Deoarece beciul este utilizat în mod predominant pentru păstrarea alimentelor și băuturilor, e bine ca intrarea să se facă din cămară sau chiar din bucătărie

scara intrare in beci amenajare beci mic legenda casei

2.1.Capac, trapă sau ușă la intrarea în beci

Pentru intrarea în beci, există varianta de a utiliza un capac, cât și cea de ușă, aferente pentru o intrare orizontală, respectiv verticală

Chiar dacă cel mai comod mod este intrarea pe ușă, iar condițiile din beci sunt mai bune în cazul unui sistem de tip: ușă – scară – ușă, acestea sunt aspecte stabilite încă din faza de construcție a beciului. 

Pentru amenajarea unui beci existent cu intrare prin podea, există capace de acces încăpătoare, care asigură etanșeitatea beciului. 

Pentru a nu afecta aspectul încăperii dintre care se asigură accesul în beci, optează pentru un model de capac beci sau  trapă beci a cărei parte mobilă se umple cu aceleași materiale din care a fost realizată podeaua (parchet sau gresie). 

Cum alegi modelul de parchet – ideal pentru casa ta …

2.2.Scară la intrarea în beci, cum alegi modelul corect

În cazul în care intrarea într-un beci mic se face prin trapă sau capac, trebuie să ai grijă la alegerea unui model corect de scară beci, dar și la amenajarea din zona sa. 

O scară fixă cu balustradă poate ocupa mult spațiu prețios. Acesta poate fi totuși recuperat prin plasarea unor dulapuri sau rafturi realizate fix pe dimensiunea spațiului de sub scară. 

O altă metodă, mai puțin confortabilă, dar potrivită pentru un beci mic, este să optezi pentru scări beci retractabile sau flexibile. 

3.Ce se pune pe jos în beci – amenajare sol

ce se pune pe jos în beci, amenajare beci, legenda casei

O întrebare comună este: ce se pune pe jos în beci

Este nevoie ca produsele aplicate pe podea să fie rezistente la frig, umiditate și, în general, în timp. De asemenea, prețul mic este un alt factor frecvent, bugetul pentru beci nefiind la fel de mare ca pentru alte încăperi din casă. 

Cea mai ieftină soluție și una care respectă criteriul de rezistență este cel al unei pardoseli PVC. 

O altă posibilitate este cea a pardoselii din vinil, o opțiune mai scumpă, dar care oferă aceeași diversitate în alegerea modelului imprimat, contribuind la flexibilitatea în amenajari de beciuri

Bineînțeles, sunt posibile și podelele din piatră naturală, însă costul ridicat al acestora le face un candidat mai bun pentru o pivniță elegantă. 

Totul despre gresie și faianță: 8 criterii esențiale …

4.Idei de amenajare beci – stil rustic al pereților

idei amenajare beci, beciuri frumoase, amenajare beci rustica, legenda casei

Având în vedere condițiile din beci, nu poți finisa pereții la fel ca pe cei din casă. Chiar și în cazul în care dorești să aplici o simplă vopsea, ai nevoie de parcurgerea unor pași premergători (aplicarea de tencuială, apoi de glet pentru medii umede) și de materialele potrivite (vopsea pentru exterior). 

Cele mai multe idei de amenajare beci pleacă de la implementarea stilului rustic de design interior, acesta fiind deosebit de compatibil cu scopul acestui spațiu. Poți folosi piatră decorativă pentru pereți exteriori și alte finisaje pentru exterior, potrivite cu stilul pe care dorești să-l obții. 

5.Soluții de iluminare în amenajarea beciului

solutii iluminare, amenajare beci, amenajari beciuri, legenda casei

O greșeală frecventă în majoritatea beciurilor este nivelul inadecvat de lumină. Ca acest spațiu să fie plăcut și practic, e nevoie să fie bine iluminat. Toate corpurile de iluminat pentru beciuri trebuie să fie rezistente la umiditate și la praf, deci să aibă un factor IP cât mai mare. 

Ca model, poți opta pentru o plafonieră, însă lumina dintr-o singură sursă poziționată deasupra va fi foarte dură și neplăcută. În mod ideal, plafoniera ar trebui însoțită de aplice de perete, care vor crea o iluminare mai uniformă. 

Nu toate beciurile beneficiază însă de curent electric. În acest caz, va trebui să te orientezi către corpuri de iluminat pe baterii sau acumulatori. E bine să ai mai multe produse de acest tip, deoarece lumina lor tinde să fie destul de slabă ca intensitate. 

Rezistența la praf și apă – la corpurile de iluminat …

6.Rafturi în beci – să profiți de întregul spațiu

rafturi beci, raft beci, amenajare beciuri, legenda casei
Descoperă diverse rafturi și etajere (click pe imagine) …

Orice amenajare bună pentru un beci mic va utiliza spațiul într-un mod eficient. Pentru aceasta, e recomandat să optezi pentru piese de mobilier care merg pe verticală atât cât le permite înălțimea beciului. 

Cea mai populară soluție de mobilare a beciului, datorită caracterului său foarte practic, este raftul cu polițe. Fie că optezi pentru un raft beci complet metalic sau pentru rafturi beci cu polițe de lemn, acestea sunt opțiuni rezistente, potrivite pentru depozitarea unor lucruri mai grele. 

Rafturile de polipropilenă rezistă excelent la mediul umed, însă pot susține o fracțiune din greutatea unora realizate complet din metal sau din metal și lemn (per raft, 20-40 kg, comparativ cu 100-300 kg, în funcție de model). 

Dacă optezi pentru rafturi realizate complet din lemn, ele pot susține o greutate intermediară, însă trebuie să fii atent la un alt aspect: ca lemnul să fie tratat pentru contactul cu umezeala, ca pentru exterior. 

Aceste piese de mobilier principale pot fi completate cu altele, în funcție de nevoile tale. Dacă vei avea sticle de vin în beci, e bine să alegi un raft special, care să țină sticlele înclinate. 

O piesă de mobilier practică pentru acest spațiu este o masă de lucru pentru bucătărie, deoarece nu ocupă la fel de mult spațiu ca o masă clasică și include 1-2 rafturi dedesubt. De asemenea, rafturile principale pot fi completate de polițe. 

Descoperă – rafturi și etajere – metalice sau lemn …

7.Organizare beci mic în funcție de categorii

organizare beci, beciuri frumoase, amenajare beciuri, idei beci mic, legenda casei

În beci, sunt rareori folosite dulapuri închise. Faptul că depozitarea deschisă este caracteristică pentru beci poate face spațiul să se simtă rapid aglomerat. 

De aceea, e bine să grupezi, pe cât posibil, lucrurile mai mici în cutii de depozitare. Astfel, vei contribui la  păstrarea unui spațiu ordonat. 

De asemenea, încearcă să creezi mici zone în funcție de lucrurile depozitate, ca să le găsești mai ușor, dar și să contribui la aspectul plăcut al spațiului. 

Sper că ți-au fost utile aceste sfaturi. Lasă-mi în comentarii, dacă mai ai și alte neclarități.

Spor la implementat!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Casa ta in 9 pași
Scroll to Top