Cuprins
Pentru a crea un spațiu cât mai aerisit, care să arate mai mare și în care să te miști liber, e bine să te inspiri din diferite idei de amenajare pentru bucătării mici și înguste – fie că optezi pentru unele clasice sau altele inedite.
Bucătăriile înguste reprezintă o provocare pentru designeri, dar și o oportunitate de a crea un spațiu mai eficient și mai funcțional. Poate fi dificil să amenajezi o bucătărie mică care să nu se simtă înghesuită sau copleșită de prea multe lucruri sau mobilier de dimensiuni mari.
Există multe idei de amenajare interioară pe care le poți folosi pentru a profita la maximum de spațiul limitat al bucătăriei tale. Iată mai multe modele de bucătării mici, cu o formă alungită, pentru inspirația ta:
Idei & sfaturi de amenajare pentru bucătării mici și înguste
Indiferent care este modelul efectiv de bucătărie pentru care vei opta, există anumite aspecte generale care te vor ajuta să obții un rezultat mai bun, iată câtevă idei:
- mobila realizată la comandă, care te ajută să profiți de spațiu până la ultimul centimetru
- dulapuri și sertare fără mânere, care te ajută să te miști mai ușor în spațiul îngust
- prelungitor ascuns în mobilă, care nu încarcă vizual spațiul și nu ocupă loc pe blat
- multă lumină naturală și artificială, din mai multe surse
- limitarea numărului de obiecte și aparate depozitate în bucătărie, fie păstrând doar lucrurile cu adevărat necesare și utile, fie prin utilizarea unui spațiu de depozitare suplimentar în alt loc din casă (o debara sau o cămară)
- aparate electrocasnice încorporate sau ascunse vederii
- folosește accesorii de organizare în interior dulapurilor și sertarelor, pentru a te bucura de mai mult spațiu
1.Modele bucătării mici și înguste – oglinzile
În general, în spațiile mici se recomandă utilizarea oglinzilor pentru a da senzația unui spațiu mai mare. Acest efect se realizează atât prin iluzia continuării spațiului, dar și prin circulația mai bună a luminii.
Într-o bucătărie mică și îngustă, există o variantă mult mai bună decât simpla atârnare a unei oglinzi pe perete: utilizarea sa ca backsplash (antistrop).
În loc de faianță, piatră, sticlă colorată sau alte materiale, poți utiliza oglinzi de diferite forme: o suprafață neîntreruptă, un model cu plăci pătrare sau dreptunghiulare în rânduri de 2-3 pe verticală sau un model din bucăți mici, de 1-3 cm, care oglindesc asimetric.
2.Spațiu de depozitare pe un singur perete
În bucătăriile mici, de obicei se recomandă utilizarea la maximum a spațiului disponibil.
Atunci când bucătăria este foarte îngustă, ocuparea ambilor pereți lungi cu dulapuri poate face circulația greoaie, lăsând mult prea puțin spațiu pe culoar.
Soluția este să optezi pentru un blat și dulapuri de bază mai adânci, însă plasate doar pe o singură parte.
3.Masă pliabilă în bucătăriile înguste
Dacă alegi să pui dulapuri pe un singur perete, nu înseamnă că cel opus trebuie să rămână gol și nefolosit. Din contră, există multe soluții economice cu spațiul utile pentru bucătării mici amenajate modern.
Poți opta pentru o masă dreptunghiulară îngustă cu două scaune sau chiar o masă de perete pliabilă.
O altă variantă este o poliță lungă, îngustă și groasă, care să funcționeze atât ca spațiu suplimentar de lucru, dar și ca bar, dacă e însoțită de scaune înalte.
4.Bucătăria albă, bucătării mici apartament
Atunci când ai o bucătărie mică, ferește-te de mobilierul în culori întunecate, precum maro închis, gri închis, negru sau bleumarin sau verde închis.
Sunt mai multe motive pentru care albul este opțiunea cea mai comună pentru modele de bucătării mici de apartament. Acesta îi permite luminii să circule și nu te va face să te simți copleșit.
5.Culorile deschise, baza amenajării unei bucătării mici și înguste
Totuși, nu e obligatoriu să alegi o bucătărie complet albă. Cu toate că este o tendință care nu se va demoda prea curând și este deja considerată clasică, bucătăria cu pereți și mobilă albă este considerată plictisitoare de unele persoane.
Alternativ, poți opta pentru o bucătărie în nuanțe deschise de crem, în culori pastelate deschise sau albă cu un accent puternic, cum ar fi combinația de alb cu galben, alb cu vernil sau alb cu bleu.
6.Luminator, pentru bucătăriile mici și înguste din case și vile
Cele mai multe idei de amenajare pentru bucătării mici și înguste sunt versatile și pot fi aplicate atât la apartamente, cât și la case.
Totuși, unele variante de amenajare cu impact mare pot fi realizate doar la casă. Una din aceste idei benefice pentru modele bucătării mici și înguste este luminatorul.
Acesta îți va permite să introduci lumină suplimentară în bucătărie, ceea ce va contribui la efectul general mai spațios.
În plus, cu cât este mai mare luminatorul, cu atât ai posibilitatea de a reduce din spațiul dedicat ferestrelor, folosindu-l în alte moduri utile.
7.Mobilă transparentă în amenajarea bucătăriei mici
Orice metodă care îi permite bucătăriei să fie mai luminoasă ajută la crearea iluziei de cameră mai spațioasă.
Un truc este optarea pentru mobilă acrilică transparentă: în special scaune, dar și mese.
Bineînțeles, aceasta nu este potrivită pentru orice amenajare, fiind compatibilă în special cu stilul contemporan, minimalist, industrial și tranzițional.
8.Dulap sub fereastra bucătăriei înguste
În multe bucătării, zona de sub fereastră este irosită, fiind un loc clasic pentru amplasarea caloriferului.
Atunci când spațiul este atât de prețios precum în acele bucătării din apartamente mici, este o idee bună să renunți la calorifer în favoarea unui sistem de încălzire sub pardoseală.
Apoi, îți va rămâne la dispoziție un spațiu foarte practic și bine iluminat, pe care îl poți folosi fie pentru un dulap, fie pentru o chiuvetă cu mască.
9.Mic bar/blat sub fereastra bucătăriei înguste
Spațiul din capătul culoarului unei bucătării înguste poate fi folosit și în alte moduri, pe lângă mărirea spațiului de depozitare.
O amenajare economică este cea a montării unei plăci cu rol dublu: să acționeze și ca un mic bar, și ca spațiu suplimentar de lucru. Un scaun îngust și înalt este ideal pentru această poziție.
10.Eliminarea mesei de bucătărie
Cele mai multe idei de amenajări pentru bucătării mici țin cont că o masă cu scaune ocupă mult spațiu. De aceea, cele mai multe amenajări se orientează către variante mai mici, cum ar fi o masă pentru mic dejun cu două locuri.
Dacă ai o bucătărie mică și îngustă, dar ai mai mult spațiu în restul locuinței, ai putea renunța cu totul la masa din bucătărie pentru a crea o zonă de dining în living. Astfel, te-ai putea bucura de o masă mai generoasă, cu mai multe locuri de șezut.
În orice caz, dacă ești nevoit să scoți ceva din bucătărie, masa este o opțiune mai elegantă decât frigiderul.
11.Extinderea bucătăriei prin amenajarea spațiilor adiacente
Atunci când bucătăria este mică și îngustă, e foarte posibil să nu îți încapă efectiv toate aparatele și toate obiectele pentru gătit și servit masa.
În lipsa unei cămări sau a unei debara, aceasta poate fi o problemă. De aceea, dacă ai mici colțuri libere pe lângă bucătărie, le poți amenaja astfel încât să beneficiezi de spațiul suplimentar.
12.Bucătărie mică și îngustă, cu mobilă pe colț la comandă
Atunci când bucătăria este mică sau îngustă, e bine să alegi acele idei care rezultă într-un raport optim dintre spațiul de pe culoar și cel de depozitare.
În unele cazuri, poate fi benefică montarea mobilei pe colț realizată la comandă.
O idee eficientă din punctul de vedere al spațiului este renunțarea la unghiul clasic de 90°, prin montarea unui dulap care are efectul de rotunjire a colțului.
13.Mobilier cu finisaj lucios în bucătăria mică și îngustă
Nu doar oglinzile dau senzația unui spațiu mai mare, ci și mobila cu finisaj lucios. Într-adevăr, aceasta este mai greu de întreținut în bucătărie și trebuie curățată mai des, deoarece orice amprentă sau urmă de grăsime se observă mai ușor.
Dacă bucătăria este extrem de mică sau nu este folosită pentru gătit intens, mobila cu finisaj lucios poate fi o idee foarte bună. Nu doar la mobilă, dar și la plăcile ceramice poți opta pentru acest tip de finisaj – în special la faianță, deoarece gresia lucioasă are tendința să fie alunecoasă.
14.Artă înrămată ca punct focal al amenajării
Cu doar câteva decorațiuni și aparate pe blat, o bucătărie mică și îngustă va părea aglomerată și dezordonată. De aceea, e bine să creezi un punct focal al amenajării interioare: o zonă care atrage ochiul, prin culoarea sau forma sa.
În mod ideal, această zonă ar fi pe partea opusă a intrării în bucătărie. Dacă geamul se află pe lateral, nu în față, atunci acesta este un loc bun pentru a expune artă înrămată: fotografii, picturi sau ilustrații.
15.Colțar la comandă pentru bucătărie mică și îngustă
Despre colțare, multă lume crede că sunt potrivite doar pentru bucătării spațioase. Acest lucru nu este neapărat adevărat, dacă ești dispus să investești într-unul la comandă.
Beneficiul acestuia, pe lângă spațiul de șezut (generos pentru o bucătărie foarte mică), este că poate avea dublă funcționalitate. Bancheta poate fi un spațiu de depozitare foarte util.
2 thoughts on “15 idei de amenajare: pentru bucătării mici și înguste”
Minunat.
Foarte interesant.
Mulțumesc.
Cu mare drag!