Luminator în acoperiș: ce trebuie să știi ca să aduci mai multă lumină în casa ta

luminator acoperis fereastra mansarda legenda casei

Lumina naturală îmbunătățește aspectul oricărei locuințe, dar și atmosfera și ambianța acesteia. Un luminator în acoperiș nu doar e o sursă excelentă de lumină naturală, ci poate oferi mai multă personalitate unei case, în comparație cu o simplă fereastră de mansardă. 

Luminatorul nu este o idee minunată doar pentru cei care se află în stadiul de proiect al casei. Acesta poate fi integrat și ulterior, fiind o adiție excelentă în cadrul unei renovări. Dacă te gândești să adaugi un luminator casei tale, indiferent de stadiul în care se află aceasta, următoarele informații îți vor fi de folos. 

Beneficiile unui luminator în acoperiș

luminator acoperis tavan fereastra mansarda legeda casei

Sunt mai multe motive pentru care montarea unui luminator merită să fie luată în considerare. Luminatorul are numeroase avantaje:

  • Aduce mai multă lumină naturală în camere întunecate.
  • Contribuie la implementarea unui design inedit
  • Poate accentua alte elemente din amenajarea interioară.
  • Permite o circulație mai mare a aerului, ceea ce reduce probabilitatea apariției mucegaiului.
  • Crește valoarea locuinței.
  • Îți permite să te bucuri de stele pe timp de noapte, fără să fii deranjat de copaci sau clădiri.

Dezavantajele unui luminator sunt mai puține la număr și au legătură în special cu costurile – cel inițial de instalare și cel ulterior, cauzat de pierderile de căldură care apar, cel puțin în comparație cu zonele bine izolate. 

Tipuri ferestre acoperiș – tavan mansardă

luminator acoperis tavan fereastra mansarda legeda casei

Sunt multe criterii în funcție de care putem clasifica ferestrele de mansardă, însă principalul are de-a face cu planul pe care sunt montate: înclinat sau plat. Cele mai populare ferestre sunt cele înclinate, având în vedere spațiul cel mai frecvent în care apar: mansarda. Într-un astfel de spațiu cu pereți înclinați, fereastra de acoperiș apare ca o soluție la o problemă – lipsa totală a luminii naturale – mai degrabă decât ca o opțiune fermă. Totuși, un tavan plat nu ar trebui să te oprească din a monta un luminator. 

Un alt criteriu constă în dimensiunea luminatorului, cel puțin raportată la cea a camerei. Cele mai populare luminatoare – de altfel, și cele mai practice, sunt cele cu dimensiunea unei ferestre obișnuite. Un astfel de luminator poate fi găsit în comerț și sub denumirea de „velux” și poate avea între 45 și 115 cm lățime.  Există și iluminatoare mai inedite, de mari dimensiuni, însă acestea sunt cel mai frecvent instalate pe corpuri adiacente casei. 

Montaj luminator plat pe acoperiș

luminator acoperis pod fereastra mansarda legeda casei

În general, montarea unui luminator poate dura între o jumătate de zi și trei zile, în funcție de factori precum vremea și stilul acoperișului. O instalare tipică pornește de la măsurarea și tăierea găurii. Iar apoi continuă cu fixarea luminatorului pe acoperiș împreună cu straturile de protecție. În timpul montării, se utilizează accesorii de protecție pentru interiorul casei, care pot consta în simple cârpe sau folii de plastic care să oprească praful și murdăria.

Lumina rezultată de la luminatorul plat poate fi direcționată cu precizie, cu toate că acest pas nu este obligatoriu. Pentru aceasta, se utilizează gips carton cu ajutorul căruia se construiește un puț de lumină. Astfel, există un grad de control suplimentar asupra modului în care cade lumina naturală în cameră, chiar și față de un luminator înclinat clasic.

Mansardă, pod și terasă – locuri unde poate fi amplasat

luminator acoperis terasa fereastra mansarda legeda casei

Luminatoarele nu trebuie să se limiteze la mansarde și poduri, ci pot fi adăugate oricărei camere. Atât timp cât aceasta este aflată direct sub acoperiș. Fie că este vorba despre o bucătărie, baie, living, dormitor, hol sau birou. Multe persoane ezită să plaseze un luminator în dormitor, gândindu-se că lumina va fi deranjantă dimineața. De fapt, aceasta problemă se rezolvă simplu, cu ajutorul unor rolete, create special pentru ferestre de mansardă. Un luminator amplasat în dormitor are chiar beneficiul de a-i permite luminii să intre. Fără să facă compromisuri în ceea ce privește intimitatea. 

În anexele și spațiile adiacente casei, cum ar fi terasa sau curtea, poți fi mult mai creativ cu luminatoarele. Avantajul construirii propriei tale case este că o poți adapta la pasiunile tale. Spre exemplu, pentru pasionații de grădinărit și botanică, este ideală o grădină interioară, cu acces din casă, cu multă lumină naturală datorată utilizării mai multor luminatoare sau a unui acoperiș de sticlă pe structură metalică.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top