Amenajare dining: cum să amenajezi o zonă de dining superbă

amenajare zona dining room legenda casei

 

Amenajarea unei zone pentru dining este, deseori, tratată superficial, față de alte spații din casă, cum ar fi bucătăria sau livingul. Este adevărat că piesele de mobilier sunt în mod obligatoriu, aceleași – masa și scaunele, însă e esențial ca acestea să fie de calitate, durabile, stilate și însoțite de decorațiunile potrivite. 

 

Zona de dining este locul ideal pentru te bucura de o cină plăcută cu familia și de a te distra într-o seară cu prietenii. Rolul său îl depășește pe cel la care ne gândim inițial: să servească ca acel loc în care mâncăm confortabil. O amenajare de dining potrivită va transforma acest spațiu în centrul casei, unde vei forma multe amintiri plăcute de-a lungul anilor. 

 

Află cum să abordezi amenajarea diningului într-un mod sistematic, astfel încât zona de dining să arate frumoasă și primitoare:

 

1.Dining room sau zonă de dining?

 

dining room zona dining amenajare dining legenda casei

 

Spațiul de care dispui va avea un impact major asupra amenajării efective a diningului. Dacă ai la dispoziție o cameră întreagă, poți crea un dining room, separând total spațiul pentru luat masa de cel pentru gătit și cel de petrecut timp liber. 

 

În cele mai multe cazuri, un dining room presupune o suprafață mai mare, permițându-ți să optezi pentru mobilă cu mai multe locuri. De asemenea, poți adăuga o comodă în care să depozitezi lucrurile pe care le folosești doar în camera respectivă: de la fețe de masă, la veselă de ocazie.  

 

În multe cazuri, însă, nu există posibilitatea de dedicare a unei camere întregi pentru dining. Astfel de situații sunt frecvent întâlnite la apartamente. 

 

2.Mobilier dining: ce și cum să alegi pentru amenajare dining

 

mobilier dining amenajare zona dining room legenda casei

 

2.1.Masa de dining

 

Cu siguranță, masa este vedeta oricărui set de mobilă în dining. Înainte de toate, o masă de dining ar trebui să fie suficient de încăpătoare pentru a-ți găzdui oaspeții, dar nu trebuie să fie prea mare încât să ocupe prea mult spațiu în casa ta. 

 

De aceea, sunt foarte populare și practice modelele extensibile. Acestea îți câștigă spațiu pe lungimea lor, însă și lățimea este importantă. Justine Hugh-Jones recomandă o lățime de 110 cm, pe care o consideră ideală deoarece permite ca vesela, tacâmurile, paharele și mâncarea să aibă suficient spațiu, fără ca lățimea excesivă a mesei să stingherească conversația. 

 

Dimensiunile nu sunt, însă, singurul factor de care să te preocupi. Factori importanți sunt și forma, materialul, modelul și culoarea mesei. În continuare, îți prezentăm câteva tipuri de masă dining, evidențiind principalele lor avantaje și dezavantaje.

 

2.1.1.Masa dining rotundă 

 

Avantaje

Distanța dintre cei așezați la masă este egală, așa că conversațiile sunt mai inclusive.

Dezavantaje

Nu este practică cu spațiul; cu cât are mai multe locuri, cu atât este mai mult spațiu risipit. 

 

2.1.2.Masa dining dreptunghiulară 

 

Avantaje

Forma dreptunghiulară este tradițională și optimă pentru utilizarea la maximum a spațiului disponibil. Este potrivită pentru camere înguste. 

Dezavantaje

Socializarea este mai dificilă la mesele lungi, dintre persoanele așezate în părți opuse. 

 

masa dining dreptunghiulara mobilier amenajare zona dining room legenda casei

 

2.1.3.Masa dining pătrată 

 

Avantaje

Este o opțiune bună pentru camere pătrate și grupurile restrânse. 

Dezavantaje

Nu este potrivită dacă găzduiești un număr mai mare de invitați. 

 

2.1.4.Masa dining ovală 

 

Avantaje

La fel ca mesele dreptunghiulare, se potrivește în camere înguste și asigură spațiu pentru grupuri mai mari. În plus, lipsa colțurilor ajută la un flux bun al camerei și la aplicarea unui stil mai feminin încăperii.

Dezavantaje

Formele accentuat ovale lasă puțin spațiu pe masă pentru persoanele care stau în cele două extremități. 

 

2.1.5.Masa dining din lemn masiv

 

Avantaje

Mesele din lemn masiv sunt trainice și versatile. Există modele care se potrivesc cu numeroase stiluri de design interior. 

Dezavantaje

Multe modele pot avea o greutate foarte mare. Lemnul poate fi deteriorat ușor, față de alte materiale, prin expunere la apă sau zgârieturi. Prin urmare, are nevoie de protecție, ceea ce poate afecta aspectul zonei de dining. 

 

2.1.6.Masa dining din sticlă

 

Avantaje

O astfel de masă are un aspect modern și elegant. Deoarece are un nivel mai mic sau mai mare de transparență, contribuie la o luminozitate mai mare în cameră. 

Dezavantaje

Orice amprentă și urmă de praf sunt ușor de observat pe o masă de sticlă, așa că trebuie curățată frecvent. Cu toate că este realizată în așa fel încât să fie durabilă, în eventualitatea puțin probabilă în care s-ar sparge, poate fi periculoasă, în special pentru copii și animale de companie. 

 

2.1.7.Masa dining din marmură

 

Avantaje

Este o opțiune elegantă, pentru zone de dining luxoase.

Dezavantaje

Nu sunt disponibile multe modele. Gradul de confort este redus, din cauză că marmura se simte rece. 

 

2.1.8.Masa dining din plastic

 

Avantaje

Principalul său avantaj este costul redus. De asemenea, masa din plastic este ușoară și poate fi transportată fără dificultate. Este potrivită într-o amenajare scandinavă, dacă plasticul este limitat la suprafața mesei, iar picioarele sunt din lemn. 

Dezavantaje

Nu este rezistentă în timp. O masă din plastic poate avea un aspect ieftin și este potrivită doar pentru spații de dining mici.

 

2.1.9.Masa dining din metal

 

Avantaje

Rezistența și durabilitatea sunt punctele forte ale unei astfel de mese. 

Dezavantaje

Mobila din metal are o greutate mare și, deci, e dificil de mutat. O masă complet din metal este potrivită pentru puține stiluri (cel industrial și contemporan). În combinație cu o suprafață de lemn, este mai versatilă din punct de vedere stilistic. 

 

masa dining metal mobilier amenajare zona dining room legenda casei

 

2.2.Scaunele de dining

 

Scaunele ar trebui să fie suficient de confortabile și ar trebui să se potrivească cu stilul din zona de dining și, în special, cu  masa. 

În primul rând, nu orice tip de scaun poate fi folosit ca scaun de dining. Un grad de formalitate, eleganță și confort este necesar. Scaunele fără spătar nu sunt adecvate, nici cele pliabile. 

 

În al doilea rând, trebuie să decizi dacă dorești scaune tapițate sau netapițate. Pe de o parte, scaunele tapițate sunt mai primitoare și confortabile, în special dacă petreci mai mult timp la masă. Pe de altă parte, ele sunt mai dificil de curățat și de întreținut pe termen lung.

În orice caz, dacă optezi pentru scaune de dining tapițate, asigură-te că umplutura este de calitate; mai exact, aceasta nu ar trebui să se adune și să se deformeze pe măsură ce trece timpul. Umplutura din spumă are tendința să își păstreze forma mai bine decât alte tipuri. 

 

În al treilea rând, dacă nu optezi pentru un set format din scaune și masă, trebuie să te asiguri că scaunele au dimensiuni potrivite. Mai exact, șezutul nu trebuie să fie prea înalt, ca picioarele să stea confortabil sub masă, chiar și încrucișate.

De asemenea, lățimea sa nu trebuie să fie prea mare, ca să încapă tot setul de scaune la masă, dar nici prea mică, încât să își piardă din confort. Spătarul trebuie să fie înalt; scaunele cu spătar jos sunt mai informale, potrivite mai degrabă pentru masa din bucătărie decât pentru masa de dining. 

 

scaune dining mobilier amenajare zona dining room legenda casei

 

2.3.Alte piese de mobilier pentru amenajare dining

 

Zona de dining nu se rezumă doar la masă și scaune. Aceasta are nevoie de spațiu de depozitare și, în mod ideal, de o suprafață suplimentară pentru a plasa excesul de farfurii sau sticle. O comodă bine aleasă poate îndeplini ambele roluri. 

 

Unele persoane preferă să includă în camera de dining una sau mai multe vitrine, joase sau înalte, în care să expună vesela mai deosebită, cum ar fi seturi de ceai sau pahare elegante. O opțiune intermediară este cea a servantelor, care îmbină avantajele comodelor și vitrinelor. Nu în ultimul rând, camera de dining este locul perfect pentru un mic bar: locul în care depozitezi sau afișezi sticle, respectiv suprafața pe care prepari băuturi.

 

masa mobilier dining amenajare zona dining room legenda casei

 

3.Accesorii pentru zona de dining și decorațiuni masă

 

3.1.Covorul

 

Poate părea demodat, însă un covor poate fi pe cât de practic, pe atât de estetic. Într-o zonă de dining, care are spațiul comun cu livingul, bucătăria sau ambele, covorul va delimita într-un mod plăcut spațiul pentru luat masa.

Chiar și într-o cameră dedicată, covorul poate avea un rol important. Virginia Toledo și Jessica Geller, două specialiste în design interior, explică faptul că mobilierul de dining din lemn poziționat direct pe o podea din lemn capătă un aspect gol și aspru, iar covorul creează o separație plăcută între cele două planuri. 

 

3.2.Corpuri de iluminat

 

Ca în orice alt spațiu, este recomandată iluminarea stratificată, care să provină de la mai multe corpuri, plasate pe mai multe niveluri (spre exemplu, combinația dintre lustră, aplice și veioză, fie de podea, fie plasată pe o comodă din apropiere). Totuși, spațiul de dining are un specific: la coerența spațiului contribuie foarte mult o lustră plasată deasupra mesei.

Dimensiunea acesteia este bine să fie aleasă în funcție de cea a mesei și să te ferești de combinații precum o lustră statement cu o masă mică, de patru sau șase persoane, sau o lustră mică și discretă pentru o masă lungă, cu douăsprezece locuri. 

Află diferențele dintre lumină caldă și lumină rece 〉 Cum e bine să o alegi …

 

3.3.Decorațiuni pentru masă

 

Fie că preferi o decorațiune de tip centerpiece, pentru o lumânare mai deosebită sau pentru o vază cu flori, orice pui în centrul mesei va ieși în evidență, așa că alege ceva în ton cu stilul zonei de dining. Amenajarea mesei va fi completă, odată cu alegerea decorațiunilor pentru masă; acesta ar trebui să fie pasul final al procesului de design interior aplicat zonei de dining. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Casa ta in 9 pași