Cum influențează terenul construcția casei tale

teren casa legenda casei

Atunci când aleg terenul pe care va fi construită viitoarea lor casă, cele mai multe persoane au în vedere spațiul pe care îl vor putea aloca curții lor, respectiv amplasarea acestuia.

Totuși, parcela de teren poate avea un impact mai mare decât te aștepți pentru casa ta. Cunoscând influența caracteristicilor terenului asupra construcției, vei lua o decizie mai informată atunci când achiziționezi terenul pentru casa ta. 

1.Terenuri inadecvate construcției

Înainte de toate, trebuie să știi că există anumite situații în care un teren nu poate fi utilizat pentru construcție:

1.1.Teren de dimensiuni prea mici

(după caz, sub 150 m² sau 200 m²)

1.2.Forma terenului nu este corespunzătoare

(dacă deschiderea este mai mare decât adâncimea sa; trebuie să existe minim 12 m deschidere la stradă)

1.3.Teren amplasat într-o zonă periculoasă

(spre exemplu, albia inferioară a unui râu sau o zonă cu riscul alunecărilor de teren)

1.4.Parcelă teren amplasată într-o zonă de protecție

(adiacentă anumitor tipuri de infrastructură publică, cum ar fi linii electrice de înaltă tensiune sau magistrale de gaz)

1.5.Terenul este amplasat în afara localității

(deoarece există restricții de construire a locuințelor pe terenurile extravilane, mai ales pe cele de pădure și cele agricole; dacă terenul extravilan poate fi trecut în intravilan, se plătește o taxă)

teren casa constructie legenda casei

2.Studiu geotehnic teren 

Există mai multe motive pentru care studiul geotehnic este atât de important și ar trebui realizat cât mai curând posibil. În anumite cazuri, acesta ar trebui efectuat înainte de achiziționarea terenului. Spre exemplu, dacă îți dorești o casă multietajată, trebuie să te asiguri că solul îți permite acest lucru. La fel de important este și dacă dorești să construiești structuri subterane, cum ar fi un demisol sau un beci. 

3.Regulamentul de urbanism

În funcție de amplasarea terenului, acestuia i se aplică diferite reguli sau restricții. Spre exemplu, în anumite zone este limitată înălțimea clădirilor. Prin urmare, va trebui să te informezi cu privire la regulamentul de urbanism din zona respectivă, ca să afli dacă îți poți pune în aplicare planurile cu privire la construcția casei.

4.Forma terenului în raport cu casa

Modul în care este dispus terenul poate influența planul casei. Spre exemplu, formele mai înguste îți pot limita opțiunile arhitecturale. De cele mai multe ori, există o corelație între forma terenului și cea a casei. 

5.Utilități: curent, apă, canalizare, etc.

În cazul oricărui teren, va trebui să verifici dacă este branșat deja la curent electric, apă curentă și la rețeaua de gaze, iar, dacă nu, dacă este posibil să faci acest lucru. Verificări trebuie făcute și pentru canalizare, cablu TV, internet și orice alte servicii ai nevoie să-ți fie furnizate. 

teren casă

6.Infrastructura de acces

De asemenea, modul în care este dispusă infrastructura de acces va influența planul casei. Ia în calcul nu doar accesul facil în casă, ci și evitarea poluării sonore și nevoia de intimitate.

Se estimează că este nevoie de 20-30 m între o stradă circulată și un lot pentru construcția unei case. Dacă dispui de mai mult spațiu, poți amenaja o curte în fața casei, cu copaci, arbuști sau garduri vii, care pot reduce nivelul de praf și zgomot.

De obicei, se lasă mai mult spațiu în spatele casei, unde poți amenaja un spațiu mai intim. 

7.Suprafața terenului de casă

Așa cum am atras deja atenția, există o dimensiune minimă pe care trebuie să o aibă un teren pe care să construiești casa.

De asemenea, există reguli cu privire la spațiul minim care trebuie lăsat între construcție și limitele terenului.

Suprafața ideală a terenului se schimbă în funcție de preferințele tale – spre exemplu, dacă dorești să poziționezi în spatele casei o terasă acoperită, un foișor, o piscină sau o simplă grădină. 

8.Prețul terenului – viitoarei locuințe

Nu în ultimul rând, chiar dacă găsești un teren ideal pentru casa ta, cu toate aspectele pe care ți le dorești, trebuie să iei în calcul impactul asupra bugetului tău.

E posibil să preferi să faci compromisuri la unele elemente legate de teren, ca să nu afectezi prea mult bugetul de construcție al casei.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top