Ce se întâmplă când lucrăm de acasă – și cum ne poate ajuta designul interior

munca de acasa amenajare birou design interior legenda casei

În ultimii ani, munca de acasă s-a transformat dintr-un subiect de nișă, într-unul care se află în atenția tuturor. Având un impact mare asupra stilului de viață și, în multe cazuri, asupra calității vieții.

Lucrul de la domiciliu s-a transformat într-un subiect controversat, care împarte societatea în două extreme: cei care preferă munca de acasă, considerând-o benefică și cei care abia așteaptă să revină la birou.

Efectele lucrului de acasă nu sunt simple, existând diverși factori personali și de mediu, care rezultă în experiențe foarte diferite. Totuși, un lucru este clar: subiectul „amenajarea biroului acasă” nu trebuie subestimat, având un mare impact asupra celor ce lucrează de la domiciliu.

Iată câteva detalii despre efectele muncii de acasă, așa cum reies din studii științifice și o perspectivă de design interior asupra acestui fenomen, concentrat pe soluții practice:

1.Avantajele muncii de acasă: o privire mai atentă

amenajare birou acasa munca de acasa birou living avantaje legenda casei

Beneficiul cel mai adus în discuție al muncii de acasă este un nivel mai mare de productivitate. Totuși, acesta este un beneficiu pentru companii, nu pentru persoanele care lucrează pentru ele. În plus, rezultatele studiilor merită analizate cu atenție.

1.1.Studiu benefic companiilor

Spre exemplu, un studiu realizat de ConnectSolutions arată că, dintre cei care lucrează de acasă, 77% au afirmat că sunt mai productivi, 30% spun că reușesc să facă mai multe într-un timp mai scurt, iar 24% că fac mai multe în același interval de timp.

Acest lucru înseamnă că aproape un sfert din persoanele care lucrează de acasă au fie același nivel de productivitate, fie unul mai mic, iar 46% nu reușesc să lucreze mai mult, dat fiind un timp mai scurt sau unul egal cu cel de la birou.

Prin urmare, chiar și studiile care se pronunță în favoarea muncii de acasă arată că experiența nu este la fel pentru toată lumea.

1.2.Studiu benefic persoanelor

Un alt studiu care arată mai clar efectul muncii de acasă indică faptul că există o relație invers proporțională între timp și productivitate.

Cu cât angajații lucrează mai multe ore de acasă, cu atât devin mai puțin productivi față de cei de la birou.

Astfel, cei care lucrează un program de 8 ore pe zi de acasă sunt cu 70% mai puțin productivi față de ceilalți angajați.

De altfel, majoritatea beneficiilor muncii de acasă sunt mai degrabă ale companiilor, iar numeroase studii se pronunță în favoarea unui sistem hibrid.

1.3.Concluzie

Spre exemplu, angajații care lucrează cel mult 15 ore pe săptămână la domiciliu prezintă o satisfacție legată de muncă mai mare decât care lucrează doar la birou.

Într-adevăr, munca de acasă elimină timpul pierdut pe drum și, împreună cu acesta, costuri privind transportul, însă apare întrebarea dacă mult timp petrecut în același spațiu este benefic.

2.Problemele muncii de acasă

Să lucrezi de acasă pare comod, însă există și dezavantaje.

Așa cum am observat deja, pentru o parte din angajați, munca de acasă este mai neproductivă.

2.1.Creșterea stresului

cresterea stresului, amenajare birou acasa, legenda casei

Există studii care atrag atenția asupra creșterii stresului pentru aceste persoane.

Spre exemplu, o meta-analiză privind efectele asupra sănătății fizice și psihice ale muncii de acasă arată că cele mai multe studii pe această temă includ stresul în concluziile lor, urmat de oboseală.

Practic, în ciuda faptului că se economisește timp dedicat transportului și pregătirilor pentru mersul fizic la muncă, lucrul de la domiciliu nu are un efect pozitiv asupra nivelului de stres și de oboseală.

Dimpotrivă, persoanele care muncesc de acasă un program full-time au tendința să fie mai stresate și mai obosite.

2.2.Lipsă limite între muncă și viața personală

amenejare birou acasa, Lipsă limite între muncă și viața personală, legenda casei

O explicație pentru acest efect negativ constă în estomparea limitelor dintre muncă și viața personală. Echilibrul atât de important de menținut dintre cele două este, în cele mai multe cazuri, afectat.

A munci de acasă înseamnă că, la terminarea programului, nu există o separație fizică între sarcinile de la birou și timp liber.

Prin urmare, nu este surprinzător rezultatului acestui studiu, care arată că, pentru persoanele care lucrează de acasă, este mult mai dificil să se deconecteze mintal de la sarcinile desfășurate la job și să se poată relaxa.

2.3.Distragere, întrerupere sau izolare

amenajare birou acasa, distragere intrerupere izolare, legenda casei

Nu doar timpul liber poate fi compromis, ci și timpul dedicat activităților productive. Acasă există multe activități care distrag atenția de la muncă: de la televizor și rețele sociale, la treburile casnice.

Lucrurile pot fi dificile indiferent de situația de acasă. Persoanele care locuiesc singure se pot simți izolate. În schimb, traiul cu familia sau partenerii de viață poate avea un impact negativ asupra programului de muncă, existând mai multe întreruperi după care este dificil să îți păstrezi concentrarea.

De aceea, multe persoane care lucrează de acasă full-time, pe perioade lungi de timp, ajung să se plângă de o lipsă de structură și de dificultatea de a menține un program zilnic strict, impus anterior de mersul fizic la job.

3.O perspectivă de design interior – asupra muncii de acasă

O locuință confortabilă este importantă pentru starea de bine chiar și atunci când revenim la aceasta după un program lung la serviciu. Însă, în contextul în care acasă este atât locul în care ne odihnim, cât și cel în care muncim, amenajarea sa devine mai complexă, fiind nevoie să ținem cont de numeroși factori.

Un birou acasă nu trebuie amenajat la întâmplare, ci având în vedere că spațiul de lucru ne poate face experiența mai ușoară sau, din contră, mai dificilă.

3.1.Efectul traversării ușii

amenajare birou acasa, efectul travarsarii usii, legenda casei

Din ce în ce mai multe studii arată impactul spațiului asupra minții noastre: de la starea de spirit de moment, la efecte pe termen lung. Un astfel de studiu este cel care a demonstrat fenomenul cunoscut în prezent drept „efectul ușii”.

Pe scurt, în 2011, o echipă de cercetători de la Universitatea Notre Dame a arătat că trecerea pragului unei uși provoacă uitare, dar și că memoria noastră funcționează mai bine în contextul spațial în care am învățat informația.

Brenner și Zacks exemplifică concluzia acestui studiu printr-o situație comună pentru oricine: stând la biroul de acasă, dai peste o cană murdară de cafea. Iei cana și te îndrepți spre bucătărie ca să o speli, însă, imediat ce ai ajuns acolo, ai uitat motivul pentru care ai plecat de la birou. Totuși, odată întors la birou, realizezi că voiai să schimbi cana murdară.

Înțelegând „efectul ușii” și, în general, acest mod spațial de funcționare optimă a memoriei, nu mai este deloc surprinzător fapul că multe persoane care lucrează de acasă sunt mai stresate și mai obosite.

Într-o astfel de situație, creierul nostru depune un efort suplimentar: să identifice amintirile de la birou, să separe amintiri de natură diferită de acasă și, în plus, să reziste la numeroasele distrageri de atenție.

Totodată, înțelegerea acestei probleme ne permite să venim cu soluții de design interior. Efectele negative ale muncii de acasă pot fi limitate prin amenajarea unui spațiu dedicat.

3.2.Cameră dedicată biroului

camera dedicata biroului, amenajare birou acasa, legenda casei

Cu cât separația spațială dintre muncă și viața personală este mai clară, cu atât ne ajutăm memoria să funcționeze optim, ne concentrăm mai ușor atenția și depunem mai puțin efort să lucrăm eficient.

În mod ideal, munca de acasă ar trebui desfășurată într-o cameră al cărui singur scop să fie acesta. Într-un astfel de spațiu, totul ar fi orientat către muncă. Un televizor, o canapea sau o bicicletă eliptică nu-și au locul în biroul de acasă, deoarece îți vor distrage atenția și te vor influența să desfășori alte activități.

În același timp, trebuie să nu depozitezi dosare, agende și alte obiecte legate de muncă în alte camere din casă. Cu cât este mai clar delimitată munca de viața personală în locuință, cu atât mai bine.

3.3.Soluția de compromis – birou în living

birou in living, amenajare birou acasa, legenda casei

În mod realist, amenajarea unei camere întregi în birou nu este posibilă pentru oricine. Spre exemplu, pentru un cuplu care locuiește într-un apartament de două camere, este nevoie de o soluție alternativă.

Chiar și crearea unor zone în aceeași cameră poate fi de ajutor. Soluția de compromis cea mai bună atunci când nu poate fi atribuită o cameră întreagă muncii de acasă este amenajarea unui birou în living. Camera poate fi împărțită în două, fie că spațiul permite doar amplasarea unui mic birou într-un colț, fie că e suficient de generos încât să-l împarți pe jumătate.

Idei de amenajare living – două zone, două tipuri de pereți …

3.4.Evită biroul în dormitor

evita biroul in dormitor, amenajare birou acasa, legenda casei

Nu este întâmplător că în contextul unui apartament cu două camere, am dat exemplul unui birou living. Foarte important de reținut, evită să pui biroul în dormitor. Munca din dormitor îți poate afecta pe termen lung calitatea și cantitatea somnului. Dacă nu ai de ales, atunci creează o separare cât mai mare a spațiilor.

Cum să-ți amenajezi dormitorul cu stil: sfaturi și inspirație …

O altă posibilitate e bucătăria, însă și acolo este necesară amenajarea unui colț dedicat. Nu încerca să tai scurtături și să lucrezi pe masa din bucătărie. Pe termen lung, vei pierde timp strângând și punând obiecte la loc. În plus, apare și riscul de deteriorare al electronicelor, hârtiilor și altor obiecte legate de muncă.

Un truc interesant pentru delimitarea spațiului din aceeași cameră este utilizarea unor separatoare sau paravane. În funcție de stilul locuinței tale, poți opta pentru diferite modele și materiale, cum ar fi lemn masiv, ratan sau metal. Evită imprimeurile complexe sau foarte detaliate, deoarece pot încărca excesiv spațiul.

4.Elemente esențiale pentru biroul de acasă

elemente esentiale amenajare birou acasa, legenda casei

1.Scaun confortabil sau chiar ergonomic

2.Lumină naturală cât mai multă

3.Corpuri de iluminat – cel puțin o lampă de birou și o lustră

4.Spații de depozitare – pot fi rafturi, dulapuri, comode

5.Cel puțin o plantă, datorită beneficiilor vegetației asupra stării de spirit

5.Idei de amenajare birou acasă

Descoperă cum poți folosi designul interior în avantajul tău, din următoarele cinci inspirații pentru amenajara biroului de acasă:

Găsești tot ce ai nevoie pentru birou – de la mese de lucru și până la corpuri de iluminat …

5.1.Sursă de lumină naturală

idei amenajare birou acasa munca de acasa birou living sursa lumina naturala legenda casei

Amplasarea biroului lângă o sursă de lumină naturală este mereu de dorit. În cazul în care locul de muncă nu presupune existența a numeroase dosare, cărți sau agende, te poți orienta către puține piese de mobilier.

Într-o astfel de situația, câteva plante și decorațiuni pot preveni aspectul auster sau plictisitor al biroului.

5.2.Elemente clasice îmbinate cu cele moderne

idei amenajare raft birou acasa munca de acasa birou living elemente clasice moderne legenda casei

Elementele clasice sunt îmbinate cu cele moderne în acest exemplu de cameră birou acasă. Atât timp cât te simți confortabil pe scaun, acesta poate fi un model elegant și tradițional.

Raftul încastrat în perete contribuie la aspectul esențialist al amenajării, însă, în mod ironic, este preferabil doar în camerele spațioase. Totodată, este de remarcat paleta de culori proaspătă și calmantă, dominată de nuanțe de bleu și maro, cu detalii albe.

5.3.Birou plasat între dulap și fereastră

idei amenajare mobilier birou acasa munca de acasa birou living birou dulap fereastra legenda casei

Biroul poate fi plasat între un dulap înalt și o fereastră, pentru cât mai multă lumină naturală. Deasupra, pot fi puse rafturi cu un aspect complementar cu biroul și dulapul.

Chiar dacă biroul este situat în living, munca are loc cu spatele la canapea, televizor și alte elemente care pot distrage atenția.

5.4.Birou cu înălțime reglabilă

idei amenajare mobilier birou acasa inaltime reglabila munca de acasa birou living legenda casei

Un birou cu înălțime reglabilă poate fi util în multe situații. Dacă îl folosesc două persoane diferite, biroul poate fi reglat pentru confort optim pentru ambele.

În plus, unele modele sunt suficient de înalte încât să permită lucrul din picioare – o tendință în creștere pentru a reduce orele de stat așezat și consecințele negative ale acestora asupra sănătății.

5.5.Masă simplă însoțită de un scaun confortabil

idei amenajare mobilier birou acasa munca de acasa birou living masa scaun legenda casei

Nu în toate cazurile sunt necesare birouri pentru acasă. O simplă masă dedicată muncii, însoțită de un scaun confortabil, poate fi mai multe decât suficientă.

Acest living a fost suficient de spațios încât să fie ridicat un perete care contribuie la delimitarea zonelor, iar geamul acestuia permite luminii naturale să circule.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top