Amenajarea dormitorului: sfaturi și idei pentru un dormitor cu stil

amenajarea dormitorului idei sfaturi inspiratie legenda casei

 

Dormitorul este locul în care te odihnești, te relaxezi și te pregătești pentru o nouă zi. Este normal să îți dorești un dormitor pe cât de confortabil, pe atât de stilat. De aceea, ți-am pregătit o serie de sfaturi cu privire la amenajarea dormitorului, împreună cu câteva modele de dormitor, pentru inspirația ta.

 

La o primă vedere, acesta pare un spațiu simplu de amenajat, fiind nevoie în principiu de un pat, una-două noptiere și un dulap. Totuși, complicațiile apar rapid. De multe ori, spațiul este foarte limitat, ceea ce e o problemă într-o cameră în care piesele de mobilier importante sunt masive. Alte ori, alegerile creative privind amenajarea dormitorului intră în contradictoriu cu recomandările specialiștilor pentru crearea spațiului optim pentru un somn odihnitor. 

 

Sfatul #1 pentru amenajarea dormitorului: începe cu poziția patulului

 

idei amenajare dormitor pozitia patului legenda casei

 

Fiind cea mai voluminoasă piesă de mobilier, patul va ocupa mult din spațiul disponibil, așa că e bine să începi cu poziția sa, pentru a vedea apoi ce a mai rămas. Schema clasică a dormitorului presupune ca patul să aibă tăblia sprijinită pe peretele opus ușii, și să fie centrat, încadrat de două noptiere. 

 

Nu în toate camerele este însă posibil acest aranjament. Atunci când nu dispui de mult spațiu, patul poate fi poziționat în colț. Astfel, pentru amenajarea unui dormitor mic, e posibil ca după plasarea unui pat dublu sau king size să nu îți rămână prea mult spațiu pentru noptiere. Decât să le îngrămădești și să faci spațiul să se simtă sufocant, este mai bine să optezi pentru o poliță plasată deasupra patului. 

 

Sfatul #2 pentru amenajarea dormitorului: lasă loc pentru mișcare

 

idei amenajare dormitor loc pentru miscare legenda casei

 

O greșeală comună în amenajarea dormitorului este aglomerarea sa cu piese de mobilier. Ca spațiul să fie relaxant și potrivit odihnei, acesta trebuie să „respire”. Cu alte cuvinte, trebuie să te asiguri că există suficient spațiu negativ în planul dormitorului, astfel încât să te miști liber, fără să te ferești de obiecte.

O băncuță la capătul patului și o măsuță de înfrumusețare pot arăta, în mod individual, superb; totuși, atunci când le pui într-un dormitor și încap la limită, nu îi faci nicio favoare spațiului respectiv. 

 

Sfatul #3 pentru amenajarea dormitorului: nu îngreuna vizual camera

 

idei amenajare dormitor simplu legenda casei

 

Dacă sfatul precedent viza eliberarea podelei, acesta se referă la pereți. Chiar și un dormitor care este în mod obiectiv spațios se poate simți greoi. Așa cum explică Kelly Wearstler de la MasterClass, „fiecare piesă de mobilier are o greutate vizuală – de exemplu, un cadru de pat minimalist fără tăblie va avea o greutate vizuală mai mică decât un cadru greoi, cu o tăblie lată”.

Acesta este motivul pentru care anterior sugeram o simplă poliță deasupra patului și nu un raft elaborat sau un dulap care să conțină atât spațiu de depozitare închis, cât și deschis. 

Cel mai mare risc de îngreunare vizuală a camerei îl pune dulapul. Într-un spațiu mic, e recomandat să eviți modelele din lemn masiv, cu decorațiuni. În mod paradoxal, față de acesta, un dulap minimalist până în tavan va avea o greutate vizuală mai mică, chiar dacă obiectiv ocupă mai mult spațiu. 

 

Sfatul #4 pentru amenajarea dormitorului: folosește lumină stratificată

 

idei amenajare dormitor lumina stratificata legenda casei

 

Ca să te simți confortabil în dormitor, ai nevoie mai mult decât o saltea de calitate și perne pe placul tău. Lumina are un impact major asupra gradului de confort; un nivel prea intens de luminozitate va fi neplăcut și îți va afecta somnul, iar un nivel prea scăzut va face activitățile din dormitor neplăcute, de la citit la aranjarea hainelor. 

 

De asemenea, lumina artificială nu ar trebui să provină dintr-o singură direcție. Cea mai puternică lumină ar trebui să provină de deasupra, de la o lustră potrivită cu stilul mobilierului. Aceasta ar trebui însoțită de cel puțin o lampă sau de o veioză pe noptieră sau, alternativ, de o lampă de podea plasată lângă pat. 

 

Sfatul #5 pentru amenajarea dormitorului: fii prudent în alegerea culorilor

 

idei amenajare dormitor alegerea culorilor legenda casei

 

Dormitorul este unul din spațiile cele mai restrictive cu paletele cromatice, deoarece culorile puternice, saturate și calde sunt contraindicate de specialiștii în somn. Spre exemplu, un dormitor în care roșul este culoarea principală poate părea romantic la o primă vedere; însă, la fel ca galbenul și portocaliul, roșul este o culoare prea energizantă. 

 

Pentru dormitor, sunt recomandate culori blânde, neutre și relaxante: de la alb, bej și gri, la bleu, roz sau vernil. O amenajare de dormitor în alb va accentua puritatea și ordinea spațiului, fiind adecvată atât pentru amenajări minimaliste, cât și pentru unele feminine, chic, cu mobilă vintage. 

 

Totodată, poți opta pentru culori închise, în special dacă preferi un stil elegant, luxos și masculin – caz în care negrul și albastrul închis sunt potrivite. Dacă vrei să afli mai multe despre alegerea culorilor pentru dormitor și să te inspiri din mai multe palete create special pentru această cameră, consultă acest articol.

 

Sfatul #6 pentru amenajarea dormitorului: controlează lumina naturală

 

idei amenajare dormitor control lumina naturala legenda casei

 

Orice dormitor cu stil acordă o atenție adecvată ferestrelor. Fie că optezi pentru un set de perdele și draperii, jaluzele sau rulouri, e important ca produsele alese să îți ofere control asupra luminii naturale.

Lumina prea puternică te poate deranja dimineața, iar cea directă poate fi neplăcută pe timpul zilei și, în special, în zilele călduroase de vară. Combinația dintre draperii groase și perdele subțiri este optimă și o opțiune populară pentru dormitoare amenajate în numeroase stiluri.  Totul despre perdelele moderne în articolul dedicat. 

 

Idei amenajări dormitor conform tendințelor din 2022

 

idei amenajare dormitor tendinte 2022 legenda casei

 

Pe lângă sfaturile aplicabile în mod general în amenajarea dormitorului, te poți inspira și din tendințele existente în acest an:

  • palete de culori monocrome
  • rulouri inteligente, controlate prin smartphone
  • panouri de lemn
  • elemente biofilice
  • mobilă multifuncțională
  • îmbinare dintre stilul glam și cel futuristic

 

Idei amenajări dormitor contemporan

 

Stilul contemporan reține anumite elemente de la cel modern, actualizându-le cu cele mai noi tendințe din domeniu. Rezultatele sunt extrem de diverse, incluzând, la o extremă, dormitoare cu decorațiuni extravagante și, la cealaltă, dormitoare pur minimaliste. De asemenea, elementele de design interior scandinave și-au pus puternic amprenta asupra stilului contemporan. 

 

idei amenajare dormitor contemporan legenda casei

 

idei amenajare dormitor contemporan legenda casei

 

Idei de amenajare dormitor mic

 

Având în vedere cât de comună e această problemă, includem câteva sugestii de amenajare pentru dormitoare mici și medii. De remarcat că, în acest caz, se poate renunța la noptiere, iar în loc de veiozele plasate pe acestea, se poate opta pentru două aplice simetrice pe peretele tăbliei patului. O opțiune mai complexă, dar și de efect este atârnarea a două lustre lungi, cu design deosebit, care să încadreze patul. 

 

idei amenajare dormitor mic legenda casei

 

idei amenajare dormitor mic legenda casei

 

Inspirație pentru dormitor clasic 

 

Lemnul, în special cel masiv, este materialul de bază pentru mobilierul aferent unui dormitor clasic. Acesta poate avea accente rustice, tradiționale sau elegante, în funcție de preferința ta. 

 

idei amenajare dormitor clasic legenda casei

 

idei amenajare dormitor clasic legenda casei

 

Idei de amenajări dormitoare chic

 

Un dormitor chic va avea accente feminine și o paletă de culori deschisă, cu nuanțe de alb, roz deschis, crem și gri. Mobila este clasică sau vintage, iar decorațiunile bine alese contribuie la stabilirea senzației de confort, intimitate și relaxare. 

 

idei amenajare dormitor chic legenda casei

 

idei amenajare dormitor chic legenda casei

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Abonează-te la newsletter, pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți
Articole recente
Casa ta in 9 pași