Despre Autor

Crețan Constantin

Acasă este locul în care ar trebui să te simți în siguranță, confortabil. Locul unde îți încarci bateriile, dar care, în același timp, ar trebui să-ți reflecte identitatea, pasiunile și gusturile. Ca să obții acest efect, e nevoie mai mult decât de inspirație și creativitate. E nevoie de cunoștințe tehnice aprofundate și experiență în domeniu. Însă cum alegi persoana care să te ghideze prin acest proces complex de construire și amenajare a casei?

E normal să fii reticent să alegi un străin. Care să te ajute să ajungi de la un loc oarecare la „acasă”. Există mulți specialiști care se laudă cu cifre și diplome. Însă cu câți poți construi ușor acea relație de încredere. Suficient de puternică încât să nu simți stresul unui proiect cu un impact atât de mare asupra vieții tale? De aceea, credem că nu e suficient să cunoști realizările profesionale ale persoanei care te sprijină să obții acel sentiment autentic de „acasă”. 

Ca să construiești o autentică relație de încredere, e nevoie să cunoști persoana din spatele specialistului. Descoperă povestea lui Crețan Constantin. 

cretan constantin autor legenda casei
Crețan Constantin

Ținem legătura

legenda casei
Bunica sa a chemat fotograful, lucru nu tocmai la îndemână în acea vreme, pentru a imortaliza momentul

Fețuiala = echivalentul gletuirii (tinciului) actuale, doar ca materia prima avea la bază lutul galben;

Lefele de fețuiala = echivalentul gletierelor actuale, doar ca erau fabricate din lemn;

Fețarul = persoana care desfășoară activități de fețuială.

De la copilul care construia colibe din răchită, la antreprenorul care a lucrat la amenajarea biroului lui Nicolas Sarkozy.

Începuturi sucevene - tradiții și apropiere de natură

Crețan Constantin s-a născut în anul 1983 în Vicovu de Sus – așa cum explică el însuși, „în inima Bucovinei, între Cetatea de Scaun a Sucevei și Putna lui Ștefan Cel Mare”.

Să spunem că a fost un copil precoce e prea puțin – câți dintre noi putem povesti despre proiecte practice din copilărie? Și, totuși, începând cu frageda vârstă de doar 4 ani, Crețan Constantin a fost inspirat de bunicul său pentru a-și pune amprenta asupra gospodăriei.

După ce a primit în dar de la bunicul său, de profesie fetar, un set de lefe de fetuaială, micuțul a început treaba. Așa cum se obișnuia în mod tradițional, a construit trotuare pe lângă casă, însă într-o notă diferită:

Ale mele erau doar de 20-30 cm de late și vreo 2-3 cm în grosime, fabricate din lut galben și cenușă. Lutul galben era inspirația de la bunicul, iar cenușa înlocuia cimentul.”

În timp, a extins acest proiect, mare pentru un om mic, în restul gospodăriei: în jurul cotețului de găini, pe lângă cuștile de iepuri și pe lângă ocolul oilor

Printre elementele idilice ale copilăriei lui Crețan Constantin, de care își amintește cu mult drag, deja se strecoară indicii ale viitorului său

„Copilăria a fost una foarte fericită, cutreierând zilnic prin lunca Sucevei. Plecat de dimineața și revenind seara târziu acasă, împreună cu gașca de prieteni. Construind colibi din răchită și arin, echipate cu cuptoare din lut și beciuri în pământ pentru stocarea proviziilor.”

Suișuri și coborâșuri. Un nou aer sub aripi

 

La școală, traseul său nu a fost unul lin. Întâmplări aparent mărunte pentru un adult pot schimba ușor atitudinea unui copil. Afectându-i încrederea în sine și interesul pentru școală. Astfel, nu de puține ori, mamei sale i se reproșa la ședințele cu părinții că „poate, dar nu vrea” sau că „stă băgat cu totul în bancă, doar capul i se vede”. 

Însă Crețan Constantin nu a fost mereu un copil timid. Din contră, la grădiniță impresiona cu încrederea și stăpânirea de sine. La sfârșitul clasei I, ceva s-a schimbat în interiorul său. Anunțat că va primi premiul I, a pregătit emoționat, cu grijă, împreună cu alti colegi coronițele cu frunze de stejar, culese chiar de el. Niciuna dintre ele nu a mai ajuns, însă, pe fruntea sa, asa cum ia fost promis.

Aceasta nu este, totuși, o poveste tristă. Întâmplarea face că, după ani și ani, drumul său s-a intersectat cu un om special. Unul din acei oameni rari, care îți insuflă o nouă încredere în forțele proprii și care te face să vezi viața printr-un nou filtru: cel al oportunităților și posibilităților. Totul a pornit de la interesul pentru apicultură, pe care îl aveau în comun, însă efectul a fost unul atotcuprinzător: „Am devenit ca un burete, practic absorbeam tot din jurul meu”.

legenda casei
legenda casei

La revedere, România! O nouă viață în Belgia

La 21 de ani, Crețan Constantin a lăsat tot ce îi era drag în România pentru un nou început în Belgia. Stabilindu-se împreună cu fratele său în Bruxelles. Acolo, a început să lucreze la o companie de decorațiuni interioare și mobilier, într-un proces de la A la Z: de la crearea la comandă a pieselor de mobilier, la instalarea acestora în casele clienților.

Astfel, a avut ocazia să lucreze cu materiale cu totul deosebite, pentru obținerea unui produs final unic. În cei câțiva ani în care a fost angajat la această companie, Crețan Constantin a câștigat o experiență valoroasă nu doar în procesul de mobilare a unei case, ci și în lucrul cu materiale de tot felul: de la piatră, fier și bronz, la varietăți de lemn ieșite din comun: mahon, palisandru, zebrano, tec și chiar stejar ținut în ocean timp de 100 de ani.

Mai multe responsabilități, mai multe satisfacții: anii de co-antreprenoriat

Ulterior, Crețan Constantin a fost implicat din postura de co-antreprenor într-un proiect inedit. La o primă vedere, pare simplu: pregătirea de standuri de prezentare la expoziții. De fapt, nu este vorba de un stand oarecare. Ci de reproducerea unui parter întreg al unei case. Astfel încât produsele să fie expuse într-un mod cât mai realist. Acest proiect l-a purtat în diferite orașe europene, cum ar fi Paris, Londra și Köln.

Înființarea propriei firme de amenajări interioare în Belgia

În acești ani petrecuți în Belgia, întâi ca angajat, iar apoi din poziția de co-antreprenor, Crețan Constantin acumulase deja experiență valoroasă în amenajări interioare. Prin urmare, a decis să facă următorul pas. Unul care se va dovedi definitoriu în cariera sa: înființarea propriei firme.

Așa a luat viață CMC Concept, care activează deja de aproape 10 ani pe piața belgiană. Serviciile oferite nu s-au limitat la amenajări interioare, ci au inclus și amenajări exterioare, amenajări ale băii, efectuarea de izolații termice și realizarea de mobila personalizată, în funcție de dimensiunile camerei, și multe altele.

legenda casei
legenda casei

Fondator român, calitate belgiană. Afirmarea pe o piață competitivă

Înființarea propriei firme a fost o provocare depășită cu succes. Una care servește ca indicator pentru competența în domeniu. În Belgia, amenajările interioare sunt bine reglementate. Astfel de lucrări rezidențiale sunt verificate de diverse organisme de control. Verificări care nu se limitează doar la aspecte birocratice, ci presupune chiar inspecții la fața locului.

Procesul este unul foarte serios, aceste organisme de control fiind la rândul său răspunzătoare. Dacă lucrarea este una inferioară calitativ și dacă apar plângeri sau reclamații din partea clienților. În urma evaluărilor, există trei posibilități pentru firmele de amenajări interioare: (1) oprirea din activitate (2) limitarea activității la elemente de bază, efectuate sub supravegherea unei firme certificate (3) acordarea certificării pentru activități integrale, o certificare pe care CMC Concept a obținut-o fără probleme.

Prin această aprobare, calitatea lucrărilor CMC Concept au fost validate de organismul de reglementare belgian, iar, prin faptul că activează de aproape un deceniu pe o piață matură și competitivă, așa cum este cea belgiană, firma înființată de Crețan Constantin a trecut testul timpului.

Orizonturi românești. Ce urmează ?

Chiar dacă Belgia este țara în care Crețan Constantin s-a format și s-a afirmat din punct de vedere profesional, legăturile cu România au rămas. Iar acestea sunt suficient de puternice încât aici și-a construit, de la A la Z, propria casă. După ani și ani de lucru în amenajări interioare și exterioare în Belgia, această experiență a fost pe cât de inedită, pe atât de edificatoare.

Având cunoștințe profesionale internaționale, dar și experiența unui șantier în țară; Crețan Constantin se află într-o poziție specială de pe care îi poate sprijini pe cei care doresc să-și construiască sau să-și amenajeze casa; Aducând cu sine profesionalismul și calitatea belgiană cu care s-a obișnuit.  

legenda casei

Câteva repere profesionale

 

  • Peste 15 ani de experiență în domeniul amenajărilor interioare al construcțiilor rezidențiale, din poziții de mare răspundere.
  • Zeci de familii fericite cu noile lor case sau apartamente, amenajate cu bun gust și atent personalizate.
  • Zeci de proiecte desfășurate de la A la Z, de la idee la cheie.
  • Proiecte de o înaltă vizibilitate: contribuții importante la amenajarea biroului lui Nicolas Sarkozy.
  • Proiecte cu buget mare: transformarea unei ferme vechi, din piatră, în două locuințe de lux, cu un buget fără TVA de 1.200.000 €.
legenda casei
Scroll to Top