Paleta cromatică a dormitorului: cum să alegi cele mai potrivite culori

culori dormitor pereti crem legenda casei

Alegerea celor mai bune culori pentru dormitor poate fi dificilă. Există atât de multe palete de culori diferite încât e greu să știi de unde să începi. Cromatica dormitorului e importantă nu doar pentru crearea unei estetici plăcute și armonioase, dar și pentru efectele psihologice ale culorilor, în special impactul asupra odihnei de peste noapte. 

Descoperă 5 palete de culori ideale pentru dormitor care să te inspire, dar și câteva aspecte pe care să le iei în considerare:

Paletă de culori dormitor – ce e bine să știi  

Culorile mai reci, cum ar fi albastrul și verdele, pot crea o senzație mai relaxantă, spre deosebire de culorile mai calde, cum ar fi roșul, portocaliul sau galbenul, care sunt mult mai stimulante și mai energizante, exact opusul efectului de dorit în dormitor. Culorile neutre, care evocă natura, pot fi de asemenea opțiuni potrivite. În 2013, în Marea Britanie a fost desfășurat un studiu privind culoarea pereților din dormitor și numărul de ore de somn pe noapte. Albastru a fost culoarea asociată cu cele mai multe ore de somn (7 ore și 52 de minute), urmată de anumite nuanțe de galben și verde. 

Orice culori ai alege  în dormitor, evită vopselele cu un finisaj lucios. Strălucirea unor astfel de vopsele poate reflecta lumina, anulând astfel complet efectul calmant al culorii. Optează în schimb pentru finisaj mat și texturat (coajă de portocală).

Culorile din dormitor – inspirație pentru alegerea lor

Inspiră-te din aceste amenajări ale dormitorului ca să alegi mai ușor o paletă de culori potrivită pentru un spațiu de dormit pe cât de estetic, pe atât de odihnitor:

  • Dormitor maro calmant cu crem

culori dormitor pereti maro crem legenda casei

O opțiune interesantă este să vopsești un perete accent într-o nuanță mai închisă de maro. Cu care să contrasteze albul sau cremul tabliei patului și al noptierei. Mobila din cameră poate fi albă, crem sau maro deschis, așa cum este dulapul, în acest caz.  Pentru un plus de coerență cromatică, alege o lenjerie în două culori: cearșaful pilotei  și pernele decorative în culoarea peretelui accent, iar restul lenjeriei în culoarea mobilei și a tăbliei – în acest caz, albă. 

  • Gri proaspăt – pereți

culori dormitor pereti gri legenda casei

Această combinație cromatică este una inedită, îmbinând mai multe contradicții: este pe cât de serioasă și minimalistă, pe atât de modernă și liniștitoare. Principiul minimalist al unui singur punct focal în cameră este ilustrat perfect în acest caz. Mobilierul, pereții și obiectele din cameră sunt toate în nuanțe neutre de gri, maro, crem sau alb. Iar atenția este captivată de imaginea cu frunze de un verde intens plasată deasupra patului. 

Stilul japandi grupează nenumărate elemente din exemplul anterior.

  • Cupru somptuos & verde

culori dormitor verde legenda casei

Acest dormitor prezintă o diversitate de nuanțe. Însă faptul că toate fac parte din aceeași tonalitate ajută foarte mult la crearea unui spațiu plăcut estetic. De altfel destul de simplă, cu pereți albi, camera are un aspect mai deosebit datorită tăbliei de pat multicolore și a panoului care dă senzația unui perete accent, fără ca acestuia să-i fie de fapt schimbată culoarea. Astfel, maroul închis și intens al mobilei este îmbinat cu nuanțele cuminți. Dar bogate ale draperiilor, lenjeriei și pernelor, de verde măsliniu și albastru desaturat. 

  • Nisip fin & crem

culori dormitor gri crem legenda casei

O paletă de culori atât de subtilă poate merge în două direcții. Poate fi de bun gust și de o finețe deosebită, dar prezintă totuși și riscul banalității. În acest caz, camera e transformată într-un mod pozitiv de peretele din spatele patului, unde este expus un lemn decolorat, în nuanțe de alb și crem, încadrat de peretele din rigips vopsit în alb și luminat de o bandă LED cu lumină caldă, potrivită nuanțelor folosite în cameră. 

  • Contraste maronii – pereți

culori dormitor maro pereti legenda casei

Din nou, un perete accent are un impact pozitiv asupra amenajării camerei. Totuși, de această dată peretele nu a fost vopsit, ci s-a folosit un panou decorativ. Chiar dacă tăblia patului este într-o nuanță similară, încadrarea sa într-un chenar alb oferă un efect geometric plăcut, evidențiind tăblia. Paleta cromatică nu ar fi însă completă fără maroniul cărămiziu asortat al ilustrației înrămate și al pernei decorative. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top