Amenajarea unui living în care să te destinzi: 5 sfaturi pentru un spațiu confortabil

amenajare living legenda casei

Întreaga zi îți poate îmbunătățită dacă ai o amenajare corectă a unui living. Sufrageria este spațiul din casă în care îți poți încărca bateriile singur, după o zi grea, sau cel în care te relaxezi împreună cu prietenii și familia. Fie că folosești livingul ca o cameră multimedia, în care urmărești filme și joci jocuri video, fie că îl utilizezi ca spațiu de socializare cu apropiații tăi, confortul este un aspect esențial din funcționalitatea sa. 

De prea multe ori, confortul este echivalat în amenajările interioare cu mici detalii, iar aspecte fundamentale sunt trecute cu vederea. Dacă iluminarea este inadecvată, culorile sunt deranjante, iar spațiul este aglomerat cu obiecte și piese de mobilier masive, adăugarea unor perne și pături nu te vor ajuta foarte mult în crearea unui living confortabil și relaxant. 

Iată 5 sfaturi despre cum poți crea o cameră de zi primitoare și confortabilă:

  1. Soluții de iluminat plăcute

iluminat amenajare living legenda casei

Un living confortabil trebuie să dispună de o iluminare adecvată. E bine să eviți extremele: atât lumina prea puternică, cât și cea prea slabă. Pe lângă lustră, utilizează lumină artificială ambientală, de la surse precum veioze sau spoturi LED. De asemenea, asigură-te că există multă lumină naturală care intră prin ferestre. Astfel încât să nu fie prea întuneric în interior în timpul zilei. 

  1. Culori blânde

culori living amenajare legenda casei

O paletă de culori plăcută și liniștitoare poate contribui mult la caracterul relaxant al livingului. Totuși, contează mai mult cum folosești și cum îmbini culorile decât culorile alese. De sine stătătoare, culoarea albastră este cea mai relaxantă, însă utilizarea sa nu e o garanție. Pentru o cameră plăcută (spre exemplu, dacă vei folosi un albastru închis și saturat în mod excesiv, aceasta poate deveni obositoare). Nuanțe de albastru deschis, verde deschis (în general, culori pastelate) și nuanțe maronii în combinație cu nuanțe de alb sunt opțiuni excelente pentru amenajări interioare calmante. 

Vezi detalii despre paleta cromatică a culorilor din dormitor.

  1. Mobilier invitant

mobilier living amenajare legenda casei

Mobilierul pentru șezut trebuie să fie confortabil – fie că e vorba de canapele, fotolii sau scaune. Atunci când alegi canapeaua, optează pentru una cu cadru cât mai solid, ca să fie durabilă, cu o adâncime adecvată, suficient suport pentru spate și o grosime potrivită a umpluturii, care diferă în funcție de tipul acesteia (peste 20 cm grosime pentru bumbac și poliester, peste 15 cm pentru spumă cu memorie și peste 12 cm pentru cea cu arcuri). Pentru o amenajare corectă a unui living, pe lângă mobilierul de bază, poți adăuga tipuri de mobilier pentru șezut inedite, aflate în tendințe, cum ar fi: fotoliile cu puf sau fotolii tip pară, fotoliile tip șezlong și fotoliile suspendate sau scaunele de tip hamac pentru interior. 

  1. Spațiu echilibrat

amenajare spatiu living legenda casei

Un spațiu confortabil nu este în niciun caz un spațiu aglomerat cu obiecte. Totuși, minimalismul are limitele sale în asigurarea confortului. Prin urmare, trebuie să găsești un echilibru între dimensiunea spațiului de care dispui, pe de o parte, și piese de mobilier și obiecte decorative, pe de altă parte. Asigură-te că mobilierul se potrivește bine spațiului – nu adăuga piese de mobilier supradimensionate dacă nu există suficient spațiu în living. De asemenea, nu aglomera spațiul cu tot felul de obiecte lăsate la vedere; utilizează soluții de depozitare ca să le organizezi, fără a le expune în mod excesiv. 

Află mai multe detalii despre planul casei, într-un articol dedicat.

  1. Decorațiuni potrivite, amenajare living

decoratiuni amenajare living legenda casei

Odată ce te-ai ocupat de aspectele fundamentale ale amenajării interioare, e timpul să adaugi decorațiuni în aceeași notă. Elementele naturale contribuie mult la crearea unui spațiu relaxant. Fiind dovedit efectul relaxant, de scădere a stresului, al plantelor în amenajările interioare. Pentru confort, adaugă perne decorative și, dacă se potrivesc cu stilul pentru care ai optat, pături, plasate pe canapea sau fotolii. 

Lumânările pot contribui de asemenea la o amenajare a unui living oferind aspectul relaxant. Nu te concentra doar pe un singur simț, cel al văzului; e la fel de important să transmiți ideea de relaxare printr-un parfum plăcut, fie că folosești odorizante de cameră electrice, bețișoare, săculeți sau lumânări. 

Ai grijă în privința oglinzilor. Pe de o parte, poți utiliza oglinzi ca să dai senzația de mai mult spațiu și mai multă profunzime în cameră. Pe de altă parte, prea multe oglinzi te pot face să te simți expus și să te analizezi constant. Distrăgându-ți ușor atenția de la activitățile tale.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Casa ta in 9 pași
Scroll to Top