Cum să folosești panourile decorative și plăcile tapițate în amenajări interioare

panouri decorative lemn perete living legenda casei

Utilizate corect, panourile decorative interioare pot da un plus de stil și eleganță unei încăperi, desăvârșind amenajarea interioară. În schimb, utilizate incorect, pot face spațiul să pară aglomerat sau demodat. Prin urmare, e important să știi ce opțiuni ai, înainte să utilizezi panouri decorative în locuința ta, dar și câteva reguli pe care ar trebui să le respecți. 

De la panouri din lemn cu un aer rustic, la panouri 3d sau din polistiren, există multe opțiuni din care poți alege. Indiferent care sunt gusturile tale personale în materie de design, cu siguranță vei găsi panouri decorative care să le mulțumească.

1.De ce să folosești panourile decorative interioare

panourile decorative interioare legenda casei

Cu toate că panourile decorative și cele tapițate sunt utilizate în primul rând pentru contribuția lor vizuală la amenajarea interioară, acestea au mai multe tipuri de beneficii. Ele ajută la izolarea termică și fonică a camerei, în special dacă sunt utilizate pe un perete întreg. De asemenea, pot ascunde defecte ale pereților interiori, cum ar fi denivelări sau imperfecțiuni ale finisajului.

Utilizate punctual, panourile decorative interioare pot oferi protecție sau confort. Spre exemplu, în dormitor, plăcile tapițate plasate deasupra patului pot funcția ca o tablie de pat elegantă, iar, în bucătărie, panourile puse între blat și rafturi vor schimba rapid aspectul camerei, fiind în același timp ușor de curățat. 

2.Tipuri de panouri decorative:

Principalul criteriu în funcție de care distingem între panourile decorative este cel al materialului utilizat. 

Iată trei tipuri dintre cele mai utilizate:

panouri decorative lemn perete living legenda casei

2.1.Panourile decorative din lemn

Sunt printre cele mai în vogă panouri pentru pereți din prezent, fiind deosebit de versatile. În funcție de panoul mural pentru care optezi, poți obține un design elegant, rustic, vintage, scandinav sau minimalist. Cel mai frecvent, panourile din lemn sunt utilizate pentru living și dormitor. 

2.2.Panourile decorative din piatră

Placările cu piatră pot fi efectuate practic oriunde în casă, fiind potrivite și locurilor expuse la apă, așa cum este baia. După caz, ele pot da o notă rustică, naturală sau sofisticată amenajării interioare. 

2.3.Panourile decorative autoadezive, polistiren sau 3d

Oferă un aspect contemporan modern camerelor în care sunt plasate. Totuși, acesta trebuie folosit cu atenție, deoarece nu întotdeauna plasticul sau polistirenul este de bun gust, nereușind mereu să îmbunătățească aspectul amenajării. Mai ales, evită imitațiile de piatră, marmură sau lemn realizate din PVC, deoarece au un aspect ieftin, chiar și pentru multe modele 3d.

Există multe alte materiale pentru care poți opta. Sticla este o altă opțiune care poate fi interesantă pentru placarea pereților, iar pentru bucătărie există opțiunea unor folii autoadezive sau a plăcilor laminate. 

3.Tipuri de panouri/plăci decorative tapițate

panouri decorative tapitate legenda casei

O categorie de panouri decorative interioare care merită prezentată pe larg este cea a plăcilor tapițate. Acestea au ca particularitate prezența a trei straturi diferite: o bază puternică, un strat intermediar moale (umplutura) și stratul decorativ. Acest strat decorativ, singurul vizibil, poate fi realizat din mai multe materiale, cum ar fi:

  • piele naturală sau artificială
  • mătase 
  • catifea
  • velur

4.Cum să amplasezi panourile decorative ?

Oricât de simplu și subtil este aspectul panourilor decorative, este recomandat ca ele să acopere cel mult un perete dintr-o cameră, în caz contrar putând avea un efect copleșitor. Excepții apar atunci când aceste panouri sunt utilizate ca accent, doar pe zone limitate de pe pereți. 

În orice caz, locul în care sunt montate plăcile nu trebuie ales la întâmplare. De obicei, se optează pentru peretele care atrage cel mai mult atenția în cameră: în living, peretele din spatele televizorului, în dormitor, cel din spatele patului, iar în bucătărie sau baie spațiul dintre blatul de lucru și dulapurile suspendate. 

5.Cum să fixezi panourile decorative interioare :

Există câteva aspecte pe care trebuie să le știi înainte să începi instalarea propriu-zisă a panourilor decorative în casa ta. Întotdeauna trebuie să măsori mai întâi, deoarece fiecare panou poate avea lungimi și lățimi diferite, astfel încât este posibil să nu se potrivească în spațiu așa cum te aștepți.

Modul de fixare efectiv al panourilor depinde în special de materialul acestora; în unele cazuri, producătorul panourilor menționează tipul de prindere al panourilor de perete.

Există trei metode principale: 

5.1.Fixarea cu adeziv a panourilor decorative

Este nevoie de un adeziv puternic, potrivit pentru suprafețele respective. După aplicarea adezivului, este nevoie de apăsarea fermă a panourilor, ca acestea să se prindă cât mai bine de perete. 

5.2.Fixarea cu șuruburi a panourilor decorative

O altă posibilitate este cea de fixare a panourilor cu șuruburi, însă nu este potrivită pentru toate materialele. E important ca șuruburile să rămână ascunse. De asemenea, este posibilă o variantă mixtă, în care sunt prinse în șuruburi, de perete, anumite accesorii de fixare pe care se aplică adeziv, panourile fiind prinse apoi de acestea. 

5.3.Fixarea panourilor decorative pe cadru 

Aceasta este o opțiune viabilă în special pentru plăcile tapițate. În loc să lipești mai multe plăci tapițate de perete, acestea sunt lipite cu adeziv profesional de un cadru, cea mai comună variantă în acest sens fiind lemnul. La rândul său, cadrul este fixat în șuruburi de perete, suficiente încât să te asiguri că toată greutatea sa este susținută fără probleme.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top