Camera bebelușului: amenajare, idei, mobilier

camera bebelusului amenajare mobilier fete baieti legenda casei

Camera bebelușului este locul în care vei forma multe amintiri dragi, pe care să le păstrezi toată viața și unul din principalele spații în care îți vei privi micuțul cum crește. Este normal să îți dorești un loc care să arate precum acele modele de camere copii din revistele de design interior, amenajate de profesioniști. 

Subiectul „camere pentru bebeluși” este unul vast, acesta fiind un spațiu în care poți fi deosebit de creativ. De aceea, ne-am propus să îți prezentăm câteva informații esențiale: ce ar trebui să știi despre mobilă, accesorii și câteva trucuri pentru o amenajare care să nu îți dea bătăi de cap. 

1.Mobilier cameră bebeluși

Orice piesă de mobilier pentru bebeluși trebuie să țină cont de criterii de siguranță, înainte de toate. Atunci când analizezi mobilierul pentru o cameră de bebeluși, gândește-te la potențialul de accidente. În prezent, producătorii de mobilă pentru copii trebuie să respecte mai multe norme de siguranță, de aceea trebuie să ai grijă suplimentară dacă optezi pentru obiecte second hand sau vintage.

Există câteva elemente esențiale în ceea ce privește mobila pentru camera unui bebeluș: un pătuț, o masă de schimbat, un loc de șezut confortabil pentru tine și un spațiu de depozitare. Pentru alegerea fiecăruia, există trucuri și sfaturi ca să-ți asigure o experiență superioară și un design armonios. Acestea îți vor fi de folos și dacă optezi pentru un set de mobilier pentru bebeluși, dar și dacă alegi piese individuale. 

camera bebelusului amenajare mobilier fete baieti legenda casei

1.1.Pătuțul pentru bebeluș

Dacă optezi pentru un set mobilă bebeluși, acordă o atenție deosebită caracteristicilor pătuțului

Acesta trebuie să respecte o serie de reguli de siguranță: 

  • dacă achiziționezi salteaua separat, dimensiunea trebuie să fie una precisă în raport cu pătuțul
  • vopseaua trebuie să fie conformă, nontoxică
  • spațiul dintre gratii să nu fie prea mare, ca să nu se prindă copilul între ele (sub 3-4 cm)
  • șinele laterale să fie fixe
  • în cazul existenței roților, mecanismul de piedică al acestora să fie complet funcțional

Bineînțeles, apoi pătuțul trebuie montat corect, în mod solid și stabil, salteaua să fie una fermă, iar pătuțul să fie lipsit de perne și jucării. 

Camerele pentru copii atât de mici pot fi considerate adevărate dormitoare pentru bebeluși, din moment ce patul este piesa de mobilier care devine punctul focal al spațiului. Prin urmare, este normal să acorzi atenție și laturii sale estetice. Un pătuț din lemn, fie el în culoarea sa naturală, fie vopsit în culori deschise, va fi ușor de integrat în orice tip de amenajare, fie ea scandinavă, minimalistă, clasică sau modernă. 

O altă opțiune interesantă este cea a pătuțului evolutiv – una practică, dar de obicei și una ceva mai costisitoare. Un astfel de pătuț se poate extinde odată cu creșterea copilului, unele modele fiindu-ți utile până când copilul ajunge la 12 ani. Un alt exemplu de pătuț mai deosebit este cel care se poate modifica ulterior într-un birou pentru copil sau într-un spațiu de șezut cu depozitare, după preferințe. 

1.2.Comodă de înfășat

O altă piesă de mobilier esențială este masa de schimbat. Aceasta trebuie să aibă o suprafață suficient de spațioasă și să includă sertare sau rafturi. Spațiile de depozitare nu sunt doar practice, ci, în acest caz, constituie un factor de siguranță, deoarece îți permit să păstrezi lucrurile de care ai nevoie la îndemână și să nu pleci de lângă copil. Totodată, orice comodă de înfășat ar trebui să aibă bare laterale pentru protecție de aproximativ 10 cm. 

O alternativă la o comodă de înfășat din lemn este setul 2 în 1, format atât din masă de înfășat, cât și din cădiță pentru baie. Acesta nu este însă la fel de estetic ca o comodă de înfășat clasică și are de obicei mai puțin spațiu de depozitare. 

1.3.Dulapul bebelușului

Spațiile de stocare sunt obligatorii în camera copilului. Vei avea nevoie de cel puțin o piesă de mobilier cu sertare sau uși în care să depozitezi scutece, prosoape, hăinuțe și tot felul de lucruri utile.

Fie că alegi un dulap de bebeluș, o comodă sau seturi de rafturi, nu subestima nevoia de spațiu de depozitare. Pe parcursul primilor ani de viață, cel mai probabil vei acumula numeroase jucării și obiecte care ar aglomera inutil camera dacă sunt lăsate la vedere. 

1.4.Mobilier pentru șezut

În camera bebelușului, vei avea nevoie de cel puțin un fotoliu. Unele persoane optează pentru un scaun de lemn, însă e bine să obții tot confortul posibil, deoarece îl vei folosi mult în primul an de viață al copilului, fie că îl alăptezi sau că încerci să îl adormi. Opțional, poți adăuga mai multe spații de șezut, dar și un taburet pentru picioare, ideal pentru momentele în care resimți mai puternic oboseala. 

2.Accesorii și decorațiuni cameră bebeluș

Atunci când amenajezi camere pentru bebeluși, atenția la detalii este importantă. Factorul estetic ne poate entuziasma, dorindu-ne să-i oferim o cameră cât mai frumoasă micuțului. Totuși, trebuie să iei în considerare că urmează o perioadă obositoare și să încerci să anticipezi cât mai multe nevoi, adăugând accesorii pentru creșterea confortului. 

accesorii decoratiuni camera bebelusului amenajare mobilier fete baieti legenda casei

2.1.Corpuri de iluminat

Controlul asupra cantității de lumină este important pentru confortul tău și al copilului, iar stratificarea și reglarea intensității corpurilor de iluminat este benefică. Prin urmare, poți opta pentru un set format din lustră, o lampă plasată lângă fotoliu și o lampă de veghe. 

2.2.Textile cameră bebeluși

Accesorizează piesele alese de mobilier în camera de bebeluși cu textile care să crească gradul de confort, dar care să funcționeze și ca o completare estetică a camerei: 

  • lenjerie pentru pătuț
  • perne pentru fotolii și scaune
  • o pătură 
  • draperii
  • covoare

Totodată, având în vedere cât de des trebuie schimbat bebelușul, un coș de rufe te va ajuta să păstrezi camera mai ordonată. 

2.3.Decorațiuni pentru pereți

Nicio cameră din casă nu este la fel de ofertantă pentru pereți așa cum este camera bebelușului, locul în care îți poți scoate la iveală creativitatea, adăugând diverse decorațiuni.

Soluții comune pentru decorarea pereților includ:

  • câteva rame cu ilustrații
  • picturi murale
  • tapet sau fototapet
  • autocolante pentru pereți

Oricare ar fi varianta pe care o preferi, ai grijă să nu încarci vizual prea mult camera. 

decoratiuni camera bebelusului amenajare mobilier fete baieti legenda casei

3.Cameră bebeluși: băieți vs. fete

Pe măsură ce trece timpul, părinții țin mai puțin la diferențierea camerelor în funcție de genul copilului. În prezent, sunt mai populare camerele neutre decât în trecut sau folosirea creativă a culorilor și decorațiunilor. Totuși, suficiente persoane preferă  nuanțele tradiționale albastre pentru camere bebeluși băieței, respectiv roz pentru cele de fetițe. 

Majoritatea elementelor decorative sunt comune – imagini cu animale, plante, peisaje sau nori, așa că diferențierea se face în continuare prin anumite culori. Pentru băieți, este preferată utilizarea nuanțelor de bleu, bleumarin, verde, gri, maro. Pentru o cameră bebeluși fetițe, sunt populare nuanțe de roz, lila, bej și, în general, combinații de culori pastelate. 

Inspiră-te din: 20 idei de amenajare pentru camere de băieți

4.Amenajare cameră bebeluși: idei și sfaturi

Sunt multe stiluri pentru care poți opta într-o amenajare de cameră bebe: minimalist, tradițional, clasic, chic, boem, scandinav și nu numai. Oricare ar fi cel pe care îl preferi, există câteva reguli universale care te vor ajuta să ai un rezultat fantastic în implementarea unui design pentru camera de copii. 

amenajare camera bebelusului idei sfaturi mobilier fete baieti legenda casei

4.1.Alege o paletă de culori și respect-o

Culorile sunt asociate cu copilăria. Prin urmare, nu este de mirare că o greșeală comună în alegerea unui “design cameră copil” constă tocmai în adăugarea prea multor culori sau a unor nuanțe prea puternice. 

Este indicat să stabilești în prealabil o paletă de culori și să te raportezi la aceasta pe măsură ce alegi mobila și decorațiunile. Ține cont de faptul că nuanțele subtile, deschise și luminoase au un efect liniștitor. 

Există și modele în amenajări de camere copii frumoase care conțin culori puternice (spre exemplu, un perete accent vopsit în verde smarald sau căruia i s-au aplicat panouri albastru închis), însă pot fi mai dificil de pus în practică. 

paleta culori design camera bebelusului mobilier legenda casei

4.2.Alege o tematică

Nu este obligatoriu să decorezi în funcție de o tematică, însă multe modele de cameră copii folosesc această abordare pentru rezultate minunate. 

Iată câteva idei de tematici ideale pentru un design interior de cameră copii

  • spațiul cosmic (planete, stele, rachete, extratereștri)
  • flori (crini, ghiocei, iriși, zambile)
  • nautică (ocean, plajă, nave, sticle cu mesaj)
  • geografie și călătorii (hartă, compas, vederi, avion, globul pământesc)
  • pădure, junglă sau safari (animale și vegetație relevante)

tematica design camera bebelusului mobilier modele copii legenda casei

4.3.Gândește pe termen lung

Copilul va crește repede, așa că încearcă să-ți faci munca mai ușoară pe viitor. Ia în considerare cum vei adapta camera pe măsură ce timpul trece, iar nevoile copilului se schimbă. 

Este normal să vrei tot ce e mai bun și mai frumos pentru copilul tău și, prin extensie, pentru camera sa. Totuși, trebuie să ții cont de faptul că atunci când amenajezi camere pentru bebeluși, acestea vor rămâne puțin timp la fel. 

Iată câteva metode ca să te pregătești de viitoarele schimbări:

  • nu aglomera camera; lasă spațiu pentru noi piese de mobilier și accesorii
  • optează pentru mobilă versatilă sau investește în piese de mobilier evolutive
  • alege lucruri rezistente la testul timpului și ușor de curățat

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top