Ușile interioare: tipuri, tendințe și reguli de montare

usi interior lemn clasice legenda casei

Ușile interioare sunt adesea unul dintre primele lucruri pe care oamenii le observă atunci când intră într-o cameră. Fie că preferi uși interioare clasice albe din lemn cu toc, cele moderne metalice cu sticlă sau glisante aparente ori ascunse în perete, va trebui să creezi o armonie între acestea și stilul locuinței tale.

Totuși, atunci când alegi modelele de uși interioare, trebuie să acorzi la fel de multă atenție funcționalității și specificațiilor tehnice, pe lângă aspectul și stilul lor (de exemplu, pentru camera tehnică).

Ca să te asiguri că optezi pentru cele mai bune uși interioare pentru spațiul tău, ar fi bine să știi ce tipuri diferite de uși există – de la stiluri la materiale. Iată care sunt principalele tendințe din prezent și câteva reguli simple de montare:

usi interior modele moderne metalice sticla living legenda casei

Modele uși interior

Principala clasificare a ușilor interioare este realizată în funcție de materialele și componentele incluse, însă există mult mai mulți factori pe care să-i iei în considerare înainte să alegi modelele potrivite: 

a) Materiale uși interioare:

Ușă de MDF

Ușă de sticlă

Ușă de PVC

Ușă de lemn masiv:

(stejar, cireș, fag, nuc, acacia)

Ușă mixtă:

(lemn cu sticlă, sticlă cu rame metalice)

Ușă celulară:

(în interior conține hârtie celulară, în exterior poate fi furniruită, din MDF vopsit sau profilată HDF)

Ține cont de faptul că materialele utilizate au numeroase implicații, venind cu avantaje sau dezavantaje. Spre exemplu, ușile din lemn masiv sunt rezistente în timp, au un stil clasic și oferă o izolație fonică mai bună decât alte tipuri; pe de altă parte, cele din MDF sunt mai rezistente la umiditate, fiind o opțiune mai bună pentru baie, iar prețul este de obicei unul mai mic. 

b) Sens de deschidere:

Ușă cu deschidere pe stânga

Ușă cu deschidere pe dreapta

c) Stil și funcționalitate:

Ușă cu balamale:

Ușa clasică de interior din lemn masiv, MDF sau celulară.

Ușă glisantă:

Simplă sau dublă din lemn cu sticlă montată pe șină. Se pretează foarte bine pentru baie sau bucătărie, atunci când spațiul este insuficient.

Ușă pliantă:

Cunoscută și drept ușă armonică datorită modului în care se închide și deschide.

Ușă batantă:

Poate fi deschisă în ambele sensuri de trecere.

Ușă franceză:

Model modern, conține panouri de sticlă și rame de lemn, dispuse pe două uși care se deschid din centru. Ideală pentru living.

Ușa Capri:

Un model deja considerat tradițional, prezintă o separație între partea de sus a ușii (care poate fi plină sau cu sticlă) și cea de jos.

Ușă pivotantă:

Permite accesul prin rotirea unui ax central, astfel lățimea sa totală este mai mare în comparație cu o ușă obișnuită.

Fiecare tip de ușă are beneficiile sale și o anumită compatibilitate cu stilurile de design interior. Spre exemplu, ușile glisante au avantajul ocupării unui spațiu mai mic, iar ușile franceze cresc luminozitatea locuinței.

Ușile interioare clasice cu balamale și cele Capri sunt potrivite pentru o amenajare tradițională sau rustică, iar ușile franceze, glisante și pivotante sunt mai ușor de potrivit cu un design modern sau contemporan. Totuși, trebuie să iei în considerare și culorile utilizate în amenajare (în special cea a pardoselii). 

usi interior model modern sticla legenda casei

Ce modele de uși interioare sunt în tendințe

Există modele de uși clasice, care nu se demodează niciodată și care sunt ușor de potrivit cu multe stiluri. Totuși, dacă preferi ceva mai deosebit în materie de uși, te poți inspira din modelele aflate în tendințe în această perioadă:

a) Ușile înalte elegante

O tendință care s-a impus în acest an este cea a ușilor înalte, suficient de lungi încât ajung până la tavan. Chiar dacă au aceeași lățime ca ușile obișnuite, efectul este unul puternic de alungire, iar stilul obținut este unul modern și elegant, indiferent de materialul utilizat. 

b) Ușile late moderne

La modă sunt și ușile interioare late, care cresc fluiditatea dintre diferitele camere din casă. În cazul acestora, există o diversitate mai mare de modele: unele au închidere clasică și formă aproape pătrată, obținându-se un aspect modern, dar cu accente creative și jucăușe, iar altele sunt duble. Oricare ar fi modelul pentru care optezi, ține cont de faptul că ușile late sunt potrivite doar pentru locuințe cu spațiu generos.

c) Ușile glisante de sticlă

Revin la modă ușile glisante, de această dată fiind preferate fiind cele din sticlă. Aceasta este o opțiune practică în special atunci când e folosită pentru delimitarea bucătăriei de living

În privința culorilor, ai mai multe opțiuni la dispoziție – atât modele subtile (chiar albe), cât și unele care ies în evidență. Sunt la modă atât ușile negre, cât și cele pastelate și cele în culori puternice. 

usi interior glisante lemn sticla legenda casei

Montare uși interioare: reguli și sfaturi

Înainte de montare, asigură-te că ai toate componentele și materialele necesare. Ușa este compusă din: foaia de ușă, tocul ușii (simplu sau reglabil) și mânerul ușii; în multe cazuri, acestea sunt comercializate separat. 

Dacă montezi ușile interioare în contextul renovării locuinței, vei avea de executat o etapă suplimentară: cea a demontării ușilor vechi. Aceasta presupune deșurubarea balamalelor pentru scoaterea ușii, tăierea și scoaterea tocului ușii, urmate de curățarea zidului.

Nu începe montarea noilor uși până când lucrările de la nivelul pereților nu sunt finalizate, în special dacă există straturi care au nevoie să se usuce, cum ar fi cel de tencuială, glet sau de vopsea.

Atenție la poziționarea întrerupătorului; acesta trebuie întotdeauna plasat pe partea unde este si mânerul ușii.

De asemeni îmbinarea pardoselii, daca este diferita de la o camera la alta, sau daca exista rosturi de dilatare; aceste ’’racorduri’’ trebuie poziționate pe grosimea foii de ușă.

Orice montare corectă pornește de la măsurători precise; în caz contrar, riști să deții o ușă care nu se potrivește cu cadrul său. Măsoară dimensiunea golului din perete (lățime, înălțime, grosimea peretelui) și unghiul acestuia (trebuie să fie perfect de 90°).

Etapele propriu-zise ale montării diferă în funcție de tipul ușii, existând diferențe evidente între, spre exemplu, montarea unei uși clasice și a uneia glisante. În general, vei avea nevoie de aceste instrumente și materiale: șurubelniță, ciocan, hârtie adezivă, pene, poloboc, adeziv, spumă poliuretanică, clei și distanțiere. 

Etapele de montare ale unei uși clasice:

  1. Vei începe cu montarea tocului, pe care ar fi bine să-l protejezi împotriva deteriorărilor cu hârtia adezivă. 
  2. Ajustează tocul (dacă modelul îți permite) în funcție de grosimea zidului. 
  3. Ține cont de sensul de deschidere a ușii atunci când poziționezi partea cu balamale. 
  4. Aplică cleiul și îmbină elementele tocului, iar apoi înșurubează elementele de legătură.
  5. Montează tocul ușii în golul peretelui utilizând pene între toc și pereți, respectiv toc și podea.
  6. Verifică unghiul tocului cu ajutorul polobocului.
  7. Folosește despărțitoarele pentru fixarea tocului.
  8. Înșurubează în toc elementul de metal care va susține balamalele și verifică corectitudinea amplasării acestora. 
  9. Folosește spuma poliuretanică pentru a umple spațiile dintre goluri și așteaptă să se întărească. 
  10. Taie excesul de spumă și scoate distanțierele. 
  11. Opțional: dacă feroneria nu este deja montată, așa cum este cazul de obicei, va trebui să te ocupi și de acest aspect.

Ține cont de faptul că aceasta este doar una dintre modalitățile posibile de montare pentru ușile interioare. Majoritatea producătorilor îți oferă instrucțiuni pe care ar fi bine să le urmezi pentru rezultate optime. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top