Portofoliu design interior: cum să creezi unul de succes

portofoliu design interior proiecte amenajari interioare legenda casei

Un portofoliu de design interior este o unealtă esențială pentru orice profesionist din domeniul amenajărilor interioare, care le va demonstra potențialilor clienți profesionalismul și orientarea ta către rezultate. 

Fie că ești în căutare de joburi de design interior, fie că preferi acele proiecte de design interior realizate individual, cu propria ta afacere, un portofoliu bine realizat este esențial pentru a reuși. Orice absolvent de curs, facultate sau master în design interior ar trebui să se preocupe de crearea unui portofoliu cât mai sugestiv pentru expertiza sa. 

Pe lângă demonstrarea abilităților și competențelor, portofoliul îți va reflecta creativitatea și stilul în amenajări interioare. Este mult mai probabil ca un client care optează pentru serviciile tale după ce a consultat portofoliul tău să fie mulțumit la finalul proiectului. Astfel, previi eventuale nepotriviri în preferințele stilistice și diferite neînțelegeri cu privire la serviciile tale. 

Totuși, să creezi un portofoliu de design interior de care să fii mândru nu este simplu. Iată ce ar trebui să iei în considerare:

portofoliu design interior proiecte amenajari interioare legenda casei

1.Adaptează portofoliul de design interior la nivelul carierei tale

Una din problemele cu care se confruntă persoanele la început de drum în cariera lor de design interior este lipsa proiectelor. Cum arăți ce poți face înainte de primul proiect plătit? 

Din fericire, la început îți poți forma un portofoliu doar din amenajări virtuale: planuri realizate cu unelte de specialitate (cum ar fi unul din aceste programe), care au ca rezultat imagini fotorealistice. 

De asemenea, te poți implica în câteva proiecte fără plată, în cazul în care ai apropiați sau cunoștințe care au nevoie de ajutor într-o amenajare, renovare sau decorare a locuinței. 

Nu în ultimul rând, nu este obligatoriu ca portofoliul să conțină exclusiv proiecte de amenajări interioare finalizate. Poți include și câteva schițe și mood boards, care să exemplifice stilul și abordarea ta generală a proiectelor. 

schita portofoliu design interior, proiecte amenajari interioare, legenda casei
Exemplu de schiță care poate fi inclusă în portofoliului unui student sau debutant în amenajări interioare. Sursa: School of Sketching

2.Investește în fotografii cu amenajări interioare de calitate

Spre deosebire de CV, portofoliul de amenajări interioare va conține predominant informații vizuale, nu scrise. De aceea, calitatea fotografiilor contribuie masiv la obținerea unui portofoliu profesionist de design interior. 

Colaborarea cu un fotograf ar fi ideală. Dacă acest lucru nu este încă posibil, e important să capeți măcar noțiuni de bază cu privire la fotografia de interior. Dintre elementele care contribuie la o fotografie bună de interior, menționăm:

  • utilizarea din belșug a luminii naturale
  • completarea cu surse de lumină artificială
  • folosirea unui trepied
  • încadrarea fotografiei respectând reguli de compoziție
  • editarea fotografiei rezultate pentru a-i evidenția punctele forte și a-i ascunde defectele
  • semnificația, alegerea și combinarea culorilor în amenajari interioare

amenajari interioare, portofoliu design interior, legenda casei

3.Alege programul de editare pentru proiectele de design interior

Există numeroase opțiuni de creare a unui portofoliu de design interior, așa că e bine să alegi un program pe care îl cunoști suficient sau unul ușor de învățat. Exemplele sunt diverse, de la programe simple, la unele foarte complexe: Adobe InDesign, ISSUU, Adobe Behance, Adobe Photoshop, PowerPoint sau Canva. 

Ia în considerare faptul că nu este obligatoriu să pornești de la zero. Poți găsi multe template-uri de proiecte cu aspect profesionist online. În cazul în care dorești un portofoliu de design interior complet personalizat, e important să aibă o coerență intrinsecă: a culorilor, fonturilor, formelor și așa mai departe. 

proiecte design interior, portofoliu amenajari interioare, legenda casei

4.Adaptează portofoliul de design interior la mediul de prezentare

Vrei să prezinți portofoliul tău de design interior online, pe suport de hârtie sau în ambele feluri? Ce dimensiune și ce raport vor avea paginile portofoliului? Decizia ta va avea impact în faza de realizare a portofoliului. 

Spre exemplu, un portofoliu printat în format A4 va beneficia și de includerea unor fotografii verticale, care să prezinte detalii din amenajare fără ca fotografia să fie împărțită între cele două pagini. 

Un portofoliu imprimat va avea un impact mai mare, cu condiția să folosești hârtie de cea mai bună calitate. Decât să tai costuri în imprimarea portofoliului, e mai bine să te limitezi inițial la o versiune digitală. 

portofoliu design interior, proiecte amenajari interioare online, legenda casei

5.Organizează informațiile proiectelor de amenajări interioare

Cu cât incluzi mai multe proiecte și informații, cu atât devine mai importantă organizarea acestora. 

Poți folosi diverse criterii: de la tipul clădirii (apartament, casă), la tema utilizată (camere de copii, birouri, livinguri) sau stilul predominant (modern, minimalist, industrial). 

O altă opțiune este prezentarea cronologică a proiectelor de amenăjari interioare, indicată dacă vrei să subliniezi evoluția ta profesională. 

De asemenea, dacă lucrezi ca designer dar și ca decorator interior, ai putea să separi cele două tipuri de proiecte. 

6.Adaugă informații relevante portofoliului tău

Chiar dacă portofoliul este predominant vizual, e recomandat să însoțești fotografiile de texte descriptive, care să facă clientul să înțeleagă mai bine contribuția și abordarea ta. 

Pe lângă proiecte, poți adăuga informații despre tine, cum ar fi studii, experiență, valori, misiune, principii, detalii despre procedura de lucru sau alte informații pe care consideri că ar trebui să le cunoască un potențial client. 

Vezi un articol anterior, despre cum să-ți înființezi o firmă de amenajări interioare.

7.Include recomandările clienților

Dacă ai câteva proiecte finalizate, includerea unor recenzii de la clienți este o modalitate excelentă de a crește încrederea celor potențiali. Nimic nu va crește șansele unei viitoare colaborări ca recomandările și laudele clienților mulțumiți. 

Această secțiune este mult mai ușor de completat atunci când ești antreprenor sau freelancer și poți ruga pur și simplu clienții să scrie câteva rânduri despre experiența pe care au avut-o cu tine. 

Lucrurile se schimbă atunci când lucrezi într-o firmă ca designer de interior, caz în care e mai simplu pur și simplu să sari peste această secțiune. 

8.Inspiră-te din portofoliile designerilor interiori de succes

Înainte să începi, e bine să răsfoiești câteva portofolii online, ca să te gândești ce îți place și ce ți se potrivește din ce vezi. 

Iată câteva exemple din care să te inspiri: 

portofoliu designer interior, amenajare design interior, legenda casei
Sursa: Behance – Franie Semilla
portofoliu designer interior, proiecte design interior, legenda casei
Sursa: Behance – Begum Karan
portofoliu designer interior, decorator design interior, legenda casei
Sursa: Behance – Mansi Kulshreshtha
portofoliu designer interior, proiecte amenajari interioare, legenda casei
Sursa: Behance – Nosani Khanjile
portofoliu designer interior, decorator interior, amenajari interioare, legenda casei
Sursa: Behance – Rebecca Gaffiero

Sper că ți-au fost de ajutor aceste sfaturi. 

Spor la implementat.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top